Rozliczanie kosztów w firmie produkcyjnej - usługa zdalna
Rozliczanie kosztów w firmie produkcyjnej - usługa zdalna
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaFinanse i bankowość / Finanse i doradztwo finansowe
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
• szkolenie prowadzone jest na poziomie średniozaawansowanym,
• uczestnicy powinni posiadać wiedzę o podstawowych metodach i narzędziach rachunku kosztów, rachunkowości zarządczej i controllingu,
• zajęcia są intensywne stąd też dla osiągnięcia maksymalnej korzyści od uczestników wymagana jest koncentracja i pełne zaangażowanie. - Minimalna liczba uczestników7
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji21-06-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi11
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przekazanie uczestnikom wiedzy i wypracowanie umiejętności dotyczących współczesnych metod rachunku kosztów wykorzystywanych w firmach produkcyjnych oraz wypracowanie umiejętności dotyczących metod kalkulacji kosztów i zarządzania rentownością produktów. Uczestnicy nabędą świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się wypracowanie umiejętności dotyczących współczesnych metod rachunku kosztów wykorzystywanych w firmach produkcyjnychwypracowanie umiejętności dotyczących metod kalkulacji kosztów i zarządzania rentownością produktów | Kryteria weryfikacji Uczestnictwo w zajęciach | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Rachunek kosztów i klasyfikacja kosztów w firmie produkcyjnej:
a) zadania rachunku kosztów w firmie produkcyjnej (cele rachunku kosztów, czynniki wpływające na kształt rachunku kosztów, rodzaje decyzji podejmowanych na podstawie rachunku kosztów),
b) klasyfikacja kosztów w firmie produkcyjnej (koszty wg rodzaju, koszty produktu i okresu, koszty wg podmiotów, koszty bezpośrednie i pośrednie, koszty stałe i zmienne).
2. Grupowanie i rozliczanie kosztów w firmie produkcyjnej:
a) znaczenie grupowania i rozliczania kosztów (cele i znaczenie rozliczania, czynniki determinujące rozliczanie, dobór kluczy podziałowych, czynniki wpływające na dokładność rozliczania kosztów),
b) grupowanie kosztów pośrednich w MPK (przyczyny wydzielania MPK, rozliczanie kosztów prostych, rozliczanie innych kosztów, problemy rozliczania kosztów pośrednich na MPK),
c) rozliczanie kosztów pomocniczych MPK (charakterystyka i wyodrębnianie MPK pomocniczych, metody rozliczania, częściowe i pełne zastosowanie stawek umownych, uproszczenia w rozliczaniu),
d) obliczanie stawek kosztów pośrednich (klucze rozliczeniowe przy działalności prostej i złożonej, czynniki wpływające na dobór klucza podziałowego, szczególne przypadki doboru kluczy podziałowych),
e) obciążanie produktów kosztami pośrednimi (wspólna stawka dla firmy, odrębne stawki dla wydziałów, odrębne stawki dla stanowisk, przewidywane stawki kosztów pośrednich).
CASE STUDY (rozliczanie działalności pomocniczej – wpływ metod rozliczania kosztów działalności pomocniczej na dokładność i koszt rozliczeń).
CASE STUDY (rozliczanie kosztów i kalkulacja kosztów produktu).
3. Kalkulacja kosztów wyrobów w firmie produkcyjnej:
a) kalkulacja doliczeniowa (podstawowe zasady kalkulacji doliczeniowej; warunki zastosowania kalkulacji doliczeniowej; czynniki wpływające na dokładność kalkulacji kosztów produktów; kalkulacja doliczeniowa zleceniowa i asortymentowa, kalkulacja doliczeniowa skumulowana i zróżnicowana),
b) kalkulacja sprzężona/łączna/w skojarzeniu (specyfika produkcji sprzężonej; warunki zastosowania kalkulacji sprzężonej; generalne zasady kalkulacji kosztów; kalkulacja kosztów produktów głównych i ubocznych, odpady produkcyjne),
c) kalkulacja podziałowa (warunki zastosowania kalkulacji podziałowej; zasady kalkulacji podziałowej; kalkulacja podziałowa prosta, współczynnikowa i procesowa; zastosowanie metody średniej ważonej i FIFO do wyceny rozchodu produktów),
d) łączenie różnych odmian kalkulacji w praktyce,
e) kalkulacja kosztów wyrobów przy wykorzystaniu rachunku kosztów działań – activity-based costing (ABC).
CASE STUDY (kalkulacja zleceniowa i asortymentowa).
