Kucharz współczesnych trendów kulinarnych.
Kucharz współczesnych trendów kulinarnych.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
- dla osób które chcą nabyć wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowywania potraw według współczesnych trendów kulinarnych.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji05-06-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi56
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia dań kuchni w nowoczesnym wydaniu. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty według poznanych metod oraz układać dania na talerzu wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Potrafi tworzyć dania w nowoczesnym wydaniu | Kryteria weryfikacji - łączy smaki i tekstury wg poznanych metod- rozróżnia metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykonuje różne techniki prezentacji potraw | Kryteria weryfikacji - układa wszystkie elementy dania na talerzu z zachowaniem kontrastu kolorystycznego-tworzy dania kuchni współczesnej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
BLOK l
- Zasady BHP podczas pracy w kuchni.
- Omówienie podstawowych zasad obowiązujących w kuchni.
- Marynowanie mięs: drób, wieprzowina, wołowina, ryby.
- Zastosowanie w kuchni nowoczesnej kasz, warzyw i produktów mącznych.
- Zasadi urządzenia stosowane w technice sous vide.
- Nowe trendy i technologie kulinarne, kuchnie: sous vide, Fusion - kurczak gotowany sous vide na puree dyniowym z kaszą perłową kuskus, krokiecikiem z kaszanki w sosie serowym.
BLOK ll
- Techniki przygotowania produktów do obróbki.
- Techniki gotowania i pieczenia - konfitowane udko z kaczki z sosem śliwkowym, kluskami śląskimi i burakami glazurowanymi w miodzie.
BLOK IIl
1. FIT FOOD - dieta pudełkowa:
- omówienie podstawowych pojęć związanych z żywieniem, takich jak kalorie, makroskładniki (białka, węglowodany, tłuszcze), mikroskładniki (witaminy, minerały), błonnik, itp.
- omówienie różnych specjalistycznych diet
- omówienie jak różne rodzaje diet mogą wpływać na zdrowie i kondycje
2. Planowanie zdrowych posiłków:
- omówienie strategii planowania posiłków
- omówiene tworzenia zbilansowanych posiłków zawierających odpowiednie proporcje
- przykłady posiłków z wykorzystaniem świeżych produktów, a także zasad przechowywania żywności
3. Przygotowanie posiłku z wykorzystaniem poznanych zasad.
__________________________________________________________________________________________________________________
BLOK IV
- FOOD DESING - projektowanie żywności: jadalne opakowania, formy i kształty żywności itp.
- FOOD PARIG - mus na talerzu, dekoracje.
- PLATING, prezentacja potraw.
- Kuchnia molekularna:
- wprowadzenie do kuchni molekularnej
- kluczowe pojęcia: emulsje, gelifikacja, sferifikacja, aerozolizacja
- podstawowe techniki
- -składniki i narzędzia
- -praktyczne zastosowanie - eksperymenty z teksturami
5. Estetyka i prezentacja:
- zasady kompozycji estetycznej w kuchni molekularnej.
- wykorzystanie kolorów i form do stworzenia atrakcyjnych dań.
- techniki dekoracyjne: krojenie, malowanie, nanoszenie pyłu.
6. Kreatywność i eksperymentowanie - praca z uczestnikami nad stworzeniem własnych eksperymentów kulinarnej.
__________________________________________________________________________________________________________________
BLOK V
- Inspiracja do innowacji i eksperymentowania w kuchni.
- Przemyślenie nietypowych kombinacji smakowych.
- Rozwój umiejętności analizy i krytycznego myślenia w kontekście kulinarnym.
- Zasady kompozycji smakowych.
____________________________________________________________________________________________________________________
BLOK VI
- Pdsumowanie dotychczas zdobytej wiedzy.
- Sprawdzenie dotychczas zdobytej wiedzy.
Sprawdzenie nabytej wiedzy
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 32 BLOK I (pkt.1) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 06-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 32 BLOK I (pkt.2) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 06-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 32 PRZERWA | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 06-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 32 BLOK I (pkt.3) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 06-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 32 BLOK I (pkt.4) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 07-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 32 BLOK I (pkt.5) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 07-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 32 PRZERWA | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 07-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 32 BLOK I (pkt.6) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 07-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 32 BLOK II (pkt.1) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 08-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 32 PRZERWA | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 08-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 32 BLOK II (pkt.2) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 08-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 32 BLOK III (pkt.1) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 13-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 32 BLOK III (pkt.2) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 13-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 32 PRZERWA | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 13-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 32 BLOK III (pkt.3) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 13-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 32 BLOK IV (pkt.1) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 14-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 32 PRZERWA | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 14-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 32 BLOK IV (pkt.2) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 14-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 32 BLOK IV (pkt.3) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 15-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 32 PRZERWA | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 15-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 32 BLOK IV (pkt.4) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 15-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 32 BLOK IV (pkt.5) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 32 PRZERWA | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 32 BLOK IV (pkt.6) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 17-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 32 BLOK IV (pkt.6) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 32 BLOK V (pkt.2) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 32 PRZERWA | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 32 BLOK V (pkt.3) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 32 BLOK V (pkt.4) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 18-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 32 BLOK VI (pkt.1) | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 32 PRZERWA | Prowadzący Artur Zaskórski | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 32 BLOK VI (pkt.2) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 19-06-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 03:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto9 440,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto9 440,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto168,57 PLN
- Koszt osobogodziny netto168,57 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Artur Zaskórski
Skoncentrowany na rozwoju i przekazywaniu wiedzy idealnie sprawdza się w roli trenera.
Zdobywał doświadczenie zawodowe zaczynając od stanowiska Kucharza, przez wiele lat był Szefem Kuchni, Dyrektorem ds. Gastronomii, jak również Regionalnym Kierownikiem ds. Rozwoju Gastronomii. Posiada szeroką wiedzę merytoryczną i praktyczną z zakresu funkcjonowania gastronomii w wyspecjalizowanych placówkach gastronomicznych.
Pan Artur ciągle się rozwija, posiada certyfikaty m.in.
-Certificate of Examination Partner VCC
-Certificate of Academy of Education VCC
-Certificate of VCC Examiner - Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia
-Certificate of VCC Trainer - Przygotowanie Potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia
-Certificate of VCC Examinaton System Operator
-Certificate of VCC Trainer - Asystowanie w przygotowaniu potraw
-Certificate of VCC Trainer - Przygotowanie deserów restauracyjnych
Specjalista w zakresie Kuchni Polskiej jak i Świata w Nowoczesnej odsłonie z elementami kuchni molekularnej, zachowując trendy i zasady zdrowego żywienia. Wprowadza nowoczesność na talerze, jak również odkrywa nowe smaki i łączy je w kuchni.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymują pisemne listy składników i receptury przygotowywania potraw określonych w programie szkolenia, aktywnie uczestniczą w każdym etapie przygotowywania większości potraw objętych programem wykonując poszczególne czynności samodzielnie pod nadzorem prowadzącego. Pozwala to na zdobycie maksymalnej ilości praktycznej wiedzy i doświadczenia.
Informacje dodatkowe
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. 45min.
Przerwy wliczają się w czas szkolenia.
Zapis na usługę tylko po wcześniejszym kontakcie z firmą szkoleniową.