Szkolenie Kucharskie - Kuchnia Staropolska z elementami nowoczesności
Szkolenie Kucharskie - Kuchnia Staropolska z elementami nowoczesności
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby, które chcą zdobyć umiejętności kucharskie, zwiększyć swoje kompetencje zawodowe, które poprawią ich konkurencyjność na rynku pracy
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji26-06-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia dań kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu.Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz układać dania na talerzu wykorzystując wiedzę z zakresu kompozycji dań
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik po szkoleniu:1) Charakteryzuje nowoczesne zagadnienia kulinarne 2) Rozróżnia metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe 3) Charakteryzuje techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego 4) Tworzy nowoczesne dania kuchni polskiej - dania główne, przystawki i zupy 5) Łączy smaki wg poznanych metod 6) Dobiera w odpowiedni sposób aromaty 7) Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym, posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku kulinarnym | Kryteria weryfikacji test kompetencjiex-ante ex-post Każdy z testów ante i post posiada kilka pytań jednokrotnego wyboru dotyczących zagadnień programowych. Każdy uczestnik ma 10 minut na wypełnienie testu ante przed rozpoczęciem szkolenia oraz 10 minut na wypełnienie testu po zakończonym szkoleniu. W trakcie szkolenia trener na bieżąco sprawdza umiejętności praktyczne uczestnika | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie jest skierowane do osób które chcą nabyć umiejętności kucharskie i zwiększyć swoje kompetencje zawodowe
Odbędzie się w kuchni i świetlicy Szkoły Podstawowej im. Kawalerów Orderu Uśmiechu
Przywitanie uczestników
test przed
W części teoretycznej zostaną poruszone następujące zagadnienia:
Sposoby obróbki poszczególnych produktów
Metody kompozycji dań na talerzu
Aspekty zdrowotne kuchni polskiej
W części praktycznej zostaną przygotowane po kilka potraw w następujących kategoriach:
dania z wieprzowiną
dania z wołowiną (cielenciną)
dania rybne
zupy
przystawki
desery
Podsumowanie szkolenia i wykonanie "swojej" potrawy przez uczestników szkolenia (dopuszczona praca w grupach)
test po
Szkolenie przygotuje uczestników do samodzielnego tworzenia potraw kuchni polskiej
Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaków poszczególnych składników potraw, nauczy organizacji pracy także w grupie i optymalizacji czasu pracy
Szkolenie będzie się odbywać w trybie godzin zegarowych
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 23 Rozpoczącie Szkolenia, Wypełnienie testu przed | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 23 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 23 Sposoby obróbki poszczególnych produktów | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 23 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 23 Metody kompozycji dań na talerzu | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 23 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 23 Warsztaty Kulinarne - przystawki | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 23 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 23 Podsumowanie dnia i degustacja przygotowanych potraw | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 23 Warsztaty Kulinarne - zupy | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 23 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 23 Warsztaty kulinarne - dania z wołowiny (cielęciny) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 23 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 23 Warsztaty kulinarne - dania z wołowiny (cielęciny | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 23 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 23 Degustacja przygotowanych potraw i podsumowanie dnia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 23 Warsztaty kulinarne - dania rybne | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 23 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 23 Warsztaty kulinarne - desery | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 23 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 23 Warsztaty kulinarne - przygotowanie własnej potrawy | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 23 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 23 Degudtacja pzrygotowanych potraw ,podsumowanie szkolenie wypenienie testu po | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto187,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto187,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dydaktyczne zostaną przekazane w formie skryptów i prezentacji multimedialnej.
Materiały do przygotowania potraw, w potaci produktów takich jak różnego rodzaje mięsa (wieprzowina, cielęcina, ryby, jagnięcina), owoce, warzywa, przyprawy, pieczywo, wędliny, nabiał itp. zapewni organizator szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Osoby, które chcą zdobyć umiejętności kucharskie, zwiększyć swoje kompetencje zawodowe, które poprawią ich konkurencyjność na rynku pracy
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami