Kurs dla pracowników gastronomii-kawiarnia Pod Arkadami
Kurs dla pracowników gastronomii-kawiarnia Pod Arkadami
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
-szefowie kuchni, kucharze, pomoce kuchenne
-właściciele hoteli/restauracji
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji14-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi50
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie kucharskie, w ramach którego zostaną przedstawione nowe techniki kulinarne oraz aktualne trendy obowiązujące w branży gastronomicznej. Szkolenie składa się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas części teoretycznej omawiane są nowoczesne techniki przygotowywania dań, zasady łączenia produktów. Uczestnicy zdobywają wiedzę w zakresie sposobu przygotowywania receptur, zasad wyliczania food costu, poznają produkty regionalne i sposoby ich obróbki oraz wykorzystania w daniach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efektywnie zarządza zespołem | Kryteria weryfikacji Skutecznie deleguje zadania | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Efektywnie organizuje pracę własną i pracę zespołu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji w sposób czytelny i zrozumiały przekazuje informacje współpracownikom | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje nowe dania do oferty restauracji | Kryteria weryfikacji Stosuje zasady przygotowania kuchni do serwisu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Pracuje w oparciu o poznane techniki kulinarne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Zwraca uwagę na znaczenie kosztów w swoim dziale (kuchnia) | Kryteria weryfikacji Rozumie znaczenie food costu w obiekcie gastronomicznym | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Pracuje na podstawie receptur | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Dba o prawidłowe zabezpieczenie surowców i gotowych produktów | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Etap I (20 godzin dydaktycznych)
Zarządzanie i organizacja pracy w restauracji
- Zarządzanie czynnikiem ludzkim – kosztami personalnymi
- Jak być liderem w kuchni i autorytetem?
- Odpowiedzialność za wykonywane zadania
- Wyrażanie swojego zdania i rekomendowania rozwiązań
- Podejmowanie trudnych rozmów, rozwiązywanie konfliktów i nie uciekanie od problemów
- Delegowanie zadań
- Skutecznie egzekwowanie wykonywania poleceń
- Przyjmowanie informacji zwrotnej jako niezbędnego procesu własnego doskonalenia
- Komunikowanie swoich i zespołu potrzeb
- Prowadzenie odpraw dla kuchni i zespołu kelnerskiego
- Wdrożenie etykiety zawodowej w pracy w restauracji
- Organizacja pracy (ustalanie priorytetów, wyznaczanie celów, rola liderów)
- Tworzenie optymalnego grafiku pracy i zarządzanie nim pod kontem sprzedaży i funkcjonowania restauracji
- Maksymalne zagospodarowanie czasem pracy pracownika
Etap II (15 godzin dydaktycznych)
Nowe propozycje w kawiarni POD ARKADAMI. Analiza aktualnej oferty.
- Analiza aktualnej oferty gastronomicznej kawiarni Pod Arkadami, omówienie struktury menu . Omówienie grup produktów ze względu na możliwości sprzętowe i logistyczne.
- Podstawowe techniki kulinarne wykorzystywane do przygotowywania nowych propozycji
- Zdrowy fast food. Gotowanie właściwe nowych propozycji kulinarnych
Etap III (15 godzin dydaktycznych)
Dania Wegetariańskie i Wege
- Kuchnia WEGE- charakterystyka i specyfikacja dao wegańskich i wegetariańskich, zamienniki spożywcze nie pochodzące od zwierząt
- Proces technologiczny dań wegańskich i wegetariańskich
- Wegetariański i wegański standard.
- Desery dla Wegan i Wegetarian- propozycje do oferty restauracji
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Zarządzanie i organizacja pracy w restauracji cz.1 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Zarządzanie i organizacja pracy w restauracji cz.2 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 05:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Zarządzanie i organizacja pracy w restauracji cz.3 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 09-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Nowe propozycje w kawiarni POD ARKADAMI. Analiza aktualnej oferty. | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 09-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Nowe propozycje w kawiarni POD ARKADAMI. Nowe techniki kulinarne na przykładzie potraw typu Zdrowy FAST FOOD | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 14-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 06:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Dania Wegetariańskie i Wege cz.1 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 14-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Dania Wegetariańskie i Wege- Gotowanie właściwe | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 15-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Dania Wegetariańskie i Wege- Gotowanie właściwe | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 15-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto130,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto130,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Kamil Klekowski
jako Szef Kuchni w restauracji przy hotelu ostandardzie **** ,gdzie prowadzi autorską kuchnię. Jeden z 2 szefów kuchni na opolszczyźnie wyróżniony w przewodniku Gault & Millau2018. Jego pasją jest odtwarzanie tradycyjnej kuchni Polskiej i Europejskiej w nowoczesnym wydaniu. W przeszłości gotował w Danii oraz Francji. W Polsce współpracował z wieloma uznanymi szefami kuchni, hotelami,
restauracjami poszerzając swoje doświadczenia i umiejętności. Szkolił się u Jeana Bossa – prekursora kuchni molekularnej
Jarosław Walczyk
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe dla uczestników kursu
Certyfikat ukończenia kursu
Informacje dodatkowe
1 godzina = godzina dydaktyczna 45 minut
Uczestnicy otrzymają certyfikaty za udział w minimum 80% części szkolenia
Metody pracy: Szkolenie prowadzone w forimie praktycznej z elementami teorii. 60% Praktyka / 40 % teoria
Metody ewaluacji:Dyskusja i ankieta podsumowująca szkolenie
Wsparcie po szkoleniu: Właściciele i uczestnicy mają wsparcie Trenera do 3 miesięcy po zakończonym
szkoleniu