CASE STUDY(kalkulacja sprzężona; szacowanie kosztów produktów głównych i ubocznych, odpady).
CASE STUDY (kalkulacja podziałowa prosta).
CASE STUDY (kalkulacja podziałowa ze współczynnikami).
CASE STUDY (kalkulacja podziałowa fazowa/procesowa).
CASE STUDY (kalkulacja podziałowa z wyceną produkcji w toku wg metody średniej ważonej i FIFO).
CASE STUDY (kalkulacja kosztów w rachunku kosztów działań).
4. Kalkulacja kosztów produktów z uwzględnieniem stopnia wykorzystania zdolności produkcyjnych:
a) podstawowe systemy rachunku kosztów występujące w praktyce (rachunek kosztów rzeczywistych, normalnych i standardowych);
b) zasady implementacji, zalety i problemy związane z funkcjonowaniem rachunku kosztów normalnych;
c) określenie normalnego poziomu działalności i szacowanie kosztów niewykorzystanego potencjału (wpływ wyodrębnienia kosztów pustych na kalkulację kosztów produktów).
CASE STUDY (ustalanie kosztów niewykorzystanego potencjału i kalkulacja kosztów produktów w rachunku kosztów normalnych).
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 709,70 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 390,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto155,43 PLN
- Koszt osobogodziny netto126,36 PLN
Prowadzący
Prowadzący
prof. dr hab.Tomasz Wnuk-Pel
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Komplet materiałów szkoleniowych ułatwiających pracę podczas zajęć i umożliwiających uporządkowanie nabytych umiejętności i zastosowanie poznanych metod w przedsiębiorstwie po zakończeniu szkolenia (około 80 stron).
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa jest posiadanie przez uczestnika minimalnych narzędzi sprzętowych i niezbędnych warunków technicznych do udziału w usłudze. Uczestnik zainteresowany skorzystaniem z usługi z dofinansowaniem musi dokonać zapisu na usługę co najmniej 2 dni przed jej rozpoczęciem, z użyciem numeru ID wsparcia. Lista Uczestników zostanie zamknięta przez Usługodawcę na 2 dni przed rozpoczęciem usługi.
Uczestnicy, którzy ukończą usługę otrzymają zaświadczenie o zakończeniu udziału w usłudze w formie elektronicznej.
Warunki techniczne niezbędne do udziału w usłudze:
•platforma komunikacyjna – MS Teams.
•wymogi sprzętowe: komputer stacjonarny lub laptop, kamera wbudowana lub na USB, mikrofon, słuchawki lub głośniki,
•system operacyjny minimum Windows XP/MacOS High Sierra, min 2 GB pamięci RAM, pamięć dysku minimum 10GB,
łącze internetowe minimum 10 kb/s,•link z zaproszeniem na szkolenie zostanie przesłany drogą e-mail na 2 dni przed szkoleniem,
•dołączenie do szkolenia na platformie MS Teams.
Informacje dodatkowe
- wygodna forma szkolenia - wystarczy dostęp do urządzenia z Internetem
- bierzesz udział w pełnowartościowym szkoleniu - zajęcia prowadzone "na żywo"
- podczas szkolenia możesz zadawać pytania, na które dostajesz odpowiedź w czasie rzeczywistym
- otrzymujesz certyfikat wydany przez jedną z wiodących firm szkoleniowych w Polsce, uhonorowanej prestiżową nagrodą Plebiscytu Orły Polskiej Przedsiębiorczości jako Firma 20-lecia.
- otrzymujesz bezpłatny dostęp do platformy szkoleniowej przez 6mcy od rozpoczęcia szkolenia
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Każda zgłoszona osoba musi dysponować komputerem lub innym urządzeniem mobilnym z wbudowanym głośnikiem (opcjonalnie kamerą i mikrofonem) oraz dostępem do Internetu.
Wyżej wymieniony sprzęt nie obliguje Państwa do udostępniania swojego wizerunku, jest potrzebny, aby móc aktywnie uczestniczyć w szkoleniu.
Warunki techniczne niezbędne do udziału w usłudze:
•platforma komunikacyjna – MS Teams.
•wymogi sprzętowe: komputer stacjonarny lub laptop, kamera wbudowana lub na USB, mikrofon, słuchawki lub głośniki,
•system operacyjny minimum Windows XP/MacOS High Sierra, min 2 GB pamięci RAM, pamięć dysku minimum 10GB,
łącze internetowe minimum 10 kb/s,•link z zaproszeniem na szkolenie zostanie przesłany drogą e-mail na 2 dni przed szkoleniem,
•dołączenie do szkolenia na platformie MS Teams.