Barman
Barman
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Kurs dedykowany jest dla osób dorosłych, które z własnej inicjatywy chcą nabyć kwalifikacje to wykonywania zawodu Barman.
Oprócz umiejętności praktycznych, uzyskasz również wiedzę teoretyczną z zakresu barmaństwa, która pozwoli prawidłowo zarządzać barem. Szkolenie barmańskie to również świetna okazja do nawiązywania nowych przyjaźni i relacji.
- Minimalna liczba uczestników9
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji05-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym prowadzenia szkoleń w zawodzie Barman jest dostarczenie uczestnikom kompleksowej wiedzy i umiejętności związanych z przygotowywaniem napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz dekorowania napojów. Prowadzenie szkoleń w zawodzie Barman ma na celu podniesienie jakości usług gastronomicznych, rozwijanie umiejętności zawodowych pracowników, a także dostosowywanie się do zmieniających się potrzeb i oczekiwań klientów na rynku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza dotycząca zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wysoka kultura osobista | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Umiejętność szybkiego nawiązania kontaktu z klientami | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wiedza dotycząca zasad autoprezentacji i pierwszego wrażenia | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Znajomość zasad komunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Znajomość savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Umiejętność profesjonalnego przyjęcia zamówienia | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wiedza na temat przygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Znajomość różnych techniki przygotowywania napojów | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Umiejętność śledzenia zapasów i składanie zamówienia | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dobra pamięć | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Umiejętność współpracy zespołowej | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
1. Organizacja pracy na stanowisku BARMAN.
2. Znajomość pojęć związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią.
3. Umiejętność stosowania środków ochrony indywidualnej i zbiorowej.
4. Historia miksologii
5. Charakterystyka technologii tworzenia napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
6. Prezentacja sprzętu barmańskiego oraz jego przeznaczenie.
7. Prezentacja szkła barmańskiego oraz jego przeznaczenie.
8. Charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi.
9. Zasady profesjonalnej degustacji i oceny alkoholi (smak, aromaty, tekstura).
10. Znaczenie lodu w koktajlach i jego rodzaje.
11. Metody przegotowywania koktajli.
12. Przyrządzanie koktajli alkoholowych, bezalkoholowych i short drinków.
13.Zasady i techniki dekorowania koktajli.
14. Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana.
15.Umiejętność zarządzania czasem pracy.
16. Umiejętność pracy w zespole.
17. Właściwa postawa etyczna.
18. Umiejętność dbania o własny rozwój zawodowy.
19. Potwórzenie wiadomości.
20. Egzamin zewnętrzny.
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 48 godzin dydaktycznych. Szkolenie będzie prowadzone w formie zajęć teoretycznych i zajęć praktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 100,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 100,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto147,92 PLN
- Koszt osobogodziny netto147,92 PLN
- W tym koszt walidacji brutto200,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Konrad Rusek
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe zapewnia wykonawca usługi
Warunki uczestnictwa
Szkolenia dla osób, które ukończyły 18 lat oraz nie prowadzą własnej działalności gospodarczej.
Informacje dodatkowe
Catering (przerwy kawowe i lunch) zapewnia wykonawca usługi.
Harmonogram zawiera godziny dydaktyczne (45 minut).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi