Kurs "Kelner - barman - barista"
Kurs "Kelner - barman - barista"
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
przedsiębiorcy i ich pracownicy z województwa kujawsko-pomorskiego, w tym osoby pracujące lub planujące podjęcie pracy na stanowisku Kelner - barman - barista
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników15
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi60
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
usługa szkoleniowa pn.: "Kelner - barman - barista" przygotuje do wykonywania pracy na stanowisku Kelner - barman - baristaEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu pracy na stanowisku kelnera | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje pracę kelnera- omawia zasady higieny i bezpieczeństwa w pracy w pracy kelnera - charakteryzuje zasady obsługi klienta - omawia zasady obsługi kasy fiskalnej oraz terminali płatniczych - rozróżnia techniki serwowania i prezentacji potraw i napojów - omawia zasady etykiety i savoir-vivre w pracy kelnerskiej - definiuje dress code kelnera - charakteryzuje zasady obsługi przyjęć, bankietów i innych wydarzeń specjalnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu pracy na stanowisku barmana | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje pracę barmana- rozróżnia wyposażenie baru, narzędzia i sprzęt używany przez barmana - omawia zasady przechowywania i konserwacji produktów alkoholowych i niealkoholowych - rozróżnia rodzaje alkoholi i ich cechy charakterystyczne - charakteryzuje zasady odpowiedzialnej sprzedaży i podawania alkoholu, w tym prawne aspekty pracy w branży alkoholowej - omawia techniki mieszania i muddlingu - charakteryzuje zasady przygotowania drinków i koktajli | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu pracy na stanowisku baristy | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje pracę baristy- omawia zasady działania i obsługi ekspresów do kawy - rozróżnia rodzaje kawy i techniki parzenia kawy - omawia zasady przygotowywania różnych napojów kawowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykonuje czynności z zakresu pracy na stanowisku kelnera | Kryteria weryfikacji - obsługuje klientów- serwuje i prezentuje potrawy i napoje - nakłada i podaje potrawy - używa naczyń i sztućców - obsługuje kasy finalne i terminale płatnicze - serwuje potrawy z ceremonią - wykonuje czynności z zakresu dekantacji wina - obsługuje przyjęcia, bankiety i inne wydarzenia specjalne - tworzy estetyczne kompozycje na talerzu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykonuje czynności z zakresu pracy na stanowisku barmana | Kryteria weryfikacji - używa narzędzi i sprzętu barmańskiego- sprzedaje i podaje alkohol - przygotowuje popularne, nowe i personalizowane drinki i koktajle - tworzy kartę napojów na potrzeby lokalu - obsługuje gości - wykorzystuje sezonowe składniki i trendy w świecie barmaństwa - serwuje drinki - obsługuje imprezy, przyjęcia i wydarzenia specjalne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykonuje czynności z zakresu pracy na stanowisku baristy | Kryteria weryfikacji - obsługuje ekspresy do kawy- przygotowuje różne napoje kawowe - dekoruje i prezentuje napoje kawowe - tworzy kartę kawową dla kawiarni - przygotowuje nowe receptury i kompozycje kawowe - obsługuje klientów - identyfikuje wady i zalety kawy - organizuje pracę w kawiarni | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Doskonali swoje umiejętności związane z wykonywaniem pracy na stanowisku kelner – barman - barista, śledzi nowe trendy i technologię oraz dostosowuje się do zmian na rynku i w branży | Kryteria weryfikacji - skutecznie komunikuje się z klientami, aby zrozumieć ich potrzeby, udzielać informacji o menu i ofertach oraz rozwiązywać ewentualne problemy- obsługuje gości z uśmiechem i profesjonalizmem, dbając o ich komfort i zadowolenie - wykazuje empatyczne podejście do klientów, szczególnie w przypadku sytuacji stresowych czy nietypowych zleceń - współpracuje z innymi członkami personelu w celu zapewnienia płynnego przebiegu pracy w restauracji/ kawiarni /barze - zachowuje spokój i profesjonalizm nawet w sytuacjach dużej liczby zamówień czy niezadowolenia klientów - wykazuje się kreatywnością oraz precyzją - efektywnie zarządza czasem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Kelner
Charakterystyka pracy kelnera
Zasady higieny i bezpieczeństwa w pracy
Obsługa klienta
Techniki serwowania potraw i napojów
Nakładanie i podawanie potraw
Obsługa naczyń i sztućców
Opisywanie i doradzanie dań i napojów
Obsługa kasy fiskalnej / terminali płatniczych i rozliczanie klientów
Etykieta i savoir-vivre w pracy kelnerskiej
Dress code i prezentacja osobista
Serwowanie potraw z ceremonią (np. flambe)
Umiejętności dekantacji wina
Obsługa specjalnych zleceń
Obsługa przyjęć, bankietów i innych wydarzeń specjalnych
Radzenie sobie w sytuacjach nietypowych
Tworzenie estetycznych kompozycji na talerzu
Prezentacja dań i napojów
2. Barman
Charakterystyka pracy barmana
Wyposażenie baru
Narzędzia i sprzęt używany przez barmana
Zasady przechowywania i konserwacji produktów alkoholowych i niealkoholowych
Rodzaje alkoholi i ich cechy charakterystyczne
Zasady odpowiedzialnej sprzedaży i podawania alkoholu
Podstawowe techniki mieszania i muddlingu
Korzystanie z shakera, mieszadła i innych narzędzi
Przygotowywanie popularnych drinków i koktajli
Tworzenie i adaptacja karty napojów do potrzeb lokalu
Tworzenie nowych drinków i kompozycji
Wykorzystanie sezonowych składników i trendów w świecie barmaństwa
Estetyczne podawanie drinków
Zasady obsługi gości i specjalnych zleceń
Obsługa imprez, przyjęć i innych wydarzeń specjalnych
Tworzenie personalizowanych drinków
Zarządzanie czasem i zapasami
Planowanie pracy i organizacja stanowiska pracy
Podstawowa wiedza o winach i piwach
Umiejętność doradzania klientom w wyborze odpowiedniego trunku
Prawne aspekty pracy w branży alkoholowej
Wymogi dotyczące sprzedaży alkoholu i obsługi klienta
3. Barista
Charakterystyka pracy baristy
Zasady działania ekspresów do kawy
Obsługa ekspresu: kalibracja, czyszczenie, konserwacja
Rodzaje kawy
Proces palenia kawy: jasny, średni, ciemny stopień palenia
Techniki parzenia kawy
Przygotowanie różnych napojów kawowych
Dekoracja i prezentacja napojów
Mleko i jego przetwarzanie
Smak i aromat kawy
Identyfikacja wad i zalet kawy
Tworzenie karty kawowej dla kawiarni
Tworzenie nowych receptur i kompozycji kawowych
Sezonowe menu i promocje
Obsługa klienta
Zasady zachowania w miejscu pracy
Organizacja pracy w kawiarni
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto3 900,00 PLN
- Koszt usługi netto3 900,00 PLN
- Koszt godziny brutto65,00 PLN
- Koszt godziny netto65,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały piśmiennicze (teczka, zeszyt, długopis) oraz kopie materiałów omawianych na kursie / skrypt, pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie
Adres
Adres
Zajęcia praktyczne realizowane będą w odpowiednio wyposażonej pracowni gastronomicznej.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami