Akademia HR - "Digital – wykorzystanie narzędzi i systemów ICT w procesach HR w przedsiębiorstwach z branży horeca"
Akademia HR - "Digital – wykorzystanie narzędzi i systemów ICT w procesach HR w przedsiębiorstwach z branży horeca"
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie zasobami ludzkimi
- Identyfikator projektuAkademia HR
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy zajmujący stanowiska menadżerów, pracowników zespołów HR oraz innych pracowników odpowiedzialnych za politykę personalną lub zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji21-06-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi17
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Wyposażenie uczestników w umiejętność sprawnego poruszania się w środowisku narzędzi teleinformatycznych oraz posługiwanie się sprzętem komputerowym i różnymi programami HCM. Nabycie przez uczestników łatwości w nabywaniu nowych umiejętności w tym zakresie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Dobrze identyfikuje możliwości, jakie dostarcza Internet, narzędzia pracy zdalnej i wykorzystuje je w praktyce. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu wiedzy na temat aktualnych trendów i możliwości wykorzystania ICT w HR | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Identyfikuje główne i specjalistyczne funkcjonalności narzędzi / platform HRMS użytecznych w jego/jej organizacji. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu wiedzy na temat aktualnych trendów i możliwości wykorzystania ICT w HR | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozpoznaje znaczenie i określa główne kierunki rozwoju narzędzi / systemów ICT w obszarze zarządzania kapitałem ludzkim. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu wiedzy na temat aktualnych trendów i możliwości wykorzystania ICT w HR | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Identyfikuje znaczenie procesów digitalizacji w rozwoju organizacji i przekonuje innych do otwartej postawy w tym zakresie. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywny wynik (min. 80%) z testu wiedzy na temat aktualnych trendów i możliwości wykorzystania ICT w HR | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dopasowuje i wykorzystuje sprzęt ICT potrzebny do wykonania pracy w obszarze HR. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wykorzystuje środowisko programów operacyjnych (Windows / MS Office) wykorzystywanych w firmie. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wykorzystuje sprzęt / narzędzia ICT dostępne w pracy / firmie. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Swobodnie korzysta z powszechnie dostępnych, różnych narzędzi zdalnej pracy i komunikacji. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Korzysta z odpowiednich opcji specjalistycznych programów komputerowych – szczególnie tych wykorzystywanych w HR. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Korzysta z zaawansowanych rozwiązań platform on-line (np. specjalistyczne serwisy społecznościowe, narzędzia zdalnej komunikacji i współpracy). | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowuje wdrożenia narzędzi / platform HCM odpowiednich dla danej branży i organizacji. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Proponuje nowe rozwiązania i narzędzia IT do wykorzystania we własnej pracy. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Pomaga innym pracownikom w wykorzystaniu programów w środowisku Windows / MS Office. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Udoskonala pracę swoją i innych wykorzystując w pełni możliwości Internetu. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Pomaga innym pracownikom w korzystaniu ze specjalistycznych programów komputerowych – szczególnie narzędzi / platform HCM. | Kryteria weryfikacji Uzyskał pozytywną ocenę (min. 80%) z ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
MODUŁ 1
Zapoznanie z podstawowymi narzędziami i sprzętem ICT używanymi w pracy w dziale HR w branży Horeca.
Omówienie wykorzystanie i wpływ użytkowania narzędzi ICT w HR.
Analityka różnych narzędzi i technologii dostępnych na rynku w obszarze HR.
Śledzenie rozwoju narzędzi i systemów ICT w obszarze HR w kontekście specyfiki branży Horeca oraz ich potencjalne zastosowania.
MODUŁ 2
Nauka wydajnego korzystania z programów operacyjnych, takich jak Windows i MS Office, w kontekście specyfiki pracy w hotelach i restauracjach.
Wykorzystanie Internetu i narzędzi pracy zdalnej w praktyce HR w branży Horeca oraz ich znaczenie dla efektywnego zarządzania personelem.
Praktyczne korzystanie z zaawansowanych narzędzi online, takich jak specjalistyczne serwisy społecznościowe czy narzędzia zdalnej komunikacji, w pracy HR w Horeca.
Praktyczne wykorzystanie głównych funkcjonalności narzędzi HRMS w hotelach i restauracjach oraz ich wpływ na zarządzanie personelem.
MODUŁ 3
Przykłady systemów zarządzania kadrami, platform rekrutacyjnych i narzędzi do analizy danych.
Znaczenie i funkcje systemów zarządzania kadrami.
Omówienie modułów HRMS, takich jak zarządzanie personaliami pracowników, zarządzanie wynagrodzeniami, analiza czasu pracy i innych.
Kluczowe czynniki w wyborze i wdrożenie systemu zarządzania kadrami.
MODUŁ 4
Platformy rekrutacyjne wspomagające employee branding.
Narzędzia i techniki do analizy danych w HR oraz Talent Culture.
Wykorzystywanie narzędzi do zarządzania projektami komunikacji zespołowej, harmonogramowanie spotkań.
MODUŁ 5
Wykorzystanie danych do podejmowania strategicznych decyzji w dziale HR.
Przykłady analizy danych związanych z zatrudnieniem, wynagrodzeniami, zadowoleniem pracowników.
Analityka i wykorzystani bezpłatnych narzędzi i aplikacji dostępnych dla ekspertów HR.
MODUŁ 6
Przygotowanie do wdrażania nowoczesnych narzędzi i platform Human Capital Management (HCM) dostosowanych do specyfiki działalności hoteli i restauracji.
Praktyczne wskazówki dotyczące wyboru i skutecznego wykorzystania darmowych narzędzi w HR.
Procesy organizacji i wdrażania ICT w dziale HR przez analizę potrzeb oraz wybór rozwiązań, planowanie i implementacja.
Efektywne wdrożenie narzędzi ICT w organizacji.
Zapewnienie bezpieczeństwa danych w kontekście narzędzi ICT w obszarze HR.
MODUŁ 7
Praktyczne zastosowanie narzędzi ICT w HR.
Zastosowanie narzędzi w praktyce i wpływ na efektywność czasu pracy pracownika.
Eksplorowanie wybranych narzędzi ICT i ich zastosowania w praktyce.
Wymiana doświadczeń dotyczących praktycznych aspektów narzędzi ICT w HR.
MODUŁ 8
Promowanie postawy otwartości na digitalizację
Rozwijanie postawy otwartości na nowe technologie oraz umiejętność przekonywania innych do korzyści płynących z digitalizacji w kontekście działalności Horeca.
MODUŁ 11
Walidacja efektów uczenia się:
Przeprowadzenie testu wiedzy na temat aktualnych trendów i możliwości wykorzystania ICT w HR
Przeprowadzenie ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności (z podziałem na: 1. konieczne, 2. pożądane, 3. przydatne, 4. mogą być i 5. zbędne) narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. (obserwacja w warunkach symulowanych)
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 18 Zapoznanie z podstawowymi narzędziami i sprzętem ICT używanymi w pracy w dziale HR w branży Horeca. Omówienie wykorzystanie i wpływ użytkowania narzędzi ICT w HR. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 25-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 18 Analityka różnych narzędzi i technologii dostępnych na rynku w obszarze HR. Śledzenie rozwoju narzędzi i systemów ICT w obszarze HR w kontekście specyfiki branży Horeca. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 25-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 18 Nauka wydajnego korzystania z programów operacyjnych, takich jak Windows i MS Office, w kontekście specyfiki pracy w hotelach i restauracjach. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 25-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:10 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 18 Wykorzystanie Internetu i narzędzi pracy zdalnej w praktyce HR w branży Horeca oraz ich znaczenie dla efektywnego zarządzania personelem. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 25-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:10 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 18 Praktyczne korzystanie z zaawansowanych narzędzi online, takich jak specjalistyczne serwisy społecznościowe czy narzędzia zdalnej komunikacji, w pracy HR w Horeca. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 25-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:20 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 18 Główne funkcjonalności narzędzi HRMS w hotelach i restauracjach oraz ich wpływ na zarządzanie personelem. Systemy zarządzania kadrami, platform rekrutacyjnych i narzędzi do analizy danych. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 25-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:20 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 18 Znaczenie i funkcje systemów zarządzania kadrami. Omówienie modułów HRMS, takich jak zarządzanie personaliami pracowników, zarządzanie wynagrodzeniami, analiza czasu pracy i innych. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 25-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 18 Kluczowe czynniki w wyborze i wdrożenie systemu zarządzania kadrami. Platformy rekrutacyjne wspomagające employee branding. Narzędzia i techniki do analizy danych w HR oraz Talent Culture. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 25-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 18 Narzędzia do zarządzania projektami komunikacji zespołowej, harmonogramowanie spotkań. Wykorzystanie danych do podejmowania strategicznych decyzji w dziale HR. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 18 Analiza danych związanych z zatrudnieniem, wynagrodzeniami, zadowoleniem pracowników. Analityka i wykorzystani bezpłatnych narzędzi i aplikacji dostępnych dla ekspertów HR. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 18 Przygotowanie do wdrażania nowoczesnych narzędzi i platform Human Capital Management (HCM) dostosowanych do specyfiki działalności hoteli i restauracji. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:10 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 18 Wybór i skuteczne wykorzystanie darmowych narzędzi w HR. Procesy organizacji i wdrażania ICT w dziale HR przez analizę potrzeb oraz wybór rozwiązań, planowanie i implementacja. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:10 | Godzina zakończenia 13:10 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 18 Efektywne wdrożenie narzędzi ICT w organizacji. Zapewnienie bezpieczeństwa danych w kontekście narzędzi ICT w obszarze HR. Praktyczne zastosowanie narzędzi ICT w HR. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:20 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 18 Zastosowanie narzędzi w praktyce i wpływ na efektywność czasu pracy pracownika. Eksplorowanie wybranych narzędzi ICT i ich zastosowania w praktyce. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:20 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 18 Wymiana doświadczeń dotyczących praktycznych aspektów narzędzi ICT w HR. Promowanie postawy otwartości na digitalizację | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 18 Rozwijanie postawy otwartości na nowe technologie oraz umiejętność przekonywania innych do korzyści płynących z digitalizacji w kontekście działalności Horeca. | Prowadzący Adam Latek | Data realizacji zajęć 26-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 18 Walidacja efektów uczenia się: Przeprowadzenie testu wiedzy na temat aktualnych trendów i możliwości wykorzystania ICT w HR | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 18 Przeprowadzenie ćwiczenia w formie studium przypadku dopasowanie zakresu funkcjonalności narzędzia HRMS do potrzeb organizacji przedstawionych w materiale opisowym. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 550,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 550,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Adam Latek
Od blisko 30 lat związany z branżą hotelarską i branżą MICE. Doświadczenie zawodowe zdobywał w kraju i zagranicą na stanowiskach zarządczych i managerskich. Brał udział w 18 otwarciach obiektów hotelarskich w kraju poza jej granicami.
Zarządzał działem sprzedaży jak również zarządzał sprzedażą usług w grupie hoteli.
Współpracuje z przedsiębiorcami budującymi nowe hotele i tymi którzy je prowadzą. Współpracuje w międzynarodowymi markami takimi jak: Marriott, IHG, Hilton, Accor, Louvre Hotel Group, Best Western. Wspiera młodych hotelarzy wchodzących na rynek i pomaga im w osiąganiu kariery zawodowej w hotelarstwie i branży MICE..
Ekspert i doradca branżowy. Brał udział w wielu kategoryzacjach hoteli przechodząc z komisjami kategoryzacyjnymi w różnych województwach. Pracował podczas pandemii w grupie doradców pisząc standardy bezpiecznej gościnności dla hotelarstwa. Służył pomocą podczas ustalania procedur sanitarnych podczas pandemii.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzyma materiały w postaci konspektów w wersji elektronicznej z opisem teorii przedstawianej podczas zajęć oraz wykonywanych ćwiczeń.
Po zakończeniu udziału w doradztwie, uczestnik otrzyma odpowiednie zaświadczenie o jej ukończeniu.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć usługi rozwojowej.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Opis warunków technicznych:
-
Wymagania sprzętowe: System Windows z procesorem Intel Dual-Core o częstotliwości 2.XX GHz lub procesorem AMD (zalecane minimum 2 GB RAM). Mac z systemem MacOS 10.12 lub nowszym na wspieranym urządzeniu z procesorem Intel CPI (zalecane minimum 2 GB RAM).
-
Zainstalowany system operacyjny: Windows 7 z dodatkiem Service Pack 1 lub nowszy. Upewnij się, że masz zaktualizowane sterowniki. MacOS 10.12 lub nowszy na wspieranym Macu.
-
Zainstalowana przeglądarka internetowa: Ostatnie dwie główne wersje jednej z następujących przeglądarek: Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Edge.
-
Minimalna wymagana przepustowość łącza: Przy transferze wychodzącym - minimum 300 kb/s. Przy transferze przychodzącym - minimum 300 kb/s.