Centrum Szkoleniowe Omega Łukasz Dybała
Możliwość dofinansowania
Charakterystyka działalności firmy
Kursy i szkolenia zawodowe
Standart Usług Szkoleniowo - Rozwojowych Polskiej Izby Firm Szkoleniowych (SUS 2.0)
Certyfikaty i referencje
Instytucja certyfikująca (wpisana do ZRK)
Serwis napojów mieszanych i alkoholi
Osoba posiadająca kwalifikację “Serwis napojów mieszanych i alkoholi” przyrządza mieszane napoje alkoholowe oraz bezalkoholowe (soft drinks) według gotowych receptur oraz tworząc autorskie receptury. Ponadto na życzenie gości, korzystając z dostępnych produktów przygotowuje i serwuje drobne przekąski. Jest to osoba przygotowana do profesjonalnej obsługi gości, w tym w szczególności do dbania o dobrą atmosferę w relacji z nimi, rozpoznawania potrzeb i reagowania na nie oraz oraz proponowania konstruktywnych rozwiązań w sytuacjach nietypowych lub odnoszących się do wymagających klientów. Osoba posiadająca kwalifikację “Serwis napojów mieszanych i alkoholi” może znaleźć zatrudnienie w hotelach, cocktail barach i restauracjach. Może również prowadzić pokazy i imprezy dla zorganizowanych grup lub osób
zainteresowanych tą tematyka.
Zestawy efektów uczenia się
1. Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks)
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Posługuje się wiedzą dotyczącą alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków
Kryteria weryfikacji:
charakteryzuje i rozróżnia typy mocnych alkoholi (wódki czyste, wódki gatunkowe aromatyzowane, wódki gatunkowe naturalne)
charakteryzuje i rozróżnia typy win (gronowe, wermuty, wina południowe, musujące)
charakteryzuje i rozróżnia inne rodzaje alkoholi fermentowanych (piwo, cydry, kumys, miód pitny)
charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy)
omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych (składniki główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki dodatkowe, składniki przyprawowe, składniki szprycerujące, dodatki dekoracyjne, dodatki komplementarne)
2. Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole
Kryteria weryfikacji:
wymienia i charakteryzuje techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych (np. shakerowania)
omawia i dobiera szkło do typu napoju
omawia i dobiera sprzęt i narzędzia do przygotowania danego typu napoju
podaje receptury wskazanych mieszanych napojów alkoholowych według klasyfikacji IBA - official cocktails (klasyfikacja Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów) (Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Cocktail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mary); przygotowuje do podania i podaje alkohole (jeden z listy: wódka czysta, whisky/whiskey, brandy, piwo)
przygotowuje mieszany napój alkoholowy (jeden z listy: Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Cocktail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mary)
przygotowuje autorski mieszany napój alkoholowy według podanych preferencji gościa (moc, typ alkoholu, słodycz, kwasowość, gorycz)
3. Przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe (soft drinks)
Kryteria weryfikacji:
omawia techniki przygotowania mieszanych napojów bezalkoholowych (np. blenderowanie)
omawia trendy w przygotowaniu mieszanych napojów bezalkoholowych (bezalkoholowe wersje klasycznych drinków, smoothie, fit drinks)
podaje receptury wskazanych mieszanych napojów bezalkoholowych (Mojito Virgin, Pina Colada Virgin, Tequila Sunrise Virgin)
przygotowuje napój bezalkoholowy według podanych preferencji gościa (np. smoothie)
2. Przygotowanie przekąsek
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Omawia rodzaje drobnych przekąsek
Kryteria weryfikacji:
wymienia i charakteryzuje rodzaje drobnych przekąsek stosowanych w barze
podaje propozycje przekąsek, które można przygotować w barze
2. Przygotowuje drobne przekąski
Kryteria weryfikacji:
przygotowuje przykładową zimną przekąskę z dbałością o estetykę serwowania, np. tartinki, koreczki, roladki
serwuje wybrane przekąski w barze
3. Obsługiwanie gości
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Charakteryzuje zasady obsługi gości
2. Stosuje się do zasad obsługi gości
Kontakt
Masz pytania? Skontaktuj się z namiE-mail
centrumszkolenioweomega@onet.pl
Telefon
(+48) 515 793 680