Cukiernik
Możliwość dofinansowania
Cukiernik
Numer usługi 2024/01/05/160998/2046667
5 800,00 PLN
brutto
5 800,00 PLNnetto
145,00 PLNbrutto/h
145,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs Cukiernik potwierdza wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne osób pracujących w kuchniach restauracyjnych, hotelowych, w punktach gastronomicznych, w placówkach edukacyjnych, kawiarniach, jak również w innych obiektach gastronomicznych.
- Minimalna liczba uczestników9
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji13-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest dostarczenie uczestnikom niezbędnych umiejętności i wiedzy w zakresie sztuki cukierniczej, umożliwiających im samodzielne przygotowywanie wysokiej jakości wyrobów cukierniczych. Szkolenie skupia się na przekazaniu praktycznych umiejętności w zakresie przygotowywania ciast, kremów, dekoracji oraz różnorodnych deserów. Celem jest rozwijanie umiejętności praktycznych, kreatywności oraz dbałości o detal w celu przygotowywania wyjątkowych i satysfakcjonujących dla klientów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Pojęcia z zakresu cukiernictwa,Wiedza z zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych, Zasady przechowywania artykułów spożywczych, Zabezpieczanie surowców i wyrobów gotowych, Procesy technologiczne półproduktów wyrobów cukierniczych, Magazynowanie produktów cukierniczych, Organizacja własnego stanowiska pracy, | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje pojęcia z zakresu cukiernictwa,- posiada wiedzę nt. doboru i łączenia produktów spożywczych, - przestrzega zasad dotyczących przechowywania artykułów spożywczych, - organizuje zabezpieczenie surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem, - charakteryzuje procesy technologiczne półproduktów wyrobów cukierniczych, | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji - rozróżnia wiedzę za zakresu magazynowania produktów cukierniczych,- organizuje własne stanowisko pracy, | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Obsługa maszyn i urządzeń, Zarządzanie czasem pracy, Praca w zespole, Czynności porządkowe, Zasady HACCP, BHP i p.poż, Zakres historyczny, Techniki przygotowywania czekolady, Proces temperowania i tworzenia pralin | Kryteria weryfikacji - rozróżnia obsługę maszyn i urządzeń w produkcji czekolady,- zarządza czasem pracy, - komunikacja i umiejętność pracy w zespole - wykonywanie czynności porządkowych, - przestrzega zasad HACCP, BHP i ppoż, - historia i rodzaje czekolady, - rozróżnia rodzaje i techniki przygotowywania czekolady, - charakteryzuje procesy temperowania i tworzenia pralin. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Pytanie 4. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kwalifikacji jest rozpoznawalny i uznawalny w danej branży/sektorze (czy certyfikat otrzymał pozytywne rekomendacje od co najmniej 5 pracodawców danej branży/ sektorów lub związku branżowego, zrzeszającego pracodawców danej branży/sektorów)?
TAK
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Szeroko pojęta wiedza z zakresu cukiernictwa
- Wiedza z zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych
- Umiejętność sprawnego poruszania się po cukierni
- Znajomość zasad dot. przechowywania artykułów spożywczych
- Wiedza z zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem
- Znajomość procesów technologicznych półproduktów wyrobów cukierniczych
- Wiedza z zakresu magazynowania produktów cukierniczych
- Umiejętność obsługi maszyn i urządzeń w produkcji czekolady
- Wiedza na temat organizacji własnego stanowiska pracy
- Umiejętność zarządzania czasem pracy
- Umiejętność pracy w zespole
- Rozwinięte umiejętności komunikacyjne
- Umiejętność wykonywania czynności porządkowych
- Znajomość zasad organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż.
- Wiedza z zakresu historii i rodzajów czekolady
- Wiedza z zakresu techniki przygotowywania czekolady
- Wiedza z zakresu teorii procesu temperowania
- Wiedza z zakresu tworzenia pralin
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto5 800,00 PLN
- Koszt usługi netto5 800,00 PLN
- Koszt godziny brutto145,00 PLN
- Koszt godziny netto145,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto450,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto450,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 0
Brak wyników.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają notes, długopis, teczkę.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem rozpoczęcia kursu jest zebranie minimalnej liczby uczestników.
EGZAMIN WYMAGANY - każdy uczestnik po ukończeniu kursu musi przystąpić do egzaminu.
Adres
Adres
ul. Stanisława Wyspiańskiego 2
35-111 Rzeszów
woj. podkarpackie
Kontakt
Kontakt
Zdzisław Sikora
E-mail
fundacja@piwz.pl
Telefon
(+48) 726 826 040