Kucharz Małej Gastronomii - kurs kulinarny wraz z egzaminem
Kucharz Małej Gastronomii - kurs kulinarny wraz z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Ten kurs jest idealny dla osób, które:
- Chcą rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem i poznać podstawowe techniki kulinarne.
- Nie mają dużego doświadczenia w kuchni, ale chcą nauczyć się przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki.
- Chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat różnych gatunków warzyw, owoców, mięsa, ryb i drobiu.
- Pragną poznać zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni.
- Sz szukają inspiracji i nowych pomysłów na codzienne posiłki.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji29-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi42
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Kucharz Małej Gastronomii" przygotowuje do samodzielnego tworzenia potraw oraz rozwijania umiejętności kulinarnych. Po zakończonym kursie uczestnicy będą w stanie przygotować dania mięsne, rybne, wegańskie, wegeteriańskie, desery zupy oraz dodatki do głównych dań przy wykorzystaniu poznanej na kursie wiedzy oraz różnych technik obróbki termicznej.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Moduł 1:Stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni. Rozpoznaje podstawowe elementy wyposażenia kuchni i ich funkcje. Organizuje pracę w kuchni w sposób efektywny i bezpieczny. Rozpoznaje podstawowe techniki kulinarne, takie jak krojenie, szatkowanie, siekanie, smażenie, gotowanie i pieczenie. Samodzielnie przygotowuje prosty posiłek, wykorzystując poznane techniki kulinarne | Kryteria weryfikacji Poprawnie odpowiada na pytania dotyczące zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni.Bezpiecznie posługuje się narzędziami kuchennymi podczas wykonywania ćwiczeń praktycznych. Poprawnie identyfikuje i nazywa podstawowe elementy wyposażenia kuchni. Wyjaśnia funkcje podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Planuje swoją pracę w kuchni przed rozpoczęciem gotowania. Efektywnie wykorzystuje czas podczas gotowania. Poprawnie wykonuje podstawowe techniki kulinarne. Stosuje odpowiednie techniki kulinarne do przygotowywania różnych potraw. Samodzielnie przygotowuje prosty posiłek. Podczas przygotowywania posiłku stosuje poznane techniki kulinarne. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Moduł 2:Rozróżnia różne gatunki warzyw i owoców oraz ich właściwości. Wykonuje obróbkę wstępną warzyw i owoców. Stosuje różne metody gotowania, smażenia, pieczenia i duszenia warzyw i owoców. Przygotowuje sałatki, surówki, dipy i sosy z wykorzystaniem warzyw i owoców. Stosuje różne techniki obróbki wstępnej warzyw i owoców. | Kryteria weryfikacji Identyfikuje i nazywa różne gatunki warzyw i owoców.Zna wartości odżywcze i zastosowanie kulinarne różnych warzyw i owoców. Myje, obiera, kroi i szatkuje warzywa i owoce w sposób bezpieczny i efektywny. Dobiera odpowiednie metody obróbki termicznej dla różnych rodzajów warzyw i owoców. Samodzielnie przygotowuje różne potrawy z wykorzystaniem świeżych warzyw i owoców. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Moduł 3:Rozróżnia różne gatunki mięsa, ryb i drobiu oraz ich właściwości. Wykonuje prawidłową obróbkę wstępną mięsa, ryb i drobiu. Stosuje różne metody gotowania, smażenia, pieczenia i duszenia mięsa, ryb i drobiu. Przygotowuje potrawy z mięsa, ryb i drobiu. Przygotowuje potrawy z mięsa, ryb i drobiu, wykorzystując różne metody gotowania. | Kryteria weryfikacji Identyfikuje i nazywa różne gatunki mięsa, ryb i drobiu.Zna wartości odżywcze i zastosowanie kulinarne różnych gatunków mięsa, ryb i drobiu. Czyści, kroi i dzieli mięso, ryby i drób w sposób bezpieczny i efektywny. Dobiera odpowiednie metody obróbki termicznej dla różnych rodzajów mięsa, ryb i drobiu. Samodzielnie przygotowuje różne potrawy z mięsa, ryb i drobiu. Stosuje różne metody obróbki termicznej podczas przygotowywania potraw z mięsa, ryb i drobiu. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Moduł 4:Rozróżnia różne rodzaje zup i ich charakterystykę. Stosuje różne techniki przygotowywania zup. Stosuje przygotowywać wywary i bazy do zup. Rozpoznaje różne metody zagęszczania zup. Rozpoznaje różne rodzaje sosów i ich charakterystykę. Stosuje różne techniki przygotowywania sosów. Stosuje różne metody zagęszczania zup. | Kryteria weryfikacji Identyfikuje i nazywa różne rodzaje zup.Zna cechy charakterystyczne i sposoby przygotowywania różnych rodzajów zup. Wykorzystuje różne metody i techniki kulinarne do tworzenia pysznych i aromatycznych zup. Dobiera odpowiednie techniki kulinarne do przygotowywania różnych rodzajów zup. Samodzielnie przygotowuje wywary i bazy do zup z różnych składników, np.: mięsa, warzyw, ryb. Zna zasady przygotowywania wywarów i baz do zup, np.: dobór składników, czas gotowania, przyprawianie. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Moduł 5:Rozróżnia różne rodzaje ciast i deserów. Stosuje różne techniki przygotowywania ciast i deserów. Piecze ciasta i desery. Dekoruje ciasta i desery. Stosuje różne techniki dekorowania ciast i deserów. | Kryteria weryfikacji Poprawnie identyfikuje i nazywa różne rodzaje ciast i deserów, np.: ciasta biszkoptowe, ciasta drożdżowe, ciasta kruche, tarty, babeczki, lody, kremy.Zna składniki i charakterystykę różnych rodzajów ciast i deserów. Wykorzystuje różne techniki kulinarne podczas przygotowywania ciast i deserów, np.: ubijanie, mieszanie, wyrabianie, pieczenie, dekorowanie. Dobiera odpowiednie techniki kulinarne do przygotowywania różnych rodzajów ciast i deserów. Samodzielnie piecze ciasta i desery różnego rodzaju. Zna zasady pieczenia ciast i deserów, np.: dobór temperatury, czas pieczenia, sprawdzanie stanu ciasta. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Moduł 6:Charakteryzuje filozofię i zasady kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Wymienia korzyści zdrowotne i ekologiczne. Stosuje zasady piramidy żywieniowej w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. | Kryteria weryfikacji Poprawnie wyjaśnia podstawowe założenia kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.Identyfikuje różnice między kuchnią wegetariańską a wegańską. Zna źródła białka, żelaza i innych ważnych składników odżywczych w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Przedstawia korzyści zdrowotne diety wegetariańskiej i wegańskiej, np.: zmniejszenie ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów. Wyjaśnia wpływ diety wegetariańskiej i wegańskiej na środowisko naturalne, np.: zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, oszczędność wody i gruntów. Poprawnie interpretuje piramidę żywieniową dla diety wegańskiej i wegetariańskiej. Zna proporcje poszczególnych grup produktów spożywczych w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęFundacja EDU ACTIVE
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoFundacja My Personality Skills
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Moduł1: Wprowadzenie do kuchni
Część teoretyczna:
- Poznanie kuchni i jej wyposażenia.
- Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni.
- Organizacja pracy w kuchni.
- Poznawanie podstawowych technik kulinarnych.
Część praktyczna:
- Zapoznanie się z wyposażeniem kuchni i narzędziami kulinarnymi.
- Ćwiczenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni.
- Przygotowanie prostego posiłku z wykorzystaniem poznanych technik kulinarnych.
Moduł 2: Obróbka warzyw i owoców
Część teoretyczna:
- Poznawanie różnych gatunków warzyw i owoców.
- Techniki obróbki wstępnej warzyw i owoców.
- Metody gotowania, smażenia, pieczenia i duszenia warzyw i owoców.
- Przygotowywanie sałatek, surówek, dipów i sosów.
Część praktyczna:
- Ćwiczenia z rozpoznawania różnych gatunków warzyw i owoców.
- Nauka technik obróbki wstępnej warzyw i owoców.
- Przygotowanie potraw z warzyw i owoców z wykorzystaniem różnych metod gotowania.
- Degustacja przygotowanych potraw.
Moduł 3: Obróbka mięsa, ryb i drobiu
Część teoretyczna:
- Poznawanie różnych gatunków mięsa, ryb i drobiu.
- Techniki obróbki wstępnej mięsa, ryb i drobiu.
- Metody gotowania, smażenia, pieczenia i duszenia mięsa, ryb i drobiu.
- Przygotowywanie potraw z mięsa, ryb i drobiu.
Część praktyczna:
- Ćwiczenia z rozpoznawania różnych gatunków mięsa, ryb i drobiu.
- Nauka technik obróbki wstępnej mięsa, ryb i drobiu.
- Przygotowanie potraw z mięsa, ryb i drobiu z wykorzystaniem różnych metod gotowania.
- Degustacja przygotowanych potraw.
Moduł 4: Zupy i sosy
Część teoretyczna:
- Rodzaje zup i ich charakterystyka.
- Techniki przygotowywania różnych rodzajów zup.
- Przygotowywanie wywarów i baz do zup.
- Zagęszczanie zup.
- Rodzaje sosów i ich charakterystyka.
- Techniki przygotowywania różnych rodzajów sosów.
Część praktyczna:
- Przygotowanie różnych rodzajów zup z wykorzystaniem różnych technik.
- Nauka zagęszczania zup.
- Przygotowanie różnych rodzajów sosów.
- Degustacja przygotowanych zup i sosów.
Moduł 5: Ciasta i desery
Część teoretyczna:
- Rodzaje ciast i deserów.
- Techniki przygotowywania ciast i deserów.
- Pieczenie ciast i deserów.
- Dekorowanie ciast i deserów.
Część praktyczna:
- Przygotowanie różnych rodzajów ciast i deserów.
- Nauka technik dekorowania ciast i deserów.
- Degustacja przygotowanych ciast i deserów.
Moduł 6: Kuchnia wegańska i wegetariańska
Część teoretyczna:
- Filozofia i zasady kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
- Korzyści zdrowotne i ekologiczne diety wegetariańskiej i wegańskiej.
- Piramida żywienia dla wegetarian i wegan.
- Planowanie posiłków w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Część praktyczna:
- Przygotowanie pysznych i zdrowych potraw wegetariańskich i wegańskich.
- Degustacja przygotowanych potraw.
Dodatkowe informacje:
- Szkolenie prowadzone jest w trybie godzin dydaktycznych (45 minut).
- Czas trwania szkolenia: 42godzin dydaktycznych (plus dodatkowo przerwy).
- Szkolenie będzie prowadzone w grupach maksymalnie 12 osobowych.
- kurs prowadzony będzie w formie warsztatowej, zakładającej aktywny udział Uczestników i przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych
- Podczas szkolenia przeprowadzane będą regularne weryfikacje postępów oraz ocena osiągnięcia efektów uczenia się poprzez ankiety i testy.
- Po zakończeniu kursu zostanie przeprowadzony zewnętrzny egzamin potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych. EGZAMIN MY PERSONALITY SKILLS - składa się z części pisemnej, zawierającej 40 pytań zamkniętych z czterema wariantami odpowiedzi. Aby otrzymać wynik pozytywny należy odpowiedzieć poprawnie na 12 pytań, czyli uzyskać 30%. Egzamin jest oceniany przez podmiot prowadzący walidację .
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 090,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 090,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto145,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto145,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto180,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto180,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto180,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto180,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Książka kucharska "Kurs gotowania Marka Łebkowskiego" - Marek Łebkowski
Warunki uczestnictwa
Ukończone 18 lat
Informacje dodatkowe
Terminy i godziny zajęć ustalone będą w porozumieniu z uczestnikami.
Szkolenie jest skoncentrowane na praktyce, dlatego uczestnicy będą mieli wiele okazji do ćwiczenia swoich umiejętności i zdobywania doświadczenia.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi