Szkolenie dla kelnerów - podstawowy kurs obsługi konsumenta
Szkolenie dla kelnerów - podstawowy kurs obsługi konsumenta
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- Uczniowie szkół gastronomicznych
- Właściciele restauracji, osoby zarządzające restauracjami, pracownicy restauracji
- Wszystkie osoby zainteresowane zawodem Kelner
- Wszystkie osoby zainteresowane pracą w sektorze HoReCa
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji03-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi36
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Wiedza- zdobędzie wiedzę z zasad savoir vivre w restauracji i w stosunku do Gościa
-będzie potrafił rozróżniać elementy zastawy ( również specjalnej), będzie znał wyposażenie kelnera oraz cechy profesjonalnego kelnera
- zdobędzie wiedzę na temat podstawowych zasad obsługi i przygotowania restauracji
Umiejętności:
- zdobędzie umiejętności profesjonalnej obsługi Gościa, zasady nakrycia stołu i noszenia tacy
- zdobędzie wiedzę i umiejętności sewisu wina przy Gościu
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Potrafi przygotować salę do przyjęcia Gości | Kryteria weryfikacji Zna zasady prawidłowego nakrycia stołu i przygotowania miejsca pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
ETAP I-12 godzin dydaktycznych
Organizacja restauracji:
- Od czego zależy sukces restauracji
- Początek dnia w restauracji
Organizacja pracy na stanowisku Kelner:
- Wygląd zewnętrzny kelnera
- Cechy profesjonalnego kelnera
- Zakazy dla kelnera
- Wyposażenie kelnera
Przygotowanie Sali restauracyjnej do obsługi Gości:
- Rozkładanie obrusu +ćwiczenia praktyczne
- Serwety płócienne, flizelinowe i papierowe +ćwiczenia praktyczne
- Zastawa stołowa, sztućce
Działania dla obsługi gości indywidualnych i bankietowych
ETAP II-12 godzin dydaktycznych
Podstawowa znajomość obsługi:
- Zasada noszenia zastawy (taca i talerze) +ćwiczenia praktyczne
- Prawidłowe nakrycie stołu +ćwiczenia praktyczne
- Znaczenie ułożenia sztućców
- Kierunek obsługi kelnerskiej +ćwiczenia praktyczne
- Protokół dyplomatyczny
- Kolejność obsługi Gości
- Rodzaje serwisów
- System notowań
Działania dla obsługi gości indywidualnych i bankietowych
ETAP III- 11 godzin dydaktycznych
Enologia – Wina:
- Co to jest wino i kim jest Sommelier
- Od czego zależy jakość wina, rodzaje winorośli, podstawowe szczepy
- Temperatura podawania, dobór wina do dań, jak podawać wino
- Dekantacja
- Wina musujące: tradycyjne i Sabrage
- Serwis wina +ćwiczenia praktyczne
PODSUMOWANIE- 1 godzina
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Etap I cz.1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Etap I cz.2 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Etap II cz.1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Etap II cz.2 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Etap III cz.1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Etap III cz.2 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Podsumowanie | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto111,11 PLN
- Koszt osobogodziny netto111,11 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe
Informacje dodatkowe
Metody pracy: Metody pracy: Wykład wspierany prezentacją, bardzo duża ilość ćwiczeń praktycznych, prezentacja
prawidłowego zachowania podczas scenek sytuacyjnych przez prowadzącego, każdy punkt programu
zakończony dyskusją Trenera z uczestnikami, uczestnicy będą pracować z profesjonalnym sprzętem
gastronomicznym (trybuszon, dekanter, szkło i zastawa, wyposażenie profesjonalne kelnera i inne)
Ewaluacja: Test wiedzy przed i po szkoleniu, dyskusja, ankieta ewaluacyjna
Każdy z uczestników otrzyma certyfikat udziału w szkoleniu
1 godzina szkolenia= godzina dydaktyczna 45 min
Podczas szkolenia zaplanowano przerwy
Uczestnicy otrzymają produkty oraz materiały potrzebne do szkolenia.