Kurs "Sprzedawca-kasjer"
Kurs "Sprzedawca-kasjer"
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Sprzedaż
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
przedsiębiorcy i ich pracownicy z województwa kujawsko-pomorskiego, w tym osoby pracujące lub planujące podjęcie pracy na stanowisku Sprzedawcy
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników15
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi60
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
usługa szkoleniowa pn.: "Sprzedawca-kasjer" przygotuje do pracy w handlu i profesjonalnej sprzedaży towarów lub usługEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu sprzedaży | Kryteria weryfikacji -uzasadnia istotę sprzedaży, zadania handlu i jego klasyfikację -omawia wyposażenie sklepów różnych branż -przedstawia zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w jednostce handlowej -charakteryzuje nowoczesne techniki sprzedaży -objaśnia zasady profesjonalnej obsługi klienta -charakteryzuje profil profesjonalnego sprzedawcy -omawia cele i rodzaje reklamy -przedstawia zasady obsługi kas fiskalnych i terminali płatniczych -omawia znaczenie towaroznawstwa w pracy nowoczesnego sprzedawcy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykonuje zadania związane ze sprzedażą | Kryteria weryfikacji -projektuje i wyposaża lokal handlowy w niezbędny sprzęt oraz meble -stosuje nowoczesne techniki sprzedaży -obsługuje klientów -sprzedaje towary/usługi bezpośrednio oraz przez telefon -stosuje promocje, upusty cenowe -reklamuje sprzedawane towary/usługi -wystawia faktury/rachunki -pakuje towary -obsługuje kasy fiskalne i terminale płatnicze | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Doskonali swoje umiejętności związane ze sprzedażą, śledzi nowe trendy i technologię oraz dostosowuje się do zmian na rynku i w branży | Kryteria weryfikacji -komunikuje się z ludźmi w sposób przyjazny i profesjonalny -wykazuje się empatią i zrozumieniem potrzeb klientów, aby móc im lepiej pomóc w wyborze produktów -obsługuje klientów z uśmiechem i zaangażowaniem, dba o ich zadowolenie oraz indywidualne potrzeby -skutecznie i szybko rozwiązuje problemy -zachowuje spokój i profesjonalizm nawet w trudnych sytuacjach, takich jak narzekania klientów czy sytuacje konfliktowe -efektywnie zarządza czasem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1.Istota sprzedaży, zadania handlu i jego klasyfikacja
Pojęcie sprzedaży
Handel detaliczny
Funkcje handlu detalicznego, hurtowego i ich formy
Formy sprzedaży detalicznej i hurtowej
2. Lokal handlowy – wnętrze, wyposażenie
Wygląd zewnętrzny punktu sprzedaży detalicznej oraz wnętrze i wyposażenie lokalu sklepowego
Rozplanowanie sali sprzedażowej
Kompleksowe wyposażenie sklepów różnych branż
Sprzęt pomocniczy
3. Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w jednostce handlowej
Podstawowe zagadnienia z zakresu higieny
Dokumentacja niezbędna przy wdrażaniu HACCP
Zapisy i instrukcje GHP
Kontrola jakości artykułów spożywczych
Szkolenia i edukacja personelu w zakresie higieny
Higiena osobista personelu, badania lekarskie i nosicielstwo
Dezynsekcja i deratyzacja
4. Sztuka efektywnej sprzedaży
Optymalny podział obowiązków w lokalu handlowym.
Aktywne wsparcie procesu sprzedaży ze strony marketingu i innych specjalistów
System motywacyjny handlowców,
Rola i zadania sprzedawcy w procesie sprzedaży.
Zasady skutecznej komunikacji
Umiejętności definiowania i konkretyzacji potrzeb klienta
Elementy marketingu i budowanie wizerunku marki
5. Nowoczesne techniki sprzedaży
Rozwinięta i zredukowana obsługa klienta przez sprzedawców
Preselekcja
Samoobsługa
Specyfika sprzedaży na targach
Negocjacje z grupą klientów
6. Standard obsługi klienta
Psychologia zachowań konsumentów
Droga do nawiązania pierwszego kontaktu
Rozpoznanie potrzeb klientów
Rozmowa sprzedażowa
Działanie sprzedawcy w procesie sprzedaży produktu
Dobieranie taktyk sprzedaży do typu klienta
Trudne sytuacje w kontaktach z klientami
Jak przekonać klienta - argumentacja i jej wewnętrzna budowa
Właściwe podejście do zarzutów
Reklamacje jako szansa polepszenia stosunków z klientem
Uzasadnienie ceny i pokonywanie cenowych oporów klienta
Efektywny kontakt telefoniczny – sprzedaż przez telefon
7. Profil profesjonalnego sprzedawcy
Rejestracja sprzedaży
Cechy umiejętności i wizerunku nowoczesnego sprzedawcy
Predyspozycje do zawodu
Sprzedawca i język, jakim się posługuje
Umiejętność rozmowy z klientem
Zasady dobrego zachowania, planowanie i struktura negocjacji
Arogancja i nieżyczliwość jako cechy dyskwalifikujące handlowca
Zwiększenie motywacji i praca nad własną postawą drogą do osiągnięcia celu
Wygląd zewnętrzny
Odpowiedzialność sprzedawcy
8. Kształtowanie się cen, zapłata za towar
Marże – struktura sprzedaży
Promocje, upusty cenowe
Wydłużone terminy płatności
Płatności gotówkowe
Regulowanie należności zwane inkasem należności
Ewidencja i odprowadzenie utargów
Bezpośrednie inkaso należności
Pośrednie inkaso należności
9.Cele i rodzaje reklamy jako proces komunikowania się z klientem
Profesjonalna prezentacja oferty handlowej
Adresaci reklamy
Szczegółowe cele reklamy
Reklama bezpośrednia i pośrednia oraz wprowadzająca i utrwalająca
10. Znaczenie towaroznawstwa w pracy nowoczesnego sprzedawcy
Właściwości fizyczne i chemiczne towaru
Jakość towaru
Czynniki wpływające na jakość towarów
Opakowania towarów
Znaczenie opakowań w obrocie towarowym
Podział, konstrukcja i kształt opakowań handlowych
Fakturowanie
11. Obsługa kas fiskalnych
Podstawowe informacje o kasach fiskalnych
Eksploatacja urządzeń fiskalnych
Obsługa urządzeń fiskalnych
Rejestracja towarów
Wprowadzanie kwoty transakcji
Wybór formy płatności
Obsługa gotówki
Obsługa kart płatniczych
Obsługa zwrotów
Zamykanie kasy i raporty fiskalne
Bezpieczeństwo danych
12. Obsługa terminali płatniczych
Włączanie i wyłączanie terminala
Obsługa karty płatniczej
Płatności zbliżeniowe
Obsługa płatności mobilnych.
Potwierdzenie transakcji
Rozwiązywanie problemów
Obsługa zwrotów
Rozliczenie terminala
Bezpieczeństwo danych
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto3 000,00 PLN
- Koszt usługi netto3 000,00 PLN
- Koszt godziny brutto50,00 PLN
- Koszt godziny netto50,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały piśmiennicze (teczka, zeszyt, długopis) oraz kopie materiałów omawianych na kursie / skrypt, pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami