Kuchnia bankietowa z zachowaniem zasad zero-waste.
Możliwość dofinansowania
Kuchnia bankietowa z zachowaniem zasad zero-waste.
Numer usługi 2024/04/29/21358/2137926
7 250,00 PLN
brutto
7 250,00 PLNnetto
145,00 PLNbrutto/h
145,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
- dla osób które chcą nabyć wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowywania potraw kuchni bankietowej przy maksymalnym wykorzystaniu produktów.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji21-06-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi50
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia dań kuchni bankietowej w nowoczesnym wydaniu przy jednoczesnym zachowaniu zasad zero-waste. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty według poznanych metod oraz układać dania na talerzu wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Potrafi tworzyć dania kuchni bankietowej w nowoczesnym wydaniu | Kryteria weryfikacji - łączy smaki i tekstury wg poznanych metod- rozróżnia metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykonuje różne techniki dekoracji dań | Kryteria weryfikacji - układa wszystkie elementy dania na talerzu z zachowaniem kontrastu kolorystycznego-tworzy nowoczesne dania kuchni bankietowej - dania główne, przystawki i zupy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Monitoruje maksymalne wykorzystanie produktów w kuchni | Kryteria weryfikacji - rozróżnia problem marnowania żywności- stosuje sposoby przedłużania okresu przydatności do spożycia | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Tak, dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
tak
Program
Program
BLOK l
- Zasady BHP podczas pracy w kuchni
- Omówienie podstawowych zasad obowiązujących w kuchni bankietowej
- Różne rodzaje bankietów i imprez okolicznościowych
- Talerze, zastawa i naczynia używane podczas imprez okolicznościowych
- Różne ustawienia bufetów w zależności od formy wydarzenia
BLOK ll
- Podstawy kuchni tradycyjnej, przygotowanie baz do zup i sosów, demi glace,
- Techniki wykorzystywane przy przygotowywaniu dań kuchni tradycyjnej, ptactwo, dziczyzna,
- Techniki przygotowania produktów ekskluzywnych np. owoców morza
- Parowania konkretnych dań z winem,
- Sztuka układania i serwowania na wyszukanej zastawie stołowej, food designe.
BLOK IIl
- Wprowadzenie do kuchni zero-waste
- Analiza problemu marnotrawstwa żywności
- Techniki kulinarne minimalizujące ilość odpadów
- Sposoby przedłużania okresu przydatności do spożycia żywności - zadania praktyczne
- Przygotowywanie nowoczesnych potraw bankietowych wykorzystując odpady żywnościowe
BLOK IV
1.Sprawdzenie nabytej wiedzy
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 27
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 27 BLOK I (pkt 1) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 22-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 27 BLOK I (pkt 2) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 22-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 27 PRZERWA | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 22-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 27 BLOK I (pkt 3) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 22-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 27 BLOK I (pkt 4) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 22-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 27 PRZERWA | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 22-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 27 BLOK I (pkt 5) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 22-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 27 BLOK II (pkt 1) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 23-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 27 PRZERWA | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 23-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 27 BLOK II (pkt 2) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 23-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 27 PRZERWA | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 23-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 27 BLOK II (pkt 3) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 23-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 27 BLOK II (pkt 3c.d.) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 27 BLOK II (pkt 4) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 27 PRZERWA | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 27 BLOK II (pkt 5) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 27 PRZERWA | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 27 BLOK III (pkt 1) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 27 BLOK III (pkt 2) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 27 BLOK III (pkt 3) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 27 PRZERWA | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 27 BLOK III (pkt 4) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 27 PRZERWA | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 27 BLOK III (pkt 4 c.d.) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 27 BLOK III (pkt 5) | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 30-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 27 PRZERWA | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 30-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 27 BLOK IV (pkt 1) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 250,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 250,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto145,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto145,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Mateusz Płodzień
Przygoda z gastronomią zaczęła się w technikum gastronomicznym w ZSG Rzeszowie. Od tamtego czasu jest związany z Gastronomią czyli 16 lat. Ostatnie lata pracował jak sous szef w hotelu Sokół **** i kucharz-cukiernik w hotelu Live Heron *****. Obecnie jest szefem kuchni w hotelu Pod Herbami. Prowadził szkolenia jak freelander dla firmy Hendi z obsługi pieców konwekcyjno- parowych. W firmie Hendi przeszedł kilka szkoleń sprzedażowych. Obecnie jest Ambasadorem firmy La Lorraine Polska. Szkolenia prowadzi w szkołach gastronomicznych i lokalach gastronomicznych. Każde z prowadzonych szkoleń przynosi Mateuszowi wielką satysfakcję. Lubi dzielić się widzą, którą posiada. Cały czas podnosi również swoje kwalifikacje, aby iść z duchem czasu.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymują pisemne listy składników i receptury przygotowywania potraw określonych w programie szkolenia, aktywnie uczestniczą w każdym etapie przygotowywania większości potraw objętych programem wykonując poszczególne czynności samodzielnie pod nadzorem prowadzącego. Pozwala to na zdobycie maksymalnej ilości praktycznej wiedzy i doświadczenia.
Informacje dodatkowe
Szkolenie odbywa się w godzinach dydaktycznych.
ZAPIS NA USŁUGĘ PO WCZEŚNIEJSZEJ KONSULTACJI Z FIRMĄ SZKOLENIOWĄ
Adres
Adres
ul. Główna 51
37-410 Wólka Tanewska
woj. podkarpackie
Świetlica Wiejska
Kontakt
Kontakt
WIKTORIA URBANIAK
E-mail
kontakt@szkoleniaunijne.eu
Telefon
(+48) 798 933 610