Nowe propozycje dań do oferty gastronomicznej motelu Domino
Nowe propozycje dań do oferty gastronomicznej motelu Domino
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
-szefowie kuchni, kucharze, pomoce kuchenne
-właściciele hoteli/restauracji
-osoby które chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat gastronomii
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników4
- Data zakończenia rekrutacji27-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie kucharskie, w ramach którego zostaną przedstawione nowe techniki kulinarne oraz aktualne trendy obowiązujące w branży gastronomicznej. Szkolenie składa się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas części teoretycznej omawiane są nowoczesne techniki przygotowywania dań, zasady łączenia produktów. Uczestnicy zdobywają wiedzę w zakresie sposobu przygotowywania receptur, zasad wyliczania food costu, poznają produkty regionalne i sposoby ich obróbki oraz wykorzystania w daniach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Stosuje receptury gastronomiczne oraz dobiera surowce do dań | Kryteria weryfikacji na podstawie receptury dobiera surowce do przyrządzanych potraw | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji oblicza i odmierza ilości składników w stosunku do receptury i zamówienia | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje nowe dania do oferty restauracji | Kryteria weryfikacji Pracuje w oparciu o poznane techniki kulinarne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady przygotowania kuchni do serwisu "mise en place" | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Posługuje się podstawową wiedzą na temat nowoczesnych technik kulinarnych. | Kryteria weryfikacji Rozróżnia nowoczesne techniki kulinarne i zna zastosowanie w zależności od kategorii produktu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Organizuje stanowisko pracy kucharza | Kryteria weryfikacji Potrafi przygotować własne stanowisko pracy w zależności o zakresu prac | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
ETAP I - 10 godzin dydaktycznych
DANIA KUCHNI POLSKIEJ W NOWOCZESNYM WYDANIU
- Charakterystyka kuchni polskiej
- Nowoczesne techniki kulinarne w tradycyjnych daniach kuchni polskiej
- Tworzenie nowych propozycji dań kuchni polskiej i dodatków do aktualnych potraw
- Elegancki serwis dań na przykładzie dań kuchni polskiej
ETAP II- 20 godzin dydaktycznych
- Regionalne produkty- charakterystyka
- Przykłady wykorzystania produktu regionalnego w daniach ( na przykładzie ryb opolskich i innych loklanych produktów)- praktyka
- Promocja dań na bazie produktów regionalnych
- Kulinarny kalendarz sezonowości – pora roku, a produkty sezonowe.
- Kuchnia sezonowa dlaczego warto
- Tworzenie spersonalizowanych potraw restauracyjnych zgodnie z kalendarzem sezonowości – przystawki, zupy, dania główne
- Sezonowość w planowaniu nowego menu
Etap III 10 godzin dydaktycznych
Śniadania hotelowe-nowe propozycje
- Śniadanie hotelowe i lunche dla Gości hotelowych
- Śniadanie hotelowe - charakterystyka
- Formy serwowania śniadań i lunchy w obiektach hotelowych
- Nowe propozycje śniadań i lunchy hotelowych
- Menu śniadaniowe: receptury, food cost w zależności od formy
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 DANIA KUCHNI POLSKIEJ W NOWOCZESNYM WYDANIU | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 DANIA KUCHNI POLSKIEJ W NOWOCZESNYM WYDANIU | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Kuchnia regionalna Etap 1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Kuchnia regionalna Etap 1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Kuchnia regionalna Etap 2 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Kuchnia regionalna Etap 2 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Śniadania hotelowe- nowe propozycje | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 31-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Śniadania hotelowe- nowe propozycje | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 31-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 250,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 250,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto131,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto131,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dla uczestników dotyczące tematyki szkoleń
Informacje dodatkowe
Uczestnicy otrzymają certyfikaty za udział w minimum 80% części szkolenia
Metody pracy: Szkolenie prowadzone w forimie praktycznej z elementami teorii. 80% Praktyka / 20 %
Metody ewaluacji:Dyskusja i ankieta podsumowująca szkolenie
Wsparcie po szkoleniu: Właściciele i uczestnicy mają bezpłatne wsparcie Trenera do 3 miesięcy po zakończonym
szkoleniu
Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe