Profesjonalne szkolenie baristyczne
Profesjonalne szkolenie baristyczne
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby pracujące w branży HoReCa, z conajmniej 3-miesięcznym doświadczeniem w pracy.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji28-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie "Profesjonalne szkolenie baristyczne" poszerza kompetencje z zakresu parzenia kawy, wiedzy na temat przygotowywania kawy oraz techniki przygotowania kawy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Przygotowuje espresso zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi | Kryteria weryfikacji Uczestnik przygotowuje espresso, które spełnia standardy SCA i IEI | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik ocenia jakość przygotowanego espresso i przeprowadza degustację, uwzględniając kryteria ekstrakcji, stopień zmielenia oraz kalibrację młynka i ekspresu | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Dokonuje prawidłowego spieniania mleka i przygotowywania kaw mlecznych | Kryteria weryfikacji Uczestnik prawidłowo spienia mleko w różnych fazach, takich jak napowietrzanie i wirowanie, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i teksturę | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik przygotowuje różne rodzaje kaw mlecznych, takie jak cappuccino, latte i flat white, zachowując odpowiednie proporcje składników | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Rozróżnia procesy palenia kawy oraz wpływ obróbki na jej smak i aromat | Kryteria weryfikacji Uczestnik opowiada o procesie palenia ziaren kawowca, rozumie różnice między różnymi gatunkami kawy oraz omawia wpływ obróbki na smak i aromat kawy | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik ocenia jakość palenia kawy i magazynowania ziaren | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Efektywnie zarządza miejscem pracy i sprzętem baristy | Kryteria weryfikacji Uczestnik organizuje miejsce pracy w sposób funkcjonalny i estetyczny, umiejętnie korzystając z ekspresu, młynka i innych akcesoriów | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik utrzymuje porządek na stanowisku pracy, co przyczynia się do efektywności procesu przygotowywania kawy | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Prezentuje i serwuje kawy zgodnie z oczekiwaniami klientów | Kryteria weryfikacji Uczestnik przygotowuje i prezentuje różne rodzaje kaw oraz najpopularniejsze drinki na bazie kawy, zachowując wysoki standard estetyczny i jakościowy | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik artystycznie dekoruje napoje kawowe, co wpływa na atrakcyjność serwowanych produktów dla klientów | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Moduł 1: Przywitanie i omówienie programu szkolenia
Moduł 2: Przebyta droga ziarna kawowca - historia, uprawa, gatunki, obróbka, magazynowanie, proces palenia.
Moduł 3: Organizacja miejsca pracy
- Ekspres, młynek i akcesoria
- Zrozumienie znaczenia utrzymania porządku na stanowisku pracy
- Analiza ułożenia sprzętu
Moduł 4: Espresso - część teoretyczna
- Definicja espresso
- Standardy espresso według SCA i IEI
- Nad ekstrakcją / pod ekstrakcją / poprawna ekstrakcja espresso
- Znajomość stopnia zmielenia / wpływ na czas parzenia
- Kalibracja młynka i ekspresu
- Poprawna dystrybucja / poprawny tamping / etapy przygotowania espresso
- Ocena jakościowa espresso
- Degustacja
- Mycie i konserwacja ekspresu
Moduł 5: Praktyka:
- Przygotowanie espresso pod okiem trenera
- Kalibracja młynka
- Menu - kawy czarne z ekspresu kolbowego
Moduł 6: Część teoretyczna / praktyczna - mleko
- Skład i dobor mleka
- Dobór odpowiednich dzbanków
- Proces spieniania mleka - 2 fazy / napowietrzanie / wirowanie / temperatura
- Spienianie mleka do cappuccino, latte, flat white
- MENU - kawy mleczne
- MENU - najpopularniejsze drinki na bazie kawy
- Artystyczne dekorowanie kaw
Moduł 7: Podsumowanie efektów uczenia się/walidacja - swobodny wywiad
- Szkolenie ma charakter praktyczny i aktywizujący w celu wypracowania najkorzystniejszego podejścia oraz rozwiązań dla organizacji.
- W ramach realizacji zajęć zostaną wykorzystane takie metody dydaktyczne, jak: wykład i ćwiczenia praktyczne.
- Warunki niezbędne do spełnienia, aby realizacja usługi pozwoliła na osiągniecie głównego celu: Aby osiągnąć główny cel usługi uczestnicy muszą wziąć udział w szkoleniu (100% frekwencji), aktywnie uczestniczyć w szkoleniu.
- Usługa realizowane jest w godzinach zegarowych (1 godzina zegarowa = 60 minut).
- Trener na bieżąco - w trakcie trwania usługi weryfikuje postępy i ocenia efekty uczenia. Pod koniec usługi zostaje przeprowadzona podsumowanie efektów uczenia się oraz walidacja (zdalnie w czasie rzeczywistym), oparta o założone kryteria weryfikacji efektów uczenia się, realizowana jest z zachowaniem rozdzielności funkcji.
- Szkolenie skierowane jest do osób, które posiadają minimalny staż pracy 3 miesięcy na stanowiskach w branży HoReCa.
- W szkoleniu mogą uczestniczyć zarówno pracodawcy oraz pracownicy.
- W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują materiały merytoryczne w formie prezentacji. Materiały wysyłane są na adresy mailowe uczestników szkolenia.
- Przerwy wliczone są w czas szkolenia.
- W szkoleniu jednocześnie biorą udział wszyscy zgłoszeni uczestnicy bez podziału na mniejsze grupy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Moduł 1: Przywitanie i omówienie programu szkolenia | Prowadzący Wojciech Paśko | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Moduł 2: Przebyta droga ziarna kawowca - historia, uprawa, gatunki, obróbka, magazynowanie, proces palenia | Prowadzący Wojciech Paśko | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Przerwa | Prowadzący Wojciech Paśko | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 Moduł 3: Organizacja miejsca pracy | Prowadzący Wojciech Paśko | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Moduł 4: Espresso - część teoretyczna | Prowadzący Wojciech Paśko | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Moduł 4: Espresso - część teoretyczna c.d | Prowadzący Wojciech Paśko | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Moduł 5: Praktyka | Prowadzący Wojciech Paśko | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Przerwa | Prowadzący Wojciech Paśko | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Moduł 6: Część teoretyczna / praktyczna - mleko | Prowadzący Wojciech Paśko | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Moduł 7: Podsumowanie efektów uczenia się/walidacja - swobodny wywiad | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 376,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 376,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto198,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto198,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Wojciech Paśko
II Vice Mistrz Polski Baristów z 2005 roku,
Certyfikowany Barista Professional SCA
Doświadczony Roast Master
Były sędzia sensoryczny i techniczny Polskich Mistrzostw Baristów
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti i
Manager sprzedaży i trener Baristów w palarni Kawy Story Coffee Roasters. Doradca w zakresie doboru kawy i urządzeń do jej przygotowywania w segmencie HoReCa. Poprzez warsztaty i specjalistyczne szkolenia kawowe realizuje swój cel – szerzenie kultury kawowej w Polsce.
Posiada także co najmniej pięcioletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń dla osób dorosłych (minimum 250 godzin szkoleń).
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują materiały merytoryczne w formie prezentacji. Materiały wysyłane są na adresy mailowe uczestników szkolenia. Szkolenie skierowane jest do osób, które posiadają minimalny staż pracy 3 miesięcy na stanowiskach w branży HoReCa. W szkoleniu mogą uczestniczyć zarówno pracodawcy oraz pracownicy. Koszt szkolenia nie zawiera kosztów dojazdu, zakwaterowania oraz wyżywienia, a także kosztów środków trwałych. Przerwy przewidziane w harmonogramie są wliczone w czas szkolenia. Szkolenie zwolnione jest z VAT na podstawie: §3 ust.1 pkt 14 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (Dz.U. z 2015 r., poz.736)