Akademia HR - Zrównoważone zarządzanie potencjałem pracowników w przedsiębiorstwach z branży HoReCa
Akademia HR - Zrównoważone zarządzanie potencjałem pracowników w przedsiębiorstwach z branży HoReCa
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie zasobami ludzkimi
- Identyfikator projektuAkademia HR
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy zajmujący stanowiska menadżerów, pracowników zespołów HR oraz innych pracowników odpowiedzialnych za politykę personalną lub zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji19-07-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi17
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Nabycie przez uczestników umiejętności pozyskiwania (w tym proces rekrutacji) oraz wykorzystanie zróżnicowanego potencjału / talentów / doświadczeń pracowników.Dostosowanie kompetencji pracowników do nowych wyzwań organizacyjnych i społecznych, w tym gotowości do zmiany zakresu wykorzystywanych kompetencji
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Identyfikuje metody oceny potencjału zawodowego kandydatów do pracy oraz pracowników i potrafi wskazać odpowiedni zakres ich wykorzystania we własnej firmie. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z kwestionariusza samooceny na bazie behawioralnej skali obserwacyjnej opisanej kompetencji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje obecne i przyszłe potrzeby firmy dotyczące potencjału pracowników (w zakresie kwalifikacji, kompetencji, doświadczeń i talentów). | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z kwestionariusza samooceny na bazie behawioralnej skali obserwacyjnej opisanej kompetencji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje możliwości i potencjalne korzyści dla firmy wynikające z kształtowania wewnętrznego zróżnicowania (pod względem posiadanych doświadczeń, kwalifikacji, wieku, płci, pochodzenia etnicznego, poglądów itp.) i potencjału pracowników. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z kwestionariusza samooceny na bazie behawioralnej skali obserwacyjnej opisanej kompetencji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Identyfikuje i pozytywnie wykorzystuje potencjał wynikający z wewnętrznego zróżnicowania pracowników (pod względem posiadanych doświadczeń, kwalifikacji, wieku, płci, pochodzenia etnicznego, poglądów etc.). | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z kwestionariusza samooceny na bazie behawioralnej skali obserwacyjnej opisanej kompetencji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Opisuje wpływ zmian na rynku pracy na możliwości i ewentualne trudności w zakresie pozyskiwania i utrzymania w firmie pracowników o odpowiednim potencjale. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) zadania praktycznego – przygotowanie analizy danych HR dotyczących zależności między poziomem różnorodności, pracy zdalnej a efektywnością i satysfakcją pracowników. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Buduje oraz wdraża programy rekrutacji, selekcji i wdrażania nowych pracowników (onboarding), pozwalające pozyskiwać zróżnicowany potencjał w zakresie kompetencji, talentów i doświadczeń pracowników. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) zadania praktycznego – przygotowanie analizy danych HR dotyczących zależności między poziomem różnorodności, pracy zdalnej a efektywnością i satysfakcją pracowników. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wdraża narzędzia i procesy HR, pozwalające na stały monitoring i podnoszenie poziomu rozwoju kompetencji pracowników i ich dostosowanie do zmieniających się wyzwań organizacji. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) zadania praktycznego – przygotowanie analizy danych HR dotyczących zależności między poziomem różnorodności, pracy zdalnej a efektywnością i satysfakcją pracowników. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowuje rozwiązania i narzędzia HR ukierunkowane na stałe dostosowywanie kompetencji pracowników do nowych wyzwań organizacyjnych i społecznych. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) zadania praktycznego – przygotowanie analizy danych HR dotyczących zależności między poziomem różnorodności, pracy zdalnej a efektywnością i satysfakcją pracowników. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wdraża programy rozwoju i ścieżek kariery oparte o wykorzystanie zróżnicowanego potencjału pracowników. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) zadania praktycznego – przygotowanie analizy danych HR dotyczących zależności między poziomem różnorodności, pracy zdalnej a efektywnością i satysfakcją pracowników. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Inicjuje skuteczne programy wymiany wiedzy i doświadczeń między pracownikami, pozwalające wykorzystywać tzw. wiedzę ukrytą8 oraz minimalizować ryzyko utraty cennych zasobów wiedzy i doświadczeń (np. po przejściu doświadczonych pracowników na emeryturę). | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) zadania praktycznego – przygotowanie analizy danych HR dotyczących zależności między poziomem różnorodności, pracy zdalnej a efektywnością i satysfakcją pracowników. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Buduje pozytywne nastawienie i gotowość pracowników do stałego rozwoju i nabywania nowych kompetencji (zob. reskilling). | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) zadania praktycznego – przygotowanie analizy danych HR dotyczących zależności między poziomem różnorodności, pracy zdalnej a efektywnością i satysfakcją pracowników. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Aktywnie kształtuje wartości i kulturę pracy sprzyjającą otwartości na nowe wyzwania rozwojowe (zob. kultura Learning Agility). | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) zadania praktycznego – przygotowanie analizy danych HR dotyczących zależności między poziomem różnorodności, pracy zdalnej a efektywnością i satysfakcją pracowników. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
MODUŁ 1
Analiza wpływu zmian na rynku pracy na możliwości i trudności w zakresie pozyskiwania i utrzymania pracowników o odpowiednim potencjale w kontekście branży Horeca.
Społeczne i odpowiedzialne zarządzanie zasobami ludzkimi w organizacji
Ekologiczne i precyzyjnie dobrany formy zarządzania HR.
MODUŁ 2
Zapoznanie z metodami oceny potencjału zawodowego kandydatów do pracy oraz pracowników i wskazanie ich odpowiedniego zakresu wykorzystania w firmie.
Charakteryzacja obecnych i przyszłych potrzeb firmy dotyczących potencjału pracowników oraz korzyści wynikających z kształtowania wewnętrznego zróżnicowania pracowników.
Planowanie strategiczne jako kluczowe narzędzie zrównoważonego zarządzania potencjałem pracowników.
MODUŁ 3
Kształtowanie zrównoważonego potencjału pracowników
Budowa i wdrażanie programów rekrutacji, selekcji i onboardingu nowych pracowników umożliwiających pozyskiwanie zróżnicowanego potencjału pracowników.
Rekrutacja wewnętrzna – w jaki sposób zbudować i jak wpływa na atmosferę organizacji.
Jak duża rotacja pracowników wpływa na spadki zyskowności i wizerunek organizacji
MODUŁ 4
Wdrażanie narzędzi i procesów HR umożliwiających stały monitoring i podnoszenie poziomu rozwoju kompetencji pracowników oraz dostosowanie ich do zmieniających się wyzwań organizacji.
Wdrażanie programów rozwoju i ścieżek kariery opartych na wykorzystaniu zróżnicowanego potencjału pracowników.
Analiza potencjału pracowników pozwalając na określenie kwalifikacji zawodowych, umiejętności oraz potencjału rozwojowego.
Dopasowanie potencjału pracowniczego do wymagań stanowiska oraz planowania rozwoju zawodowego pracownika.
MODUŁ 5
Inicjowanie skutecznych programów wymiany wiedzy i doświadczeń między pracownikami oraz budowanie pozytywnego nastawienia pracowników do stałego rozwoju i nabywania nowych kompetencji.
Aktywne kształtowanie wartości i kultury pracy sprzyjającej otwartości na nowe wyzwania rozwojowe, jak również budowanie gotowości pracowników do ciągłego rozwoju i adaptacji (np. poprzez reskilling i kulturę Learning Agility).
MODUŁ 6
Konflikty w zespołach pracowniczych – narzędzia i sposoby rozwiązywania sytuacji konfliktowych
Wielokulturowości różnorodność międzypokoleniowa, a konflikty pracownicze – jak wykluczyć negatywne emocje w organizacji.
Jak przeprowadzić i załagodzić konflikty w strukturze organizacji mając na celu jej rozwój.
MODUŁ 7
Walidacja efektów uczenia się:
Przeprowadzenie kwestionariusza samooceny na bazie behawioralnej skali obserwacyjnej opisanej kompetencji.
