Cukiernik
Cukiernik
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Kurs Przygotowanie deserów restauracyjnych jest dostępny dla różnorodnych grup osób zainteresowanych rozwijaniem swoich umiejętności w dziedzinie cukiernictwa oraz pracy w branży cukierniczej. Jeśli jesteś pasjonatem przygotowywania deserów, ciast, ciastek, tortów i innych słodkości i czerpiesz z tego ogromną przyjemność, to szkolenie jest dedykowane właśnie dla Ciebie. Jeśli marzysz o założeniu własnej cukierni i chcesz zdobyć niezbędną wiedzę i umiejętności potrzebne do prowadzenia działalności – kurs przygotuje Cię i do tego wyzwania. Cukiernictwo to dziedzina, która oferuje ogromną elastyczność i możliwość wyrażenia kreatywności dla każdej osoby – zarówno amatora, pasjonata czy doświadczonego cukiernika. Dlatego nasze szkolenie kierujemy do osób interesujących się szeroko rozumianym pojęciem cukiernictwa oraz dla osób kochających cukiernictwo, które chcą uzyskać certyfikowane uprawnienia.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji14-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Głównym celem edukacyjnym kursu z przygotowania deserów restauracyjnych jest wyedukowanie uczestników do wykonywania zawodu cukiernika poprzez zdobycie niezbędnych umiejętności, wiedzy i doświadczenia w zakresie przygotowywania różnorodnych deserów, ciast, tortów oraz innych słodkości. A ponad to opanowanie technik cukierniczych, kreowania i projektowania słodkości, rozwój umiejętności organizacyjnych i zarządzania czasem, tworzenie atrakcyjnych wizualnie słodkości z zachowaniem standardów BHP.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - charakteryzuje pojęcia zakresu cukiernictwa,- posiada wiedzę z zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych, - potrafi sprawnie poruszać się po cukierni, - zna zasady dot. przechowywania artykułów spożywczych, - zna zasady zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem, - zna procesy technologiczne półproduktów wyrobów gotowych, - posiada wiedz z zakresu magazynowania produktów cukierniczych, | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się - potrafi obsługiwać maszyny i urządzenia w produkcji czekolady,- potrafi organizować własne stanowisko pracy, - potrafi zarządzać czasem pracy, - potrafi pracować w zespole, - posiada rozwinięte umiejętności komunikacyjne, | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się - potrafi wykonywać czynności porządkowe,- zna zasady organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż., - posiada wiedzę z zakresu historii i rodzajów czekolady, - posiada wiedzę z zakresu techniki przygotowywania czekolady, - posiada wiedzę z zakresu teorii procesu temperowania, - ma wiedzę z zakresu tworzenia pralin | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Organizacja pracy na stanowisku CUKIERNIK
- Bezpieczeństwo i higiena pracy, ochrona przeciwpożarowa, ochrona środowiska i ergonomia, HACCP
- Stosowanie środków ochrony indywidualnej i zbiorowej
- Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji cukierniczej
- Wiedza z zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem
- Produkcja ciast, ciastek i półproduktów
- Maszyny, urządzenia i sprzęt stosowany w produkcji cukierniczej
- Klasyfikacja żywności w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności
- Metody utrwalania żywności, przechowywania i obróbki termicznej artykułów spożywczych
- Stosowania receptur cukierniczych
- Metody i techniki sporządzania ciast
- Sporządzanie półproduktów oraz ciast
- Historia i rodzaje czekolady
- Techniki przygotowywania czekolady
- Teoria procesu temperowania
- Tworzenie pralin
- Sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji wyrobów, zasady eksponowania produktów gotowych
- Porcjowanie, dekorowanie i wydawania
- Zarządzanie czasem pracy
- Zasady pracy w zespole
- Kreowanie właściwej postawy etycznej
- Rozwój zawodowy
- Powtórzenie wiadomości
- Egzamin
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy )(aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 48 godzin dydaktycznych. Szkolenie będzie prowadzone w formie zajęć teoretycznych i zajęć praktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 100,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 100,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto147,92 PLN
- Koszt osobogodziny netto147,92 PLN
- W tym koszt walidacji brutto200,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe zapewnia wykonawca usługi
Warunki uczestnictwa
Uczestnik szkolenia musi mieć ukończone 18 lat oraz nie może posiadać własnej działalności gospodarczej.
Informacje dodatkowe
Catering ( lunch i przerwa kawowa ) zapewnia wykonawca kursu.
Jedna godzina szkoleniowa to jedna godzina dydaktyczna (45 minut).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi