Cukiernik
Możliwość dofinansowania
Cukiernik
Numer usługi 2024/03/26/159966/2106688
6 100,00 PLN
brutto
6 100,00 PLNnetto
127,08 PLNbrutto/h
127,08 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie przeznaczone dla osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu cukiernictwa.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji17-05-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest dostarczenie uczestnikom szerokiej wiedzy i praktycznych umiejętności niezbędnych w pracy. Uczestnik potrafi wykonywać podstawowe ciasta, obejmujące etapy przygotowania-odmierzania surowców, obróbki produktów, technologii wykonywania ciast, wypieku oraz dekoracji. Szkolenia pozwalają na umiejętność łączenia teorii z praktyką. Uczestnicy szkolenia nabędą umiejętność samodzielnego przygotowywania wysokiej jakości wyrobów, wykańczania oraz dekoracji.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - charakteryzuje pojęcia zakresu cukiernictwa,- posiada wiedzę z zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych, - potrafi sprawnie poruszać się po cukierni, - zna zasady dot. przechowywania artykułów spożywczych, - zna zasady zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem, - zna procesy technologiczne półproduktów wyrobów gotowych, - posiada wiedz z zakresu magazynowania produktów cukierniczych, | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się - potrafi obsługiwać maszyny i urządzenia w produkcji czekolady,- potrafi organizować własne stanowisko pracy, - potrafi zarządzać czasem pracy, - potrafi pracować w zespole, - posiada rozwinięte umiejętności komunikacyjne, | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się - potrafi wykonywać czynności porządkowe,- zna zasady organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż., - posiada wiedzę z zakresu historii i rodzajów czekolady, - posiada wiedzę z zakresu techniki przygotowywania czekolady, - posiada wiedzę z zakresu teorii procesu temperowania, - ma wiedzę z zakresu tworzenia pralin | Kryteria weryfikacji Egzamin ICVC przeprowadzony zgodnie z Procedurą Walidacji SYSTEMU ICVC przez Certyfikowanego Egzaminatora w formie testu. Są to pytania zamknięte jednorazowego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji ICVC jest uzyskanie co najmniej 75% poprawnych odpowiedzi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Pytanie 1. Czy wydany dokument jest potwierdzeniem uzyskania kwalifikacji w zawodzie?
Uczestnicy szkolenia przystępują do egzaminu zewnętrznego ICVC w formie testu, przeprowadzonego zgodnie z Procedurą Walidacji Systemu ICVC. Pozytywny wynik egzaminu oznacza uzyskanie kwalifikacji w zawodzie cukiernik
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza uprawnienia do wykonywania zawodu na danym stanowisku (tzw. uprawnienia stanowiskowe) i jest wydawany po przeprowadzeniu walidacji?
Dokument wydany po ukończeniu szkolenia uprawnia do wykonywania zawodu cukiernik.
Pytanie 4. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kwalifikacji jest rozpoznawalny i uznawalny w danej branży/sektorze (czy certyfikat otrzymał pozytywne rekomendacje od co najmniej 5 pracodawców danej branży/ sektorów lub związku branżowego, zrzeszającego pracodawców danej branży/sektorów)?
Tak
Pytanie 5. Czy dokument jest certyfikatem, dla którego wypracowano system walidacji i certyfikowania efektów uczenia się na poziomie międzynarodowym?
Tak
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Organizacja pracy na stanowisku CUKIERNIK
- Bezpieczeństwo i higiena pracy, ochrona przeciwpożarowa, ochrona środowiska i ergonomia, HACCP
- Stosowanie środków ochrony indywidualnej i zbiorowej
- Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji cukierniczej
- Wiedza z zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem
- Produkcja ciast, ciastek i półproduktów
- Maszyny, urządzenia i sprzęt stosowany w produkcji cukierniczej
- Klasyfikacja żywności w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności
- Metody utrwalania żywności, przechowywania i obróbki termicznej artykułów spożywczych
- Stosowania receptur cukierniczych
- Metody i techniki sporządzania ciast
- Sporządzanie półproduktów oraz ciast
- Historia i rodzaje czekolady
- Techniki przygotowywania czekolady
- Teoria procesu temperowania
- Tworzenie pralin
- Sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji wyrobów, zasady eksponowania produktów gotowych
- Porcjowanie, dekorowanie i wydawania
- Zarządzanie czasem pracy
- Zasady pracy w zespole
- Kreowanie właściwej postawy etycznej
- Rozwój zawodowy
- Powtórzenie wiadomości
- Egzamin
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 100,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 100,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto127,08 PLN
- Koszt osobogodziny netto127,08 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Barbara Bassara-Poprawa
Jest to osoba, która pracuje w zawodzie cukiernika od 1984r. I już w roku 1989r. otworzyła własną firmę cukierniczą. Studiowała na kierunku pedagogicznym jak również podyplomowo, uzyskując specjalność „Żywienie z Elementami Gospodarstwa Domowego”. Pracowała w szkołach branżowych/zawodowych jako nauczyciel przedmiotów spożywczych. Uzyskała tytuł nauczyciela mianowanego. Jest wykładowcą w firmie „Centrum Usług Szkoleniowych” w Tarnowie, gdzie wykłada dydaktykę i metodykę zawodową. Posiada dyplomy mistrzowskie w zawodach: cukiernik, kucharz, sprzedawca. Czynnie działa w Cechu Rzemiosł Różnych w Dębicy oraz w Izbie Rzemieślniczej w Tarnowie jako członek Prezydium. Od wielu lat pełni rolę egzaminatora państwowego oraz izbowego.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe zapewnia wykonawca usługi
Warunki uczestnictwa
Uczestnik szkolenie musi mieć ukończone 18 lat oraz nie może posiadać własnej działalności gospodarczej.
Informacje dodatkowe
Catering (przerwy kawowe i lunch) zapewnia wykonawca usługi.
Egzamin zewnętrzny teoretyczny jest wliczony w cenę szkolenia.
Harmonogram zawiera godziny zegarowe.
Zajęcia odbywać się będą w systemie weekendowym.
Adres
Adres
ul. ks. Stanisława Szpetnara 9
38-400 Krosno
woj. podkarpackie
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Piotr Bassara
E-mail
pau.debica@gmail.com
Telefon
(+48) 606 133 252