Przeprowadzenie zadania praktycznego – przygotowanie analizy danych HR dotyczących zależności między poziomem różnorodności, pracy zdalnej a efektywnością i satysfakcją pracowników
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 18 Analiza wpływu zmian na rynku pracy na możliwości i trudności w zakresie pozyskiwania i utrzymania pracowników o odpowiednim potencjale w kontekście branży Horeca. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 18 Społeczne i odpowiedzialne zarządzanie zasobami ludzkimi w organizacji. Ekologiczne i precyzyjnie dobrany formy zarządzania HR. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 18 Zapoznanie z metodami oceny potencjału zawodowego kandydatów do pracy oraz pracowników i wskazanie ich odpowiedniego zakresu wykorzystania w firmie. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:10 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 18 Charakteryzacja obecnych i przyszłych potrzeb firmy dotyczących potencjału pracowników oraz korzyści wynikających z kształtowania wewnętrznego zróżnicowania pracowników. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:10 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 18 Planowanie strategiczne jako kluczowe narzędzie zrównoważonego zarządzania potencjałem pracowników. Kształtowanie zrównoważonego potencjału pracowników | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:20 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 18 Budowa i wdrażanie programów rekrutacji, selekcji i onboardingu nowych pracowników umożliwiających pozyskiwanie zróżnicowanego potencjału pracowników. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:20 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 18 Rekrutacja wewnętrzna – w jaki sposób zbudować i jak wpływa na atmosferę organizacji. Jak duża rotacja pracowników wpływa na spadki zyskowności i wizerunek organizacji. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 18 Wdrażanie narzędzi i procesów HR umożliwiających stały monitoring i podnoszenie poziomu rozwoju kompetencji pracowników oraz dostosowanie ich do zmieniających się wyzwań organizacji. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 18 Wdrażanie programów rozwoju i ścieżek kariery opartych na wykorzystaniu zróżnicowanego potencjału pracowników. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 18 Analiza potencjału pracowników pozwalając na określenie kwalifikacji zawodowych, umiejętności oraz potencjału rozwojowego. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 18 Dopasowanie potencjału pracowniczego do wymagań stanowiska oraz planowania rozwoju zawodowego pracownika. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:10 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 18 Programy wymiany wiedzy i doświadczeń między pracownikami oraz budowanie pozytywnego nastawienia pracowników do stałego rozwoju i nabywania nowych kompetencji. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:10 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 18 Aktywne kształtowanie wartości i kultury pracy sprzyjającej otwartości na nowe wyzwania rozwojowe, budowanie gotowości pracowników do ciągłego rozwoju i adaptacji | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:20 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 18 Konflikty w zespołach pracowniczych – narzędzia i sposoby rozwiązywania sytuacji konfliktowych | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:20 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 18 Wielokulturowości różnorodność międzypokoleniowa, a konflikty pracownicze – jak wykluczyć negatywne emocje w organizacji. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 18 Jak przeprowadzić i załagodzić konflikty w strukturze organizacji mając na celu jej rozwój. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 18 Walidacja efektów uczenia się: Przeprowadzenie kwestionariusza samooceny na bazie behawioralnej skali obserwacyjnej opisanej kompetencji. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 18 Przeprowadzenie zadania praktycznego – przygotowanie analizy danych HR dotyczących zależności między poziomem różnorodności, pracy zdalnej a efektywnością i satysfakcją pracowników. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 550,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 550,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Adam Latek
Od blisko 30 lat związany z branżą hotelarską i branżą MICE. Doświadczenie zawodowe zdobywał w kraju i zagranicą na stanowiskach zarządczych i managerskich. Brał udział w 18 otwarciach obiektów hotelarskich w kraju poza jej granicami.
Zarządzał działem sprzedaży jak również zarządzał sprzedażą usług w grupie hoteli.
Współpracuje z przedsiębiorcami budującymi nowe hotele i tymi którzy je prowadzą. Współpracuje w międzynarodowymi markami takimi jak: Marriott, IHG, Hilton, Accor, Louvre Hotel Group, Best Western. Wspiera młodych hotelarzy wchodzących na rynek i pomaga im w osiąganiu kariery zawodowej w hotelarstwie i branży MICE..
Ekspert i doradca branżowy. Brał udział w wielu kategoryzacjach hoteli przechodząc z komisjami kategoryzacyjnymi w różnych województwach. Pracował podczas pandemii w grupie doradców pisząc standardy bezpiecznej gościnności dla hotelarstwa. Służył pomocą podczas ustalania procedur sanitarnych podczas pandemii.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzyma materiały w postaci konspektów w wersji elektronicznej z opisem teorii przedstawianej podczas zajęć oraz wykonywanych ćwiczeń.
Po zakończeniu udziału w doradztwie, uczestnik otrzyma odpowiednie zaświadczenie o jej ukończeniu.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć usługi rozwojowej.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Opis warunków technicznych:
-
Wymagania sprzętowe: System Windows z procesorem Intel Dual-Core o częstotliwości 2.XX GHz lub procesorem AMD (zalecane minimum 2 GB RAM). Mac z systemem MacOS 10.12 lub nowszym na wspieranym urządzeniu z procesorem Intel CPI (zalecane minimum 2 GB RAM).
-
Zainstalowany system operacyjny: Windows 7 z dodatkiem Service Pack 1 lub nowszy. Upewnij się, że masz zaktualizowane sterowniki. MacOS 10.12 lub nowszy na wspieranym Macu.
-
Zainstalowana przeglądarka internetowa: Ostatnie dwie główne wersje jednej z następujących przeglądarek: Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Edge.
-
Minimalna wymagana przepustowość łącza: Przy transferze wychodzącym - minimum 300 kb/s. Przy transferze przychodzącym - minimum 300 kb/s.