Cukiernik
Cukiernik
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Kurs Przygotowanie deserów restauracyjnych jest dostępny dla różnorodnych grup osób zainteresowanych rozwijaniem swoich umiejętności w dziedzinie cukiernictwa oraz pracy w branży cukierniczej. Jeśli jesteś pasjonatem przygotowywania deserów, ciast, ciastek, tortów i innych słodkości i czerpiesz z tego ogromną przyjemność, to szkolenie jest dedykowane właśnie dla Ciebie. Jeśli marzysz o założeniu własnej cukierni i chcesz zdobyć niezbędną wiedzę i umiejętności potrzebne do prowadzenia działalności – kurs przygotuje Cię i do tego wyzwania. Cukiernictwo to dziedzina, która oferuje ogromną elastyczność i możliwość wyrażenia kreatywności dla każdej osoby – zarówno amatora, pasjonata czy doświadczonego cukiernika. Dlatego nasze szkolenie kierujemy do osób interesujących się szeroko rozumianym pojęciem cukiernictwa oraz dla osób kochających cukiernictwo, które chcą uzyskać certyfikowane uprawnienia.
- Minimalna liczba uczestników9
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji26-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Głównym celem edukacyjnym kursu z przygotowania deserów restauracyjnych jest wyedukowanie uczestników do wykonywania zawodu cukiernika poprzez zdobycie niezbędnych umiejętności, wiedzy i doświadczenia w zakresie przygotowywania różnorodnych deserów, ciast, tortów oraz innych słodkości. A ponad to opanowanie technik cukierniczych, kreowania i projektowania słodkości, rozwój umiejętności organizacyjnych i zarządzania czasem, tworzenie atrakcyjnych wizualnie słodkości z zachowaniem standardów BHP.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą szeroko pojętej wiedzy z zakresu cukiernictwa. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje Szeroko pojętą wiedzę z zakresu cukiernictwa. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres doboru i łączenia produktów spożywczych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą sprawnego poruszania się po cukierni. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje sprawne poruszanie się po cukierni. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasad przechowywania artykułów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady przechowywania artykułów spożywczych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą procesów technologicznych półproduktów wyrobów cukierniczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje procesy technologiczne półproduktów wyrobów cukierniczych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu magazynowania produktów cukierniczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres magazynowania produktów cukierniczych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą obsługi maszyn i urządzeń w produkcji czekolady. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje obsługę maszyn i urządzeń w produkcji czekolady. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą organizacji własnego stanowiska pracy. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje organizację własnego stanowiska pracy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zarządzania czasem pracy. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zarządzanie czasem pracy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą pracy w zespole. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje pracę w zespole. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą umiejętności komunikacyjnych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje umiejętności komunikacyjne. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą wykonywania czynności porządkowych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wykonywanie czynności porządkowych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasad organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu historii i rodzajów czekolady. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres historii i rodzajów czekolady. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu techniki przygotowywania czekolady. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres techniki przygotowywania czekolady. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu teorii procesu temperowania. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres teorii procesu temperowania. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu tworzenia pralin. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres tworzenia pralin. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Szeroko pojęta wiedza z zakresu cukiernictwa.
- Wiedza z zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych.
- Umiejętność sprawnego poruszania się po cukierni.
- Wiedza z zakresu składników odżywczych i wyrobów ciastkarskich.
- Znajomość zasad dot. przechowywania artykułów spożywczych.
- Wiedza z zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem.
- Wiedza z zakresu klasyfikacji wyrobów ciastkarskich.
- Znajomość procesów technologicznych półproduktów wyrobów cukierniczych.
- Umiejętność dekorowania oraz zdobienia ciast.
- Umiejętność wypieku różnych produktów cukierniczych.
- Umiejętność doboru składników pod wybrany wypiek.
- Wiedza z zakresu magazynowania produktów.
- Umiejętność obsługi maszyn i urządzeń w produkcji ciastkarskiej.
- Wiedza na temat organizacji własnego stanowiska pracy.
- Umiejętność zarządzania czasem pracy.
- Umiejętność pracy w zespole.
- Rozwinięte umiejętności komunikacyjne.
- Umiejętność wykonywania czynności porządkowych.
- Znajomość zasad organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż.
- Powtórzenie wiadomości.
- Egzamin zewnętrzny.
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 48 godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 43 1. Szeroko pojęta wiedza z zakresu cukiernictwa. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 27-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 27-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 43 2. Wiedza z zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 27-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 27-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 43 3. Umiejętność sprawnego poruszania się po cukierni. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 27-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 27-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 43 3. Umiejętność sprawnego poruszania się po cukierni. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 27-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 43 4. Wiedza z zakresu składników odżywczych i wyrobów ciastkarskich. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 28-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 28-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 43 5. Znajomość zasad dot. przechowywania artykułów spożywczych. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 28-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 28-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 43 6. Wiedza z zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 28-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 28-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 43 6. Wiedza z zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 28-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 43 7. Wiedza z zakresu klasyfikacji wyrobów ciastkarskich. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 43 8. Znajomość procesów technologicznych półproduktów wyrobów cukierniczych. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 43 9. Umiejętność dekorowania oraz zdobienia ciast. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 43 9. Umiejętność dekorowania oraz zdobienia ciast. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 43 10. Umiejętność wypieku różnych produktów cukierniczych. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 43 11. Umiejętność doboru składników pod wybrany wypiek. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 43 12. Wiedza z zakresu magazynowania produktów. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 43 12. Wiedza z zakresu magazynowania produktów. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 43 13. Umiejętność obsługi maszyn i urządzeń w produkcji ciastkarskiej. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 43 14. Wiedza na temat organizacji własnego stanowiska pracy. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 43 15. Umiejętność zarządzania czasem pracy. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 43 16. Umiejętność pracy w zespole. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 43 17. Rozwinięte umiejętności komunikacyjne. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 38 z 43 18. Umiejętność wykonywania czynności porządkowych. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 39 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 40 z 43 19. Znajomość zasad organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 41 z 43 20. Powtórzenie wiadomości. | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 42 z 43 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Zawiślak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 43 z 43 21. Egzamin zewnętrzny. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 100,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 100,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto147,92 PLN
- Koszt osobogodziny netto147,92 PLN
- W tym koszt walidacji brutto200,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Zawiślak
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (książkę kucharską, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Warunki uczestnictwa
Uczestnik szkolenia musi mieć ukończone 18 lat oraz nie może posiadać własnej działalności gospodarczej.
Informacje dodatkowe
Catering ( lunch i przerwa kawowa ) zapewnia wykonawca kursu.
Jedna godzina szkoleniowa to jedna godzina dydaktyczna (45 minut).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Pracownia warsztatowa wyposażona jest w odpowiedni sprzęt gastronomiczny adekwatny do typu szkolenia