Pełnomocnik i Auditor wewnętrzny Systemu HACCP
Pełnomocnik i Auditor wewnętrzny Systemu HACCP
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Grupa docelowa usługi
- Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników organizacji, którzy pozyskać wiedzę i umiejętności w zakresie wdrożenia, nadzorowania i doskonalenia Systemu HACCP
- Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników odpowiedzialnych za przeprowadzania auditów Systemu HACCP w organizacji
- Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które odpowiedzialne są za nadzorowanie procesów bezpieczeństwa żywności
- Szkolenie przeznaczone dla osób zaangażowanych we wdrożenie i doskonalenie systemu HACCP
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników1
- Data zakończenia rekrutacji07-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi11
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do:- uzyskania wiedzy w zakresie HACCP wg Codex Alimentarius
- rozwoju i doskonalenia umiejętności tworzenia i auditowania procesów zidentyfikowanych w organizacji
- nabycia kompetencji Pełnomocnika i Auditora wewnętrznego systemu HACCP
- rozwoju kompetencji społecznych jak budowanie relacji z innymi pracownikami i współpracownikami, dzielenie się wiedzą i doświadczeniem, otwartość na innych, aktywne słuchanie, komunikatywność, współpraca w zespole.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia interpretuje wymagania Systemu HACCP wg Codex AlimentariusStosuje zasady wdrożenia, aktualizowania, doskonalenia i auditowania dokumentacji systemu HACCP. Realizuje metody auditowania. Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej. Stosuje zasady budowania relacji z innymi. Planuje i tworzy zasady dzielenia się wiedzą i doświadczeniem. | Kryteria weryfikacji Egzamin na Pełnomocnik i Auditora Systemu HACCP -test teoretyczny sprawdzający wiedzę oparty jest na programie szkolenia i zagadnieniach omawianych podczas szkolenia. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Warunki organizacyjne dla przeprowadzenia szkolenia: szkolenie będzie prowadzone dla jednej osoby, wszystkie ćwiczenia i scenki będą prowadzone indywidualnie. Szkolenie jest dostępne dla wszystkich osób, uwzględniając ich indywidualne potrzeby.
Warunkiem ukończenia szkolenia jest udział w co najmniej 80% zajęć dydaktycznych – zgodnie z wymogiem Operatora oraz zaliczenie egzaminu końcowego - testu sprawdzającego wiedzę. Egzamin jest przeprowadzany przez osobę prowadzącą walidację.
Zapewnienia się rozdzielności funkcji między osobami szkolącymi i osobami walidującymi.
Szkolenie prowadzone będzie w godzinach lekcyjnych (1 h=45 minut).
Przerwy nie są wliczane w czas szkolenia.
Szkolenie adresowane jest do osób mających podstawową wiedzę w zakresie bezpieczeństwa żywności
1.GENEZA HACCP
2.CO TO JEST HACCP
3. ISTOTA I CECHY SYSTEMU HACCP
4.DEFINICJE SYSTEMU HACCP
5.ROLA I ZADANIA PEŁNOMOCNIKA HACCP
6.TERMINOLOGIA SYSTEMU HACCP
7.GMP – DOBRA PRAKTYKA PRODKCYJNA
8.GHP – DOBRA PRAKTYKA HIGIENICZNA
9. O CZYM PEŁNOMOCNIK MUSI PAMIĘTAĆ REALIZUJĄC ZASADY GHP i GMP?
10.ZASADY SYSTEMU HACCP
11. ETAPY WDRAŻANIA HACCP (wg Codex Alimentarius)
12.DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP
13.ZADANIA PEŁNOMOCNIKA SYSTEMU HACCP
14.UDZIAŁ PEŁNOMOCNIKA W PROCESIE AUDYTOWANIA
15. PODSTAWOWE POJĘCIA ZWIĄZANE Z AUDYTOWANIEM
16.RODZAJE AUDYTÓW
17. WYMAGANIA DOTYCZĄCE AUDYTORA
18. ZASADY POSTĘPOWANIA AUDYTORA
19. METODY AUDYTOWANIA
20. ETAPY AUDYTOWANIA
21. PLANOWANIE I PRZYGOTOWANIE AUDYTU
22. ZARZĄDZANIE AUDYTEM
23. METODYKA PROWADZENIA ROZMÓW AUDYTOWYCH– AKTYWNE SŁUCHANIE
24. BŁĘDY POPEŁNIANE W CZASIE AUDYTU
25. NIEZGODNOŚCI
26. Ćwiczenie:
- RAPORTOWANIE AUDYÓW Z PUNKTU WIDZENIA AUDYTORA – przykładowe pytania
27.Egzamin pisemny: Test
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 1.GENEZA HACCP 2.CO TO JEST HACCP 3. ISTOTA I CECHY SYSTEMU HACCP | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 4.DEFINICJE SYSTEMU HACCP 5.ROLA I ZADANIA PEŁNOMOCNIKA HACCP 6.TERMINOLOGIA SYSTEMU HACCP | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 7.GMP – DOBRA PRAKTYKA PRODKCYJNA 8.GHP – DOBRA PRAKTYKA HIGIENICZNA 9. O CZYM PEŁNOMOCNIK MUSI PAMIĘTAĆ REALIZUJĄC ZASADY GHP i GMP? | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 10.ZASADY SYSTEMU HACCP 11. ETAPY WDRAŻANIA HACCP (wg Codex Alimentarius) 12.DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 PRZERWA | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 13.ZADANIA PEŁNOMOCNIKA SYSTEMU HACCP 14.UDZIAŁ PEŁNOMOCNIKA W PROCESIE AUDYTOWANIA 15. PODSTAWOWE POJĘCIA ZWIĄZANE Z AUDYTOWANIEM | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 16.RODZAJE AUDYTÓW 17. WYMAGANIA DOTYCZĄCE AUDYTORA 18. ZASADY POSTĘPOWANIA AUDYTORA | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 19. METODY AUDYTOWANIA 20. ETAPY AUDYTOWANIA 21. PLANOWANIE I PRZYGOTOWANIE AUDYTU | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 22. ZARZĄDZANIE AUDYTEM 23. METODYKA PROWADZENIA ROZMÓW AUDYTOWYCH– AKTYWNE SŁUCHANIE | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 PRZERWA | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 24. BŁĘDY POPEŁNIANE W CZASIE AUDYTU 25. NIEZGODNOŚCI | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 26. Ćwiczenie: RAPORTOWANIE AUDYÓW Z PUNKTU WIDZENIA AUDYTORA – przykładowe pytania | Prowadzący Agnieszka Karpacz | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 EGZAMIN PISEMNY - TEST | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 163,64 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 163,64 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Karpacz
Wykładowca Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach na Wydziale Prawa i Nauk Społecznych.
