TWORZENIE SPERSONALIZOWANYCH ZALECEŃ ŻYWIENIOWYCH I JADŁOSPISÓW
TWORZENIE SPERSONALIZOWANYCH ZALECEŃ ŻYWIENIOWYCH I JADŁOSPISÓW
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Dietetycy, trenerzy i osoby, które chcą się rozwinąć w tym temacie
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji13-05-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kursu "TWORZENIE SPERSONALIZOWANYCH ZALECEŃ ŻYWIENIOWYCH I JADŁOSPISÓW" jest wyposażenie uczestników w praktyczne umiejętności układania spersonalizowanych zaleceń żywieniowych i jadłospisów uwzględniających potrzeby oraz cele żywieniowe i zdrowotne klientów/pacjentów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Opisuje zasady prawidłowego odżywiania oraz normy żywienia dostosowanych do populacji Polski. | Kryteria weryfikacji test wiedzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Omawia metody pomiaru składu ciała oraz interpretuje wyniki tych pomiarów w kontekście oceny stanu odżywienia klienta/pacjenta. | Kryteria weryfikacji test wiedzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wymienia metody przeprowadzenia wywiadu żywieniowego i zdrowotnego u pacjenta. | Kryteria weryfikacji test wiedzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wskazuje wpływ czynników środowiskowych oraz psychologicznych na zachowania żywieniowe. | Kryteria weryfikacji test wiedzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Ustala zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze w planowaniu jadłospisu dla pacjenta. | Kryteria weryfikacji test wiedzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowuje indywidualne plany żywieniowe i zalecenia dietetyczne dostosowane do stanu zdrowia i odżywienia pacjenta. | Kryteria weryfikacji test wiedzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Buduje efektywne relacje z pacjentami, uwzględniając ich indywidualne potrzeby i preferencje. | Kryteria weryfikacji test wiedzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Zasady prawidłowego odżywiania:
- Wprowadzenie do zasad zbilansowanej diety.
- Wpływ czynników środowiskowych na wybór i spożycie żywności.
- Psychologiczne aspekty odżywiania.
- Długoterminowe strategie utrzymania zdrowego stylu życia.
- Techniki zdrowego przygotowywania potraw.
2. Normy żywienia dla populacji Polski:
- Omówienie zalecanych norm spożycia dla różnych grup wiekowych i stanów fizjologicznych.
- Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej- wykorzystanie w codziennym życiu
3. Wywiad z pacjentem.
- Omówienie skutecznych metod przeprowadzania wywiadu żywieniowego, takich jak kwestionariusze żywieniowe, dzienniczki żywieniowe oraz ankiety dotyczące nawyków żywieniowych.
- Zebranie informacji dotyczących aktualnego stanu zdrowia pacjenta, w tym istniejących chorób przewlekłych, alergii pokarmowych, problemów zdrowotnych i stosowanych leków.
- Wskazówki dotyczące zadawania odpowiednich pytań, które pozwalają uzyskać pełny obraz nawyków żywieniowych pacjenta.
- Propozycje technik komunikacyjnych sprzyjających otwartemu dialogowi z pacjentem, takich jak aktywne słuchanie i empatyczne reagowanie.
4. Wykonywanie pomiarów antropometrycznych i analiza stanu odżywienia pacjenta.
- Wykonanie analizy składu ciała wraz z interpretacją.
- Wykorzystanie BMI do oceny stanu odżywienia.
- Znaczenie WHR w diagnozie otyłości brzusznej.
- Interpretacja wyników pomiarów antropometrycznych w kontekście oceny stanu odżywienia pacjenta.
- Analiza składu ciała i ocena stanu odżywienia- warsztaty praktyczne.
5. Planowanie jadłospisu i wyznaczenie celu.
- Ustalanie celów dotyczących zmiany nawyków żywieniowych
- Zasady opracowywania spersonalizowanego jadłospisu z uwzględnieniem stylu życia i preferencji żywieniowych.
- Ustalanie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze.
- Opracowywanie indywidualnych zaleceń żywieniowych.
- Dostosowanie jadłospisu do ograniczeń żywieniowych, alergii pokarmowych oraz ewentualnych preferencji dietetycznych pacjenta.
6. Warsztat opracowywania zaleceń żywieniowych.
7. Praktyczne case study- przygotowywanie przykładowych jadłospisów dla konkretnych przypadków pacjentów.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Zasady prawidłowego odżywiania | Prowadzący Daria Szulim | Data realizacji zajęć 18-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Normy żywienia dla populacji Polski | Prowadzący Daria Szulim | Data realizacji zajęć 18-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Wywiad z pacjentem | Prowadzący Daria Szulim | Data realizacji zajęć 18-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Wykonywanie pomiarów antropometrycznych i analiza stanu odżywienia pacjenta | Prowadzący Daria Szulim | Data realizacji zajęć 19-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Planowanie jadłospisu i ustalanie celu | Prowadzący Daria Szulim | Data realizacji zajęć 19-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Warsztat opracowywania zaleceń żywieniowych | Prowadzący Daria Szulim | Data realizacji zajęć 19-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Praktyczne case study- przygotowywanie przykładowych jadłospisów dla konkretnych przypadków pacjentów cz. 1 | Prowadzący Daria Szulim | Data realizacji zajęć 15-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 07:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Praktyczne case study- przygotowywanie przykładowych jadłospisów dla konkretnych przypadków pacjentów cz. 2 | Prowadzący Daria Szulim | Data realizacji zajęć 16-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 05:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 test wiedzy | Prowadzący Daria Szulim | Data realizacji zajęć 16-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto193,33 PLN
- Koszt osobogodziny netto193,33 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Daria Szulim
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają materiały w wersji elektronicznej oraz drukowanej.
Informacje dodatkowe
Instruktor weryfikuje na bieżąco poziom uzyskanej wiedzy przez kursanta w oparciu o zadawanie pytań i udzielone odpowiedzi.
Certyfikat ukończenia szkolenia otrzymuje uczestnik, który:
1. posiada 100% obecność na szkoleniu wynikających z harmonogramu i potwierdzonych na liście obecności
2. aktywnie uczestniczył w szkoleniu
3. otrzymał pozytywną ocenę nabytych umiejętności praktycznych na podstawie protokołu zaliczenia zadania praktycznego wskazanego przez instruktora.
Każdy z uczestników zobowiązany jest do skrócenia paznokci do minimum dla lepszych efektów pracy.
Po zakończonym szkoleniu uczestnik wypełnia ankietę.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami