Kucharz małej gastronomii
Kucharz małej gastronomii
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Kurs Kucharz małej gastronomii jest kierowany dla osób, które chcą rozpocząć lub rozwijać karierę
w branży gastronomicznej. Gotowanie to sztuka, która daje ogromną swobodę wyrażania kreatywności. Podczas szkolenia kucharskiego masz możliwość eksperymentowania z różnymi smakami, teksturami i technikami, aby stworzyć wyjątkowe potrawy. Oprócz umiejętności praktycznych, uzyskasz również wiedzę teoretyczną z zakresu gastronomii, która pozwoli prawidłowo zarządzać kuchnią. Szkolenie kucharskie to również świetna okazja do nawiązywania nowych przyjaźni i relacji. - Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji05-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Głównym celem edukacyjnym kursu Kucharz małej gastronomii jest przygotowanie uczestników do pracy w gastronomii poprzez zdobycie niezbędnych umiejętności, wiedzy i doświadczenia, a przede wszystkim opanowanie podstawowych technik kulinarnych, zrozumienie zasad żywienia i diety, rozwijanie kreatywności kulinarnej, doskonalenie umiejętności organizacyjnych i zarządzania czasem, kształtowanie postaw zawodowych oraz umiejętność pracy w zespole, które są kluczowe dla sukcesu w branży gastronomicznej.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą organizacji pracy na stanowisku Kucharz Małej Gastronomii. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje organizację pracy na stanowisku Kucharz Małej Gastronomii. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu usług gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia catering. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres usług gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia catering. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą metod podawania posiłków w działalności cateringowej. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje metody podawania posiłków w działalności cateringowej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu kompleksowej obsługi imprez (party service): kulturalnych, garden party, eventów, bankietów i przyjęć firmowych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres kompleksowej obsługi imprez (party service): kulturalnych, garden party, eventów, bankietów i przyjęć firmowych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu Dobrej Praktyki Cateringowej. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres Dobrej Praktyki Cateringowej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą selekcji przyjmowania i magazynowania surowców. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje selekcję przyjmowania i magazynowania surowców | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą przeprowadzenia obróbki wstępnej surowców. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje przeprowadzenie obróbki wstępnej surowców. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą przeprowadzenia procesu rozmrażania żywności i obróbki termicznej potraw. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje przeprowadzenie procesu rozmrażania żywności i obróbki termicznej potraw. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu właściwego przechowywania żywności. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres właściwego przechowywania żywności. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą właściwego transportu różnego rodzaju potraw. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje właściwy transportu różnego rodzaju potraw. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zakresu serwowania i ekspozycji potraw. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres serwowania i ekspozycji potraw. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą gospodarki odpadami pokonsumpcyjnymi. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje gospodarkę odpadami pokonsumpcyjnymi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, system HACCP. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje Dobrą Praktykę Produkcyjnej i Higienicznej, system HACCP. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą rodzajów usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje rodzaje usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zarządzania czasem i pracy w zespole. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zarządzanie czasem i pracy w zespole. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasad BHP i ppoż. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady BHP i ppoż. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany Egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Organizacja pracy na stanowisku Kucharz Małej Gastronomii
- Wiedza z zakresu usług gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia catering
- Znajomość metod podawania posiłków w działalności cateringowej
- Wiedza z zakresu kompleksowej obsługi imprez (party service): kulturalnych, garden party, eventów, bankietów i przyjęć firmowych
- Wiedza z zakresu Dobrej Praktyki Cateringowej
- Praktyczna wiedza na temat selekcji przyjmowania i magazynowania surowców
- Umiejętność przeprowadzenia obróbki wstępnej surowców
- Umiejętność przeprowadzenia procesu rozmrażania żywności i obróbki termicznej potraw
- Wiedza z zakresu właściwego przechowywania żywności
- Umiejętność właściwego transportu różnego rodzaju potraw
- Wiedza z zakresu serwowania i ekspozycji potraw
- Zastosowanie wiedzy na temat gospodarki odpadami pokonsumpcyjnymi
- Podstawowa wiedza na temat Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, system HACCP
- Znajomość rodzajów usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział
- Umiejętność zarządzania czasem i pracy w zespole
- Znajomość zasad BHP i ppoż.
- Powtórzenie wiadomości
- Egzamin
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 48 godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 42 1. Organizacja pracy na stanowisku Kucharz Małej Gastronomii | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 42 2. Wiedza z zakresu usług gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia catering | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 42 3. Znajomość metod podawania posiłków w działalności cateringowej | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 42 3. Znajomość metod podawania posiłków w działalności cateringowej | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 42 4. Wiedza z zakresu kompleksowej obsługi imprez (party service): kulturalnych, garden party, eventów, bankietów i przyjęć firmowych | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 42 5. Wiedza z zakresu Dobrej Praktyki Cateringowej | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 42 6. Praktyczna wiedza na temat selekcji przyjmowania i magazynowania surowców | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 42 6. Praktyczna wiedza na temat selekcji przyjmowania i magazynowania surowców | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 42 7. Umiejętność przeprowadzenia obróbki wstępnej surowców | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 42 8. Umiejętność przeprowadzenia procesu rozmrażania żywności i obróbki termicznej potraw | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 42 9. Wiedza z zakresu właściwego przechowywania żywności | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 42 9. Wiedza z zakresu właściwego przechowywania żywności | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 42 10. Umiejętność właściwego transportu różnego rodzaju potraw | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 42 11. Wiedza z zakresu serwowania i ekspozycji potraw | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 42 12. Zastosowanie wiedzy na temat gospodarki odpadami pokonsumpcyjnymi | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 42 12. Zastosowanie wiedzy na temat gospodarki odpadami pokonsumpcyjnymi | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 42 13. Podstawowa wiedza na temat Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, system HACCP | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 17-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 17-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 42 14. Znajomość rodzajów usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 17-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 17-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 42 15. Umiejętność zarządzania czasem i pracy w zespole | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 17-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 17-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 42 15. Umiejętność zarządzania czasem i pracy w zespole | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 17-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 42 16. Znajomość zasad BHP i ppoż. | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 18-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 18-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 38 z 42 16. Znajomość zasad BHP i ppoż. | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 18-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 39 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 18-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 40 z 42 17. Powtórzenie wiadomości | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 18-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 41 z 42 Przerwa | Prowadzący Wojciech Wojtkowiak | Data realizacji zajęć 18-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 42 z 42 18. Egzamin | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 100,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 100,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto147,92 PLN
- Koszt osobogodziny netto147,92 PLN
- W tym koszt walidacji brutto200,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Wojciech Wojtkowiak
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (książkę kucharską, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Warunki uczestnictwa
Szkolenie dla osób, które ukończyły 18 lat, nie posiadające własnej działalności gospodarczej.
Informacje dodatkowe
Catering (przerwy kawowe i lunch) zapewnia wykonawca usługi.
Harmonogram zawiera godziny dydaktyczne (45 minut).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Pracownia warsztatowa wyposażona jest w odpowiedni sprzęt gastronomiczny adekwatny do typu szkolenia