Audytor i Pełnomocnik Systemu Zarządzania Jakością wg Normy ISO 9001:2015.
Audytor i Pełnomocnik Systemu Zarządzania Środowiskowego wg Normy ISO 14001:2015
Audytor wewnętrzny Systemu Zarządzania BHP wg Normy PN -ISO 45001:2018
Pełnomocnik i Audytor Wewnętrzny Systemu Zarządzania Jakością dla Wyrobów Medycznych wg PN-EN ISO 13485:2016
Pełnomocnik i Auditor wewnętrzny Systemu HACCP
Administrator Bezpieczeństwa Informacji
Inspektor Ochrony Danych Osobowych
Konsultant, audytor, szkoleniowiec w zakresie wdrożeń ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, HACCP.
Specjalista ds. BHP.
Studia magisterskie na Akademii Świętokrzyskiej im. Jana Kochanowskiego w Kielcach, wydział Zarządzania i Administracji.
Studia podyplomowe z zakresu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy - Wyższa Szkoła Administracji Publicznej w Kielcach.
Prowadzenie szkoleń w zakresie ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, HACCP, ISO 50001, ISO 13485.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy szkolenia otrzymają:
- Podręcznik szkoleniowy
- Wzory dokumentacji
- Materiały do ćwiczeń
- Długopis
- Notatnik
- Arkusz egzaminacyjny : test
- Certyfikat ukończenia szkolenia "Pełnomocnik i Auditor wewnętrzny Systemu HACCP"
Warunki uczestnictwa
Warunkiem ukończenia szkolenia jest udział w co najmniej 80% zajęć dydaktycznych – zgodnie z wymogiem Operatora oraz zaliczenie egzaminu końcowego - testu sprawdzającego wiedzę. Egzamin jest przeprowadzany przez osobę prowadzącą walidację.
Zapewnienia się rozdzielności funkcji między osobami szkolącymi i osobami walidującymi.
Frekwencja uczestników będzie potwierdzana za pomocą imiennej listy obecności podpisywanej na każdych zajęciach.
Usługa szkoleniowa jest zwolniona z podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 29 lit. a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. 2024 poz. 361 z późn. zm.) jako usługa kształcenia zawodowego finansowana ze środków publicznych.
Uczestnicy przyjmują do wiadomości, że usługa z dofinansowaniem może być poddana monitoringowi z ramienia Operatora lub PARP i wyrażają na to zgodę
Cena usługi nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługą rozwojową, w szczególności kosztów środków trwałych przekazywanych Uczestnikom/-czkom
Informacje dodatkowe
Realizując usługę, firma zobowiązuje się do zapewnienia pełnej dostępności zgodnie z przepisami ustawy o dostępności:
Dostępność architektoniczna
Usługa realizowana jest w lokalizacjach pozbawionych barier architektonicznych lub z zapewnioną alternatywną formą udziału dla osób z niepełnosprawnościami (wsparcie asystenta, zajęcia indywidualne).
Dostępność cyfrowa
Materiały dydaktyczne oraz platformy e-learningowe wykorzystywane w procesie szkoleniowym spełniają wymagania WCAG 2.2 na poz.AA oraz ustawowe wymogi dotyczące dostępności cyfrowej.
Dostępność informacyjno-komunikacyjna
Uczestnicy mają zapewniony kontakt z organizatorem i instruktorami w formie dla nich zrozumiałej i dostępnej. Na życzenie możliwe jestm.in. przekazanie materiałów w łatwym tekście, zapewnienie dodatkowego wsparcia lub tłumaczenia ustnego.
Oświadczamy, że podejmujemy wszelkie niezbędne działania w celu zapewnienia równego dostępu do oferowanych usług każdej osobie, bez względu na jej potrzeby i ograniczenia
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi