Skuteczna sprzedaż, a w tym obsługa Klienta w branży gastronomicznej
Skuteczna sprzedaż, a w tym obsługa Klienta w branży gastronomicznej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupa docelowa to pracownicy, którzy na codzień spotykają się z Klientem Indywidualnym i Biznesowym w branży gastronomicznej. Szkolenie dedykowane jest pracownikom kuchni, baru i sali, którzy chcą udoskonalać swoje umiejętności komunikacji w sprzedaży i budowaniu relacji z dostawcami i klientami indywidualnymi oraz biznesowymi w branży gastronomicznej.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji19-05-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Cel edukacyjnyCelem usługi jest nabycie wiedzy i podniesienie jakości usług z zakresu:
sprzedaży i efektywniejszego budowania relacji z Klientami i partnerami w oparciu o świadomy sposób komunikacji zgodnie z typem i oczekiwaniami Klienta, werbalne i niewerbalne zasady i techniki komunikacji, metody sprzedażowe i język korzyści oraz świadome budowanie standardu obsługi Klienta w firmie.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA:- jakie są elementy procesu komunikacji, - czym jest komunikacja otwarta, zamknięta, - co oznacza pojęcie szumów komunikacyjnych, - jakie są elementy mowy ciała wspierające wizerunek pracownika - jak wykorzystać mowę ciała w komunikacji z klientami i partnerami w branży gastronomicznej, - jak radzić sobie w sytuacjach trudnych i podczas reklamacji, - czym jest asertywność i jakie są techniki jej wykorzystywania - czym jest i jak wykorzystywać up-selling i cross-selling - z jakich elementów składa się standard obsługi klienta | Kryteria weryfikacji Udział w dyskusji grupowej | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Udział w ćwiczeniach i grach szkoleniowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Test teoretyczny o elementach poprawnej komunikacji | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się UMIEJĘTNOŚCI:- świadome budowanie komunikatu dostosowanego do klientów i partnerów - wykorzystywanie zasad efektywnej komunikacji w określonym celu, - wykorzystywanie poznanych narzędzi komunikacyjnych, - wykorzystywanie swoich atutów podczas interakcji z klientami i partnerami w branży gastronomicznej, - stosowanie technik asertywnej komunikacji w praktyce - prowadzenie rozmów z klientami zgodnie z przyjętym standardem - stosowanie up-sellingu i cross-sellingu w rozmowie z klientem - sprawne powiększanie wartości sprzedaży - wykorzystywanie języka korzyści i budowanie zaangażowania po stronie klienta - definiowanie person klientów | Kryteria weryfikacji Aktywność w ramach symulacji i scenek 1:1 | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Praca warsztatowa - tworzenie person | Metoda walidacji Prezentacja | |
Kryteria weryfikacji Udział w treningu umiejętności komunikacyjnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przeprowadzenie wzorcowej rozmowy z klientem | Metoda walidacji Prezentacja | |
Kryteria weryfikacji Skuteczna autoprezentacja | Metoda walidacji Prezentacja | |
Kryteria weryfikacji Up-sellingu i cross-sellingu w rozmowie z klientem | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOŁECZNE- pewność siebie w komunikacji z klientami i partnerami w branży gastronomicznej, - umiejętność nawiązywania dialogu z klientami i partnerami w branży gastronomicznej, - zdolność dostosowania się do rozmówcy i aktywnego słuchania, - kreatywność i otwartość w komunikacji z klientami i partnerami w branży gastronomicznej, - okazywanie szacunku i dawanie przestrzeni do wypowiedzi innym, - współpraca. | Kryteria weryfikacji Udział w dyskusji | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kryteria weryfikacji Rozwiązywanie case study | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Moduł.1. ABC procesu obsługi klienta w gastronomii
- jak przebiega proces komunikacji z klientem?
- narzędzia komunikacyjne - jak z nich korzystać?
- Komunikat - gdzie, jak i do kogo go kierujemy
- Kto odpowiada za skuteczny przekaz?
- Test teoretyczny o elementach poprawnej komunikacji
Moduł.2. Definiowanie naszych odbiorców
- tworzenie person naszych Klientów - praca warsztatowa
-
Udział w treningu umiejętności komunikacyjnych z Klientem
-
Przeprowadzenie wzorcowej rozmowy z klientem
Moduł 3. Jak nas widzą, tak nas piszą – podstawy autoprezentacji
- Savoir vivre w pracy kelnera/barmana/kucharza
- Czynniki wpływające na budowanie wiarygodności w oczech klientów i partnerów w branży gastronomicznej
- Świadoma autoprezentacja – jej wady i zalety
- Prezentacja - skuteczna autoprezentacja
Moduł.4. Budowanie relacji - postawa empatyczna w komunikacji
- Budowanie zaufania, czyli – jak budować pozytywne relacje z klientami i partnerami w branży gastronomicznej,
- Aktywne słuchanie: dopasowanie do klienta, zadawanie pytań, dowartościowanie, uznanie uczuć, parafraza, klaryfikacja,
- Dostrojenie i prowadzenie w rozmowie
- Studium przypadków, scenki
Moduł 5. Trening umiejętności komunikacyjnych. Praktyczne ćwiczenia skutecznej komunikacji z klientem biznesowym i indywidualnym
- Przekazywanie informacji zwrotnej – jak robić to dobrze?
- Jak radzić sobie z emocjami w trudnych sytuacjach?
- Jak z emocji zejść do poziomu faktów?
Moduł.6. Style komunikowania się vs sytuacje trudne
- Trudny Klient oraz reklamacje i zażalenia, jako okazja do podniesienia efektywności - w jaki sposób powinien zachowywać się pracownik i jak reagować, aby przekuć taki problem w sukces
- Asertywny komunikat jako sposób na unikanie nieporozumień na polu pracownik-klient
- Asertywna obrona przed krytyką i agresywnym zachowaniem, komunikacja, w której pracownik jasno wyraża swoje zdanie, nie tracąc klienta,
- Asertywność w kontaktach z Klientem – przekonujący język ciała – ćwiczenie postawy, głosu, gestów i min.
Moduł.7. Powiększanie wartości sprzedaży dla pracowników gastronomii
- Prezentacja korzyści i cech produktu, jako kluczowy etap w rozmowie sprzedażowej - analiza oferty, usług i produktów znajdujących się w menu
- Zapoznanie z metodami i technikami dostosowanymi do sprzedaży w gastronomii
Moduł.8. Up-selling i cross-selling sposobem na większe zamówienie i napiwek
- na czym polega up-selling i jak możemy go stosować? - praca warsztatowa
- na czym polega cross- selling i co możemy tu zaoferować? - praca warsztatotwa
- test teoretyczny - różnice między upselling i cross-selling, ocena przykładowych opisanych sytuacji
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 20 Moduł.1. ABC procesu obsługi klienta w gastronomii | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 20 Moduł. 1 Walidacja. Wywiad swobodny, obserwacja w warunkach symulowanych, test teoretyczny. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 20 Przerwa | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 20 Moduł.2. Definiowanie naszych odbiorców - tworzenie person naszych Klientów - praca warsztatowa | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 20 Moduł 2. Walidacja. Prezentacje i obserwacja w warunkach symulowanych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 20 Moduł 3. Jak nas widzą, tak nas piszą – podstawy autoprezentacji | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 20 Moduł 3. Walidacja. Obserwacja w warunkach symulowanych i prezentacje | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 20 Przerwa | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 20 Moduł.4. Budowanie relacji - postawa empatyczna w komunikacji | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 20 Moduł 4. Walidacja. Prezentacja i obserwacja w warunkach symulowanych. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 20 Moduł 5. Trening umiejętności komunikacyjnych. Praktyczne ćwiczenia skutecznej komunikacji z klientem biznesowym i indywidualnym | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 20 Moduł 5. Walidacja. Prezentacja i obserwacja w warunkach symulowanych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 20 Przerwa | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 20 Moduł.6. Style komunikowania się vs sytuacje trudne | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 20 Moduł 6. Walidacja. Prezentacja i obserwacja w warunkach symulowanych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 20 Moduł.7. Powiększanie wartości sprzedaży dla pracowników gastronomii | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 28-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 20 Moduł 7. Walidacja. Prezentacja i obserwacja w warunkach symulowanych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 20 Przerwa | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 28-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 20 Moduł.8. Up-selling i cross-selling sposobem na większe zamówienie i napiwek | Prowadzący Emilia Szyszkowska | Data realizacji zajęć 28-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 20 Moduł 8. Walidacja. Wywiad swobodny, test teoretyczny i prezentacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Emilia Szyszkowska
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- pliki dokumentów przygotowane w formacie .doc, .pdf,
- prezentacja multimedialna
- linki do nagrań wideo udostepnione w internecie
- materiałe z ćwiczeń i gier szkoleniowych wykorzystywane na sali - instrukcje, karty pracy itp
Informacje dodatkowe
1 godzina szkoleniowa jest równa 45 minutom zegarowym