Przygotowanie i wypiekanie Pizzy
Przygotowanie i wypiekanie Pizzy
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie z przygotowania i wypiekania pizzy jest kierowane dla osób, które chcą rozpocząć lub rozwijać karierę w branży gastronomicznej. Gotowanie to sztuka, która daje ogromną swobodę wyrażania kreatywności. Podczas szkolenia kucharskiego masz możliwość eksperymentowania z różnymi smakami, teksturami i technikami, aby stworzyć wyjątkowe potrawy. Oprócz umiejętności praktycznych, uzyskasz również wiedzę teoretyczną z zakresu gastronomii, która pozwoli prawidłowo zarządzać kuchnią. Szkolenie kulinarne to również świetna okazja do nawiązywania nowych przyjaźni i relacji.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji28-06-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie i wypiekanie pizzy” samodzielnie wykonuje zadania na wyznaczonym stanowisku w restauracji. W swojej pracy zajmuje się przygotowaniem składników oraz wypiekiem pizzy. Posługuje się wiedzą z zakresu towaroznawstwa żywności, technik wyrabiania i formowania ciasta, procesów dojrzewania ciasta, przygotowania sosu, procesu wypieku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Omawia zastosowanie mąki stosowanej przy produkcji pizzy | Kryteria weryfikacji -posługuje się nazwami własnymi mąk importowanych przeznaczonych do wyrobu pizzy-omawia rodzaje i parametry mąk stosowanych do różnego typu pizzy -omawia wpływ zawartości białka, glutenu oraz stopnia wilgotności na jakość mąki -charakteryzuje wpływ glutenu na stopień ciągliwości i elastyczności różnego rodzaju ciast -wyjaśnia wpływ skrobi, maltozy i glukozy na proces wyrastania ciasta -określa warunki przechowywania i zabezpieczania mąki | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Rozpoznaje rodzaje serów | Kryteria weryfikacji -posługuje się nazwami własnymi serów importowanych stosowanych przy wyrobie pizzy-wymienia sery stosowane do produkcji pizzy -określa różnice pomiędzy gatunkami serów -określa warunki przechowywania i zabezpieczania serów -dobiera odpowiedni rodzaj sera do pozostałych składników pizzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Omawia wykorzystanie drożdży podczas przygotowania ciasta | Kryteria weryfikacji -omawia rolę drożdży w procesie dojrzewania ciasta-wymienia cechy podstawowe drożdży suchych i świeżych -wskazuje różnice w przygotowaniu drożdży suchych i świeżych do produkcji ciasta -określa wpływ temperatury na drożdże i wyrastanie ciasta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje pomidorów | Kryteria weryfikacji -charakteryzuje odmiany pomidorów, ich właściwości i wykorzystanie w produkcji pizzy-wymienia przetwory z pomidorów wykorzystywane w produkcji pizzy -omawia sposoby wykorzystania pomidorów przetworzonych i świeżych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie i wypiekanie pizzy
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
1.Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności
- Omawianie zastosowania mąki stosowanej przy produkcji pizzy
- Rozpoznawanie rodzajów sera
-Omawianie wykorzystania drożdży podczas przygotowania ciast
-Rozróżnianie rodzajów pomidorów
2.Organizowanie stanowiska pracy
-Obsługiwanie maszyn , urządzeń i narzędzi stosowanych w produkcji pizzy
-Przygotowywanie stanowiska pracy
3.Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy
-Przygotowywanie ciasta według tradycyjnej receptury
-Przygotowywanie składników i sosów bazowych
-Przygotowywanie i wypiekanie pizzy
4.Doskonalenie umiejętności zawodowych
- Omawianie wizerunku pizzermana w obiekcie gastronomicznym
- Dbanie o własny rozwój zawodowy
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 100,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 100,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto147,92 PLN
- Koszt osobogodziny netto147,92 PLN
- W tym koszt walidacji brutto200,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe zapewnia wykonawca usługi
Warunki uczestnictwa
Szkolenie dla osób, które ukończyły 18 lat, nie posiadające własnej działalności gospodarczej.
Informacje dodatkowe
Catering (przerwy kawowe i lunch) zapewnia wykonawca usługi.
Harmonogram zawiera godziny dydaktyczne.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi