Kurs Barman / Barista – kwalifikacje zawodowe z egzaminem
Kurs Barman / Barista – kwalifikacje zawodowe z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
"Kurs Barman / Barista - kwalifikacje zawodowe z egzaminem" adresowany jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką szkolenia, zarówno do osób pracujących, jak i chcących pracować w kawiarniach, restauracjach, barach, pubach i innych punktach gastronomicznych, salach bankietowych, czy eventowych.
Kurs jest odpowiedni dla osób na każdym poziomie zaawansowania zarówno posiadających podstawowe umiejętności i doświadczenie w pracy za barem, jak i osób bez wiedzy branżowej i doświadczenia zawodowego, zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kwalifikacje w tym zakresie. - Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników40
- Data zakończenia rekrutacji10-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi38
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Kurs Barman / Barista – kwalifikacje zawodowe z egzaminem” przygotowuje do samodzielnej pracy w zawodzie barmana w branży gastronomicznej za barem w restauracjach, kawiarniach, pubach, barach, jak również innych punktach gastronomicznych typu sale bankietowe oraz eventowe.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się obsługuje gości/klientów w zakładzie gastronomicznym zgodnie z przyjętym standardem branżowym w najwyższej jakości z zachowaniem wysokiej kultury osobistej i współcześnie obowiązujących trendów w serwisie konsumenta | Kryteria weryfikacji -określa obowiązki wymagania i umiejętności barmana oraz baristy-opisuje cechy osobowe, sylwetkę i wizerunek barmana/baristy -omawia postawę za barem oraz zasady etyki zawodowej -stosuje zasady komunikacji werbalnej i niewerbalnej, formy grzecznościowe i oficjalne -przytacza przykłady właściwych i oczekiwanych zachowań barmana w relacjach z gośćmi -tworzy komunikaty dostosowane do sytuacji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się nawiązuje kontakt z gośćmi/klientami stosując zasady komunikacji kontaktu werbalnego i niewerbalnego | Kryteria weryfikacji -wymienia zasady nawiązywania kontaktu, podaje przykłady, ilustruje scenką -nawiązuje relacje z wykorzystaniem świadomości techniki komunikacji jako narzędzia -omawia wpływ optymalizacji ruchu na ergonomię w pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się wskazuje zasady umiejętności wywierania dobrego pierwszego wrażenia | Kryteria weryfikacji - stosuje zasady odpowiedniego doboru form grzecznościowych-postępuje zgodnie z zasadami etyki zawodowej -respektuje reguły kultury osobistej i przestrzeni indywidualnej wrażliwości gościa/klienta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się profesjonalnie przyjmuje zamówienia | Kryteria weryfikacji -definiuje i rozróżnia pojęcie techniki klasyczne, workingowe, alternatywne-stosuje narzędzia skutecznej komunikacji w budowaniu atmosfery -wyróżnia typy klientów -rozróżnia kolejne etapy obsługi w zależności od typu baru -wykonuje czynności związane z przyjęciem zamówienia (powitanie, wyrażenie gotowości, doprecyzowanie, doradzenie, przyjęcie) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się przygotowuje różnego rodzaju napoje w tym również mieszane i wieloskładnikowe | Kryteria weryfikacji -wskazuje podział i charakterystykę napojów mieszanych alkoholowych i bezalkoholowych-omawia zagadnienia dot. pochodzenia i historii -omawia i dobiera szkło -omawia i dobiera sprzęt i niezbędne narzędzia do przygotowania napoju -podaje receptury napojów mieszanych -przygotowuje mieszany napój alkoholowy i bezalkoholowy zgodnie z preferencjami gości -omawia popularne trendy i wersje napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się wymienia składniki przygotowywanych napojów i zastosowane techniki komponowania | Kryteria weryfikacji -charakteryzuje i rozróżnia typy i rodzaje alkoholi ( whisk(e)y, brandy, rum, tequila, wódki czyste, gatunkowe, smakowe, likiery, wina, piwa min. )-charakteryzuje i rozróżnia popularne marki -omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych -charakteryzuje typy dekoracji i sposoby wykonania -podaje receptury i charakteryzuje techniki wykonania -omawia zasady serwowania i prezentacji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się charakteryzuje metody sprzedaży, śledzenia stanów zatowarowania i składania zamówienia | Kryteria weryfikacji -składa zamówienie zgodnie z stanem faktycznego zapotrzebowania, ciągłości sprzedaży oraz maksymalnego wykorzystania potencjału asortymentu-pobiera zatowarowanie baru zgodnie z przyjętymi zasadami odpowiedzialności i rzetelności -wymienia zasady kontroli stanu zatowarowania, jakości i ilości -rozlicza pobrany asortyment | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się wykonuje pracę z zachowaniem zasad i umiejętności reagowania w trudnych i kryzysowych sytuacjach | Kryteria weryfikacji -omawia zasady reagowania w trudnych sytuacjach-definiuje typy sytuacji trudnych -wymienia skuteczne techniki rozwiązywania problemów -wymienia sposoby radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się współpracuje z zespołem stosując profesjonalne zasady wyboru i oceny właściwych priorytetów | Kryteria weryfikacji -organizuje pracę zespołową-dzieli się pomysłami -wymienia zasady oceny właściwych priorytetów -dzieli się zdobytymi umiejętnościami i wiedzą -przekazuje informacje i ciekawostki branżowe -omawia zasady motywowania grupy współpracowników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się wskazuje podstawowe zasady etyki zawodowej barmana/baristy | Kryteria weryfikacji -opisuje podstawowe zasady etyki barmana-podaje przykłady właściwego zachowania -określa granice i przestrzeń decyzyjności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się posługuje się podstawową wiedzą na temat kaw | Kryteria weryfikacji - omawia pochodzenie kawy i regiony jej upraw- wymienia gatunki kaw i omawia różnice miedzy nimi - omawia i charakteryzuje mieszanki kaw - omawia sposób wypalania i przechowywania kaw - rozpoznaje ziarna Robusty i Arabiki | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się przygotowuje i podaje różnego rodzaju kawy, zna sposób jej przygotowania z zastosowaniem technik latte art | Kryteria weryfikacji - omawia zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresuciśnieniowego - wymienia parametry prawidłowego espresso - przygotowuje różne rodzaje kaw, w tym np.: Ristretto, Americano, Coretto, Mocha, Con Panna, Cappuccino, Latte Machiato, Espresso Machiato, Irish cafe, Ice coffee - wykonuje kawy smakowe oraz warstwowe z syropami - omawia zasady spieniania mleka do różnych kaw - dobiera szkło do rodzaju kawy - maluje na powierzchni kawy standardowe wzory przy użyciu mleka lanego z dzbanka - maluje na powierzchni kawy standardowe wzory przy pomocy szpikulca, wykałaczek - tworzy wzory z użyciem sosu czekoladowego oraz czekolady w proszku | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC Certyfikacja Spółka z Ograniczoną odpowiedzialnością
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Spółka z Ograniczoną odpowiedzialnością
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Cel:
Usługa „Kurs Barman /Barista – kwalifikacje zawodowe z egzaminem” przygotowuje do samodzielnej pracy w zawodzie barmana oraz baristy w branży gastronomicznej za barem w restauracjach, kawiarniach, pubach, barach, jak również innych punktach gastronomicznych typu sale bankietowe oraz eventowe.
Grupa docelowa usługi
"Kurs Barman / Barista - kwalfikacje zawodowe z egzaminem" adresowany jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką szkolenia, zarówno do osób pracujących, jak i chcących pracować w kawiarniach, restauracjach, barach, pubach i innych punktach gastronomicznych, salach bankietowych, czy eventowych.
Kurs jest odpowiedni dla osób na każdym poziomie zaawansowania zarówno posiadających podstawowe umiejętności i doświadczenie w pracy za barem, jak i osób bez wiedzy branżowej i doświadczenia zawodowego, zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kwalifikacje w tym zakresie.
Zagadnienia poruszane podczas szkolenia / zakres i tematyka szkolenia:
1.Wprowadzenie do zawodu barmana/baristy , etyka zawodowa (4 godz.lekc.):
- obowiązki barmana/baristy
- cechy osobowe, wizerunek
- postawa za barem
- kultura pracy, etyka zawodowa
- praca w zespole
- ruch i jego optymalizacja
- techniki klasyczne, workingowe i alternatywne
- ergonomia pracy
2. Obsługa gości/klientów, przyjęcie zamówienia, profesjonalny serwis, rozliczenie (6 godz.lekc.):
- bar koktajlowy
- bar hotelowy
- bar klubowy
- bar eventowy
3. Wyposażenie i organizacja baru, podstawowy sprzęt barmański, sposoby posługiwania się, metody i technika pracy (8 godz. lekc.):
- rodzaje miar, jednostki
- szkło, pojemności i nazewnictwo
- shaker
- szklanice, kubki, crusher, muddler, squeezer itd.
4. Przygotowanie i serwowanie różnego rodzaju napojów w tym również wieloskładnikowych – techniki przygotowania (8 godz.lekc.):
- podstawy towaroznawcze
- zarys technologii napojów bezalkoholowych i alkoholowych
- podział alkoholi
- podział koktajli
- zasady komponowania napojów mieszanych, techniki miksowania
- receptury i ich teoretyczne oraz praktyczne zastosowanie
- sztuka dekoracji oraz prezentacji
- technika working flair oraz speed working w zarysie
5. Podstawowa wedza na temat kawy, przygotowanie i podawanie kawy z astosowaniem technik latte art (12 godz.lekc.)
- pochodzenie kawy, regiony upraw
- gatunki kaw, mieszanki kaw - charakterystyka, różnice
- rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki
- wypalanie i przechowywanie kaw
- zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego
- parametry i wykonanie prawidłowego espresso
- przygotowywanie różnych rodzajów kaw, w tym: Americano, Cappuccino, Latte Machiato, Ice coffee, inne.
- wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami
- zasady spieniania mleka do różnych kaw
- dobór odpowiednieho szkła, wzorcowe serwowanie kaw
- malowanie na powierzchni kawy standardowych wzorów przy użyciu mleka lanego z dzbanka
- malowanie na powierzchni kawy standardowych wzorów pomocy szpikulca, wykałaczek,
- tworzenie worów z użyciem sosu czekoladowego oraz czekolady w proszku
Umiejętności, które uczestnik nabywa w procesie uczenia się :
- obsługuje gości/klientów w zakładzie gastronomicznym zgodnie z przyjętym standardem branżowym w najwyższych jakościach z zachowaniem wysokiej kultury osobistej i współcześnie obowiązujących trendów w serwisie konsumenta.
- nawiązuje kontakt z gośćmi/klientami stosując zasady komunikacji kontaktu werbalnego i niewerbalnego
- wskazuje zasady umiejętności wywierania dobrego pierwszego wrażenia
- profesjonalnie przyjmuje zamówienia
- przygotowuje różnego rodzaju napoje w tym również mieszane i wieloskładnikowe
- wymienia składniki przygotowywanych napojów i zastosowane techniki komponowania
- posługuje się podstawową wiedzą na temat kawy
- przygotowuje i podaje różnego rodzaju kawy, zna sposób jej przygotowania z zastosowaniem technik latte art
- charakteryzuje metody sprzedaży, śledzenia stanów zatowarowania i składania zamówienia
- wykonuje pracę z zachowaniem zasad i umiejętności reagowania w trudnych i krysyzowych sytuacjach
- współpracuje z zespołem stosując profesjonalne zasady wyboru i oceny właściwych priorytetów
- wskazuje podstawowe zasady etyki zawodowej barmana/baristy
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto147,37 PLN
- Koszt osobogodziny netto147,37 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto170,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto170,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Tomasz Szczęsny
Instruktor Praktycznej Nauki Zawodu
Szkolenia barmańskie, baristyczne prowadzi od 2006 roku.
Wybrane doświadczenie zawodowe:
01/2016 – do chwili obecnej - Open Bar – właściciel, instruktor, trener barmaństwa
07/2006 - 01/2016 - Barman Service – trener, manager gastronomii, instruktor sztuki barmańskiej
Posiadane kursy, szkolenia, certyfikaty:
Instruktor praktycznej nauki zawodu
Instruktor Sztuki Barmańskiej
Barman II ST.
Kelner/Barista – BarmanService
Manager Gastronomii – BarmanService
Master Class – Pitu
Underberg - Profi service
Shlumberger - Master Class
Publikacje:
Materiały szkoleniowe Kurs barmański I st
Materiały szkoleniowe Kurs barmański II st
Kurs kelnerski i baristyczny
Artykuły Gastronomiczne i publikacje na portalach branżowych
Katarzyna Szczęsna
Szkolenia barmańskie, baristyczne prowadzi od 2005 roku.
Wybrane doświadczenie zawodowe:
01/2016 – do chwili obecnej - Open Bar – instruktor, trener barmaństwa
05/2005 - 02.2018 Barman Service – dyrektor zarządzający i właściciel
Producent projektów gastronomicznych
Producent wydarzeń muzycznych, komercyjnych i kulturalnych
Instruktor Sztuki barmańskiej,
Trener Baristka, I Sommalier
02/2002 – 04/2005 Dobra Management – event manager, specjalista ds. gastronomii oraz zarządzania personelem
Posiadane kursy, szkolenia, certyfikaty:
Instruktor Sztuki Barmańskiej
Barman II st.
Manager Gastr.
Master Class – Pitu
Underberg - Profi service
Shlumberger - Master Class
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają wszelkie materiały szkoleniowe do części teoretycznej oraz praktycznej.
Materiały do części teorerycznej - Skrypty „Barman Service” oraz quizy, testy powtórzeniowe.
Materiały do wykonywania zajęć praktycznych tj. urządzenia i narzędzia (szklanki, mieszadła oraz niezbędne wyposażenie baru) oraz materiały zużywalne niezbędne do realizacji szkolenia.
Informacje dodatkowe
Po zakończeniu udziału w kursie uczestnik otrzyma zaświadczenie o ukończeniu szkolenia pod warunkiem uczestnictwa w usłudze na poziomie co najmniej 80%.
Osby, które zdadzą egzamni zewnętrzny otrzymają certyfikat Barman/Barista wystwiony przez ICVC CERTYFIKACJA Sp. z o.o., który potwierdzi uzyskane kwalifikacje.
Szkolenie trwa 38 godzin szkoleniowych (1 godz. szkoleniowa = 45 min), tj. 28,5 godziny zegarowej.
Uczestnicy przyjmują do wiadomości, że usługa może być poddana monitoringowi z ramiena Operatora lub PARP i wyrażają na to zgodę.
Informujemy, że planowany kurs zostanie zorganizowany w momencie zebrania się odpowiedniej liczby uczestników.
W przypadku zebrania się liczby uczestników większej niż 20 osób zostaną utworzone dwie grupy.
Zajęcia dla obu grup odbywać się będą równocześnie, w dwóch salach szkoleniowych, zgodnie z przedstawionym powyżej harmonogramem usługi.
Kurs w jednej grupie poprowadzi Tomasz Szczęsny, w drugiej grupie Katarzyna Szczęsna.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami