Kurs kulinarny. Nowoczesne trendy gastronomiczne.
Kurs kulinarny. Nowoczesne trendy gastronomiczne.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
szefowie kuchni, kucharze, pomoce kuchenne, właściciele.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników6
- Data zakończenia rekrutacji24-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Specjalistyczne szkolenie kucharskie, w ramach którego zostaną wprowadzone zmiany w menu restauracyjnym i ofercie przyjęć okolicznościowych w oparciu o nowoczesne techniki kulinarne. Szkolenie składa się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas części teoretycznej omawiane są nowoczesne techniki przygotowywania dań, zasady łączenia produktów. Podczas szkolenia omówione zostaną zasady poprawnym zarządzaniem produktami, kosztami zakupów i zarządzania magazynem.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje nowe techniki kulinarne | Kryteria weryfikacji przedstawia różnice pomiędzy stosowanymi w restauracji technikami kulinarnymi | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Etap I - 10 godzin dydaktycznych
Nowoczesne techniki kulinarne. Nowe propozycje w ofercie restauracji wprowadzenie.
- Prezentacja zmian i przedstawienie nowoczesnych technik kulinarnych.
- Techniki wykorzystane w nowym menu
- Schemat kreowania nowej karty
- Food coast nowego menu
- Lista zakupów-efektywne zarządzanie zakupami
Etap III- 20 godzin dydaktycznych
Nowe dania w ofercie restauracji
- Mise en place- przygotowanie kuchni do serwisu
- Gotowanie wstępne
- Gotowanie właściwe- przystawki zimne i gorąc
- Technika serwisu, estetyka na talerzu
- Gotowanie wstępne
- Gotowanie właściwe- dania główne
- Technika serwisu, estetyka na talerzu
- Omówienie receptur prezentowanych dań.
- Organizacja pracy w kuchni podczas produkcji
Etap III - 10 godzin dydaktycznych
- Śniadanie hotelowe i lunche dla Gości hotelowych-charakterystyka
- Śniadania i lunche biznesowe jako nowa usługa w ofercie hotelu
- Formy serwowania śniadań i lunchy w obiektach hotelowych
- Nowe propozycje śniadań i lunchy hotelowych
- Menu śniadaniowe: receptury, food cost w zależności od formy
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Etap I cz.1 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 25-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Przerwa | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 25-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Etap I cz. 2 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 25-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Etap II cz. 1 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 26-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Przerwa | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 26-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Etap II cz.2 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 26-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Etap II cz. 3 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 27-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Przerwa | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 27-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Etap II cz. 4 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 27-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Etap III cz. 1 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 28-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Przerwa | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 28-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Etap III cz.2 | Prowadzący Kamil Klekowski | Data realizacji zajęć 28-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto125,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto125,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Kamil Klekowski
Kucharz, aktywny zawodowo. Ostatnio pracował
jako Szef Kuchni w restauracji przy hotelu o
standardzie **** ,gdzie prowadzi autorską
kuchnię. Jeden z 2 szefów kuchni na
opolszczyźnie wyróżniony w przewodniku Gault
& Millau2018. Jego pasją jest odtwarzanie
tradycyjnej kuchni Polskiej i Europejskiej w
nowoczesnym wydaniu. W przeszłości gotował w
Danii oraz Francji. W Polsce współpracował z
wieloma uznanymi szefami kuchni, hotelami,
restauracjami poszerzając swoje doświadczenia i
umiejętności. Szkolił się u Jeana Bossa –
prekursora kuchni molekularnej
Zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz oraz
ukończył kurs pedagogiczny uprawniający do
nauczania przyszłych kucharzy. Ukończony kurs
HACCP oraz ISO22000 uprawnia go pełnienia
funkcji audytora HACCP.
Doświadczenie w realizowaniu usług
szkoleniowych i doradczych dla hoteli i
restauracji. Aktywnie realizuje szkolenia w
szkołach zawodowych na terenie południowej
Polski.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników otrzyma materiały szkoleniowe dotyczące tematyki szkolenia.
Informacje dodatkowe
Uczestnicy otrzymają certyfikaty za udział w minimum 80% części szkolenia
Metody pracy: Szkolenie prowadzone w forimie praktycznej z elementami teorii. 75% Praktyka / 25 %
Metody ewaluacji:Dyskusja i ankieta podsumowująca szkolenie
Wsparcie po szkoleniu: Właściciele i uczestnicy mają wsparcie Trenera do 3 miesięcy po zakończonym szkoleniu
Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe.
1 godzina = godzina dydaktyczna 45 min
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Specjalistyczny sprzęt gastronomiczny będzie udostępniony przez firmę szkoleniową.