Wyjątkowa obsługa Gościa - profesjonalne szkolenie dla pracowników gastronomii
Wyjątkowa obsługa Gościa - profesjonalne szkolenie dla pracowników gastronomii
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby pracujące w branży HoReCa. Wymagany jest minimalny staż pracy - 3 miesiące.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji03-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie "Wyjątkowa obsługa Gościa - profesjonalne szkolenie dla pracowników gastronomii" przygotowuje uczestników do skutecznej obsługi Gościa restauracji oraz uzyskania większego wolumenu sprzedaży.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje rolę kelnera jako zawodu oraz rozwój umiejętności osobistych i profesjonalnych | Kryteria weryfikacji Uczestnik opisuje rolę kelnera w branży restauracyjnej oraz identyfikuje cechy osobiste i profesjonalne istotne dla wykonywania tego zawodu | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik demonstruje rozwiniętą kulturę osobistą i wyjaśnia na czym polega dbałość o własny wizerunek | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Ocenia potrzebne predyspozycje do pracy w określonym lokalu gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Uczestnik identyfikuje predyspozycje i umiejętności niezbędne do efektywnej pracy w konkretnym lokalu | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Obsługuje system pracy kelnerskiej, w tym system POS oraz rozliczeń | Kryteria weryfikacji Uczestnik korzysta z systemu POS w celu obsługi zamówień i rozliczeń | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Efektywnie pracuje w zespole kelnerskim oraz organizuje pracę na sali | Kryteria weryfikacji Uczestnik efektywnie komunikuje się i współpracuje z innymi członkami zespołu | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik organizuje pracę na sali, w tym przydziela zadania i koordynuje działania | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Objaśnia znaczenie atmosfery i otoczenia restauracji dla doświadczenia gościa | Kryteria weryfikacji Uczestnik opisuje znaczenie atmosfery restauracji dla wrażeń klientów | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik proponuje strategie zarządzania atmosferą i otoczeniem restauracji w celu zapewnienia pozytywnego doświadczenia gości | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Komunikuje się odpowiednio z klientami oraz identyfikuje różne typy gości | Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje różne strategie komunikacji w zależności od potrzeb i oczekiwań różnych typów gości | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik identyfikuje i rozumie preferencje oraz oczekiwania różnych grup klientów | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Skutecznie prezentuje menu, przyjmuje zamówienia oraz proponuje dodatkowe produkty | Kryteria weryfikacji Uczestnik przedstawia w profesjonalny sposób menu oraz oferuje dodatkowe produkty zgodnie z preferencjami gości | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik demonstruje umiejętność zwiększania wartości zamówień poprzez techniki up selling i cross selling | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Moduł 1: Kelner - zawód i sposób na życie. Kultura osobista, higiena i dbałość o własny wizerunek, kształtowanie pewności siebie, cechy osobowe.
Moduł 2: Predyspozycje do pracy w Twoim lokalu.
Moduł 3: System pracy i obsługi kelnerskiej, system POS, rozliczenia.
Moduł 4: Organizacja i techniki pracy w zespole.
Moduł 5: Wyposażenie sali i wyposażenie techniczne.
Moduł 6: Kelner to nie napęd do tacy - osobiste wyposażenie kelnera oraz narzędzia potrzebne do pracy.
Moduł 7: Restauracja - sala dla Gości - jesteś managerem atmosfery (klimat miejsca i jego otoczenia)
Moduł 8: Gość - co powinieneś wiedzieć - typologia gościa.
Moduł 9: Produkt - podstawowe informacje o menu, a sztuka opowieści o daniach i napojach.
Moduł 10: Strategia współpracy - restauracja jako jeden organizm.
Moduł 11: Powitanie Gościa - strategie.
Moduł 12: Podanie menu - prawidłowa postawa, mowa ciała.
Moduł 13: Przyjęcie zamówienia - sztuka gościnności - up selling.
Moduł 14: Wizyta kurtuazyjna - cross selling.
Moduł 15: Sposoby na poruszanie się w rewirach, technika, ceremonie, rytuały.
Moduł 16: Podsumowanie efektów uczenia się/walidacja - swobodny wywiad
- Szkolenie ma charakter praktyczny i aktywizujący w celu wypracowania najkorzystniejszego podejścia oraz rozwiązań dla organizacji.
- W ramach realizacji zajęć zostaną wykorzystane takie metody dydaktyczne, jak: wykład i ćwiczenia praktyczne.
- Warunki niezbędne do spełnienia, aby realizacja usługi pozwoliła na osiągniecie głównego celu: Aby osiągnąć główny cel usługi uczestnicy muszą wziąć udział w szkoleniu (100% frekwencji), aktywnie uczestniczyć w szkoleniu.
- Usługa realizowane jest w godzinach zegarowych (1 godzina zegarowa = 60 minut)
- Trener na bieżąco - w trakcie trwania usługi weryfikuje postępy i ocenia efekty uczenia. Pod koniec usługi zostaje przeprowadzona podsumowanie efektów uczenia się oraz walidacja (zdalnie w czasie rzeczywistym), oparta o założone kryteria weryfikacji efektów uczenia się, realizowana jest z zachowaniem rozdzielności funkcji.
- Szkolenie skierowane jest do osób, które posiadają minimalny staż pracy 3 miesięcy na stanowiskach w branży HoReCa.
- W szkoleniu mogą uczestniczyć zarówno pracodawcy oraz pracownicy.
- W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują materiały merytoryczne w formie prezentacji. Materiały wysyłane są na adresy mailowe uczestników szkolenia.
- Przerwy wliczone są w czas szkolenia.
- W szkoleniu jednocześnie biorą udział wszyscy zgłoszeni uczestnicy bez podziału na mniejsze grupy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 18 Moduł 1: Kelner - zawód i sposób na życie. Kultura osobista, higiena i dbałość o własny wizerunek, kształtowanie pewności siebie, cechy osobowe | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 04-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 18 Moduł 2: Predyspozycje do pracy w Twoim lokalu | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 04-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 18 Moduł 3: System pracy i obsługi kelnerskiej, system POS, rozliczenia | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 04-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 18 Moduł 4: Organizacja i techniki pracy w zespole. | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 04-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 18 Przerwa | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 04-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 18 Moduł 5: Wyposażenie sali i wyposażenie techniczne | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 04-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 18 Moduł 6: Kelner to nie napęd do tacy - osobiste wyposażenie kelnera oraz narzędzia potrzebne do pracy | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 04-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 18 Moduł 7: Restauracja - sala dla Gości - jesteś managerem atmosfery (klimat miejsca i jego otoczenia) | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 04-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 18 Moduł 8: Gość - co powinieneś wiedzieć - typologia gościa | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 05-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 18 Moduł 9: Produkt - podstawowe informacje o menu, a sztuka opowieści o daniach i napojach | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 05-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 18 Moduł 10: Strategia współpracy - restauracja jako jeden organizm | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 05-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 18 Moduł 11: Powitanie Gościa - strategie | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 05-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 18 Przerwa | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 05-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 18 Moduł 12: Podanie menu - prawidłowa postawa, mowa ciała. | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 05-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 18 Moduł 13: Przyjęcie zamówienia - sztuka gościnności - up selling | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 05-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 18 Moduł 14: Wizyta kurtuazyjna - cross selling | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 05-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 18 Moduł 15: Sposoby na poruszanie się w rewirach, technika, ceremonie, rytuały | Prowadzący Anna Knapczyk | Data realizacji zajęć 05-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 18 Moduł 16: Podsumowanie efektów uczenia się/walidacja - swobodny wywiad | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 280,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 280,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto190,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto190,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Anna Knapczyk
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują materiały merytoryczne w formie prezentacji. Materiały wysyłane są na adresy mailowe uczestników szkolenia. Szkolenie skierowane jest do osób, które posiadają minimalny staż pracy 3 miesięcy na stanowiskach w branży HoReCa. W szkoleniu mogą uczestniczyć zarówno pracodawcy oraz pracownicy. Koszt szkolenia nie zawiera kosztów dojazdu, zakwaterowania oraz wyżywienia, a także kosztów środków trwałych. Przerwy przewidziane w harmonogramie są wliczone w czas szkolenia. Szkolenie zwolnione jest z VAT na podstawie: §3 ust.1 pkt 14 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (Dz.U. z 2015 r., poz.736).