Specjalista ds dietetyki i odchudzania z egzaminem zewnętrznym
Specjalista ds dietetyki i odchudzania z egzaminem zewnętrznym
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs dietetyki jest przeznaczony dla wszystkich osób dorosłych, niezależnie od poziomu wykształcenia, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z szeroko pojętą dietetyką.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji06-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi52
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Specjalista ds dietetyki i odchudzania z egzaminem zewnętrznym” potwierdza przygotowanie do samodzielnego tworzenia spersonalizowanych planów żywieniowych dostosowanych do potrzeb zdrowotnych i preferencji klientów. Po zakończonym kursie Uczestnik będzie potrafił dobierać składniki posiłków oraz ich proporcje, a także skutecznie motywować klientów do zmiany nawyków żywieniowych i osiągnięcia zdrowej wagi ciała.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Poznanie zasad organizacji pracy na stanowisku Specjalista ds. Dietetyki i Odchudzania. Poznanie zasad BHP na stanowisku specjalisty Specjalista ds. Dietetyki i Odchudzania, w tym: obowiązków Pracodawcy i Pracownika, wymagań dotyczących pomieszczeń do pracy i czynników uciążliwych.Poznanie definicji zdrowego odżywiania i jego znaczenia dla ogólnego stanu zdrowia. Zrozumienie zasad prawidłowej kompozycji posiłków na podstawie piramidy zdrowia i talerza zdrowia. Zdobycie wiedzy na temat makroskładników odżywczych: białek, tłuszczów i węglowodanów, ich roli w organizmie i źródeł w żywności. Nabycie umiejętności identyfikowania mikroskładników odżywczych: witamin i minerałów, ich znaczenia dla organizmu i źródeł w żywności. Umiejętność rozróżniania żywności naturalnej od przetworzonej i dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. | Kryteria weryfikacji Aktywny udział w wykładach i dyskusjach.Poprawne wykonanie ćwiczeń praktycznych. Zdanie testu wiedzy z zakresu podstaw zdrowego odżywiania. Przygotowanie prezentacji na temat wybranego zagadnienia związanego z zdrowym odżywianiem. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Efekty uczenia się Umiejętność komponowania zdrowych i sycących posiłków na śniadanie, obiad i kolację.Zrozumienie roli drugiego śniadania w codziennej diecie i jego znaczenia dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Zdobycie umiejętności obliczania przemiany materii i wydatku energetycznego. Zdobycie umiejętności planowania jadłospisu na cały dzień z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i preferencji. Poznanie przykładowych jadłospisów dla różnych grup osób, np. dzieci, młodzieży, osób starszych, sportowców. Poznanie diet alternatywnych, plusów i minusów ich stosowania oraz żywności funkcjonalnej | Kryteria weryfikacji Aktywny udział w wykładach i dyskusjach.Poprawne wykonanie ćwiczeń praktycznych z komponowania posiłków. Zdanie testu wiedzy z zakresu komponowania posiłków. Przygotowanie tygodniowego jadłospisu dla siebie lub innej osoby. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Efekty uczenia się Umiejętność stosowania zasad planowania jadłospisówZnajomość metod oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania Zdobycie wiedzy na temat postępowania dietetycznego w wybranych chorobach przewodu pokarmowego i układu krążenia oraz w otyłości i cukrzycy. | Kryteria weryfikacji Przygotowanie jadłospisu według ściśle określonych zasad. Zdanie testu wiedzy z stosowania zasad planowania jadłospisów .Ocena stanu odżywiania i sposobu odżywiania na wybranych przykładach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Efekty uczenia się Umiejętność prowadzenia indywidualnego poradnictwa żywieniowegoUmiejętność zarządzania sobą w czasie. | Kryteria weryfikacji Aktywny udział w wykładzie na temat prowadzenia indywidualnego poradnictwa żywieniowego. Samodzielne przeprowadzenie indywidualnego poradnictwa żywieniowego. Zdanie testu wiedzy z zakresu prowadzenia indywidualnego poradnictwa żywieniowego.Aktywny udział w wykładzie na temat zarządzania sobą w czasie. Stworzenie planu dnia dla siebie. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC Certyfikacja Sp. z o. o.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o. o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
- Organizacja pracy na stanowisku Specjalista ds. Dietetyki i Odchudzania
- Wiedza z zakresu BHP na stanowisku specjalisty Specjalista ds. Dietetyki i Odchudzania, w tym: obowiązków Pracodawcy i Pracownika, wymagań dotyczących pomieszczeń do pracy i czynników uciążliwych
- Znajomość podstaw żywienia człowieka
- Umiejętność obliczania przemiany materii i wydatku energetycznego
- Wiedza na temat klasyfikacji i charakterystyki diet
- Znajomość diet alternatywnych, plusów i minusów ich stosowania
- Wiedza na temat żywności funkcjonalnej
- Umiejętność stosowania zasad planowania jadłospisów
- Przemiana materii i wydatek energetyczny
- Znajomość metod oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania
- Wiedza na temat postępowania dietetycznego w wybranych chorobach przewodu pokarmowego i układu krążenia oraz w otyłości i cukrzycy
- Umiejętność prowadzenia indywidualnego poradnictwa żywieniowego
- Umiejętność zarządzania sobą w czasie
Szkolenie adresowane jest dla wszystkich osób dorosłych, niezależnie od poziomu wykształcenia, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z szeroko pojętą dietetyką. Szkolenie odbywa się w dużej przestronnej sali wyposażonej w niezbęny sprzęt oraz meble biurowe. Szkolenie realizowane jest w trybie stacjonarnym, 1 godzina szkoleniowa = 45 minut. Przerwy nie wliczają się w czas trwania usługi
W ostatnim dniu zajęć będzie przeprowadzona walidacja.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto4 800,00 PLN
- Koszt usługi netto4 800,00 PLN
- Koszt godziny brutto92,31 PLN
- Koszt godziny netto92,31 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
uczestnik otrzyma zeszyt, długopis, skrypt
Warunki uczestnictwa
- ukończone 18 lat
- minimum wykształcenie podstawowe
Informacje dodatkowe
Po zakończonym szkoleniu uczestnik przystępuje do egzaminu ICVC. Po zdanym egzaminie otrzymuje Certyfikat ICVC/DDD 20009.1 Specjalista ds. Dietetyki i Odchudzania potwierdza wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne osób pracujących w firmach prywatnych, instytucjach państwowych, organizacjach pozarządowych i innych podmiotach gospodarczych.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi