System HACCP w piekarni i cukierni w świetle wymagań ISO 22000:2018.
System HACCP w piekarni i cukierni w świetle wymagań ISO 22000:2018.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie dla Pracowników odpowiedzialnych za bezpieczeństwo Żywności. Szkolenie dla przedsiębiorców i pracowników przedsiębiorstw.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji18-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przedstawienie wymagań i kierunków ewaluacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywnościowego Codex Alimentarius CXC 1-1969 rev. 2022 (wydanie 2023) oraz uregulowań normy ISO 22000:2018.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik pozna zasady analizy ryzyka zagrożeń bezpieczeństwa żywności | Kryteria weryfikacji case study - piekarnia | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik określa i tworzy standardy operacyjne HACCP, niezbędne do pracy własnej i innych | Kryteria weryfikacji praca samodzielna - tworzenie instrukcji higieny stanowiska | Metoda walidacji Prezentacja |
Efekty uczenia się bierze odpowiedzialność za doskonalenie działań i procesówangażuje się w pracę zespołową | Kryteria weryfikacji praca w grupie- próbne audity wewnętrzne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Cel biznesowy
Zapoznanie się z wymaganiami zarządzania bezpieczeństwem żywności to dla organizacji zmniejszenie ryzyka i dzięki ustanawieniu i utrzymywaniu ponadstandardowych reżimów czystości pozwoli na zwiększenie ilości klientów o 20% w stosunku do roku poprzedniego.Efekt usługi
Wiedza:
- zna zasady analizy zagrożeń bezpieczeństwa żywności
- rozróżnia zagrożenia biologiczne, chemiczne, fizyczne i mikrobiologiczne
- rozumie drzewko deyzyjne HACCP
Sposób weryfikacji - obserwacja w warunkach rzeczywistych
umiejętności:
- wyszukuje dedykowane dla żywnosci akty prawne
- potrafi weryfikowac system HACCP
- tworzy nadzorowane dokumenty systemu ISO 22000
Sposób weryfikacji - stworzenie Instrukcji higieny stanowiska
Postawy Społeczne:
- bierze odpowiedzialność za doskonalenie działań i procesów
- angażuje się w pracę zespołową
Sposób weryfikacji - udzial uczestnika w próbnych auditach wewnętrznych
Metoda potwierdzenia osiągnięcia efektu usługi
Ocena uczestnika przez trenera
- obserwacja w warunkach rzeczywistych
- stworzenie Instrukcji higieny stanowiska
- udzial uczestnika w próbnych auditach wewnętrznych
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- Uczestnik szkolenia otrzyma zaświadczenie o ukończeniu szkolenia. Warunkiem otrzymania zaświadczenia o ukończeniu szkolenia jest aktywnosc na zajęciach, aktywna praca z materiałami szkoleniowymi oraz frekwencja na minimalnym poziomie 80%.
- Proponowany ramowy program usługi został opracowany w oparciu o wymagania prawne i administracyjne dotyczące jakości produktów żwynościowych.
- Program opracowany w oparciu oraz wiedzę trenera i Auditora z ponad 30letnim doświadczeniem.
- Poszczególne zagadnienia w nim ujęte zostały dostosowane do potrzeb kadry pracowniczej przedsiębiorstwa zaangażowanej bezpośrednio w proces ich realizacji, bez względu na rodzaj oraz charakter zajmowanego stanowiska pracy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 30 Weryfikacja Systemu ISO 22000 | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 30 Cele systemu HACCP | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 30 Wykaz dokumentów nadzorowanych | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 30 Drzewko Decyzyjne wg Codex Alimentarius | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 30 przerwa | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 30 przerwa | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 30 Opis produktu i opis procesu produkcji | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 30 Analiza Zagrożeń bezpieczeństwa żywności | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 30 Ankieta Samooceny | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 30 Zasady Systemu | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 20-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 30 określanie limitów krytycznych i monitorowanie CCP | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 20-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 30 przerwa | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 20-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 30 Procedury, instrukcje i zapisy | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 20-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 30 Gotowość i reagowanie na sytuacje kryzysowe | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 20-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 30 Zespół ds. Bezpieczeństwa żywności | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 21-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 30 Dobre Praktyki Higieniczne | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 21-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 30 przerwa | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 22-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 30 Instrukcja Sprzątania i środki | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 22-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 30 Nadzór nad odpadami i instalacjami | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 22-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 30 Program Zagrożenia przed szkodnikami | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 23-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 30 Nadzór nad elementami szklanymi, plastikowymi, metalowymi i drewnem | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 23-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 30 przerwa | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 23-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 30 Temperatura i jakość powietrza oraz wentylacji | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 23-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 30 sprzęt do kontroli i monitorowania żywności | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 23-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 30 Świadomość załogi | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 24-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 30 Programy szkoleniowe | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 24-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 30 stan zdrowia, choroby i urazy | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 24-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 30 przerwa | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 24-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 30 Czystość pracowników i osoby odwiedzające | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 24-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 30 Kultura Bezpieczeństwa | Prowadzący Danuta Piotrowska | Data realizacji zajęć 24-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto9 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto9 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto204,17 PLN
- Koszt osobogodziny netto204,17 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Danuta Piotrowska
zawodowe Lead Auditor ISO 9001:2015 Lead Auditor ISO 14001:2015, Lead Auditor ISO 45001:2018,Lead Auditor ISO 29990:2010. Była stałym konsultantem ONZ w zakresie doradztwa SZJ – projektUMBRELLA. Publikacje w ”Quality Problems" “BusinessmanMagazine”, “Marketing Service”, co-author książki “Quality Management in Company”(1994). Od 1997 roku prowadzi własną fi rmędoradczą „CDJ” Poznań w zakresie wdrożeń Systemów Zarządzania. Laureatka w konkursie“Kobieta Przedsiębiorcza 2003”. Rekomendacja TUV Rheinland,
Rekomendacja DNV Nagroda „Europrodukt”
2002 Rekomendacja SGS, Rekomendacja TUV Management Service, Akredytacja Polskiej
Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości “Wstęp do Jakości” - 2002 , 2003, 2004. Certyfi kat
Konsultanta Funduszy UE. Realizacja około 400 wdrożeń/ projektów różnych w tym 9000,
14000, 45001. Od 1993 pomoc doradcza dla organizacji i podmiotów prywatnych. Działalność
szkoleniowa i doradcza.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Wersja elektroniczna materiałów szkoleniowych.
METODY STOSOWANE PODCZAS SZKOLENIA
Wykład z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
Analiza studium przypadku.
Dyskusja moderowana.
Praca indywidualna z omówieniem.
Autoanaliza.
Warunki uczestnictwa
- zakwalifikowanie się do programu oraz podpisanie umowy z operatorem i otrzymanie nr ID wsparcia.
- Po zakończeniu udziału w usłudze rozwojowej - szkoleniu uczestnik otrzyma zaświadczenie o jej ukończeniu. Warunkiemuzyskaniazaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
W przypadku finansowania ze środków publicznych w przynajmniej 70% - cena netto=brutto. Stawka vat zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 29 ustawyovat. W przypadku fi nansowania poniżej 70% ze środków publicznych, doliczony zostanie vat 23% do ceny netto.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi