Kurs WSET 2
Możliwość dofinansowania
Kurs WSET 2
Numer usługi 2025/05/16/185340/2752482
3 500,00 PLN
brutto
2 845,53 PLNnetto
152,17 PLNbrutto/h
123,72 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikatory projektówMałopolski Pociąg do kariery
- Grupa docelowa usługi
Dla pasjonatów, hobbystów, osób z branży HoReCa, profesjonalnych sprzedawców, restauratorów, handlowców i kelnerów oraz dla wszystkich, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu MP.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników14
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi23
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs WSET 2 pomaga swobodnie rozpoznawać wina na etapie czytania etykiety w sklepie/u importera, czy nazwy w menu restauracji – rozumieć konsekwencje informacji na etykiecie (co będzie oznaczał dany szczep z danego kraju, apelacji, wyprodukowany określoną metodą);na etapie degustacji rozumieć dlaczego wino nam smakuje lub nie i czy jest to typowe dla takiego wina, czy wynika z innych czynników.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Poznasz szczepy winogron oraz regiony winiarskie na świecie, analizując ich charakterystykę poprzez degustację kilkudziesięciu szczepów białych i czerwonych, takich jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Tempranillo i inne. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu będzie potrafił rozpoznawać szczepy winogron oraz regiony winiarskie na świecie, analizując ich charakterystykę poprzez degustację kilkudziesięciu szczepów białych i czerwonych, takich jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Tempranillo i inne. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zrozumiesz, jak czytać etykiety win i zapoznasz się z słownictwem związanym z winem, uwzględniając różnice między etykietami francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi i nowo światowymi. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu będzie potrafił czytać etykiety win uwzględniając różnice między etykietami francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi i nowo światowymi. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dowiesz się, jak czynniki takie jak klimat, gleba, metody uprawy, fermentacji i starzenia wpływają na jakość i cechy wina. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu będzie wiedział jak czynniki takie jak klimat, gleba, metody uprawy, fermentacji i starzenia wpływają na jakość i cechy wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Nauczysz się, jak dobierać wina do potraw, stosując zasady harmonizacji smaków i uczestnicząc w ćwiczeniach z dobierania win. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu będzie potrafił dobierać wina do potraw, stosując zasady harmonizacji smaków i uczestnicząc w ćwiczeniach z dobierania win. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozwiniesz umiejętność degustacji i oceny wina zgodnie z systemem WSET Systematic Approach to Tasting, analizując 40 win. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu będzie potrafił degustować i ocenić wino zgodnie z systemem WSET Systematic Approach to Tasting, analizując 40 win. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
TAK
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
TAK
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
TAK
Program
Program
Program
- Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkudziesięciu szczepów białych i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillon, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco, Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon i Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Grenache, Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo).
- Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi i nowo światowymi.
- Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, starzenia.
- Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru.
- Degustacja oraz ocena wina według systemu WSET Systematic Approach to Tasting (40 win).
Harmonogram
8 listopada (10.00 - 15.30)
9 listopada (10.00 - 15.30)
15 listopada (10.00 - 15.30)
16 listopada (10.00 - 15.30)
22 listopada egzamin ( 10.00 - 11.00)
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 27
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 27 Wprowadzenie do kursu | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 08-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 27 Kalibracja palety – degustacja metodą WSET/SAT | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 08-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 27 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 08-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 27 Przykładowe szczepy i regiony (4 przykłady) | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 08-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 27 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 08-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 27 Czynniki wpływające na jakość i smak wina. | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 08-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 27 Metody produkcji - konwencjonalne, organiczne, rola beczkowania | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 09-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 27 Wina różowe | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 09-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 27 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 09-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 27 Wina musujące | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 09-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 27 Ważne białe szczepy świata cześć 1 | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 09-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 27 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 09-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 27 Ważne białe szczepy świata część 2 | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 09-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 27 Białe szczepy regionalne część 1 | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 27 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 27 Najważniejsze czerwone szczepy świata część 1 | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 27 Wina słodkie | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 27 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 27 Białe szczepy regionalne część 2 | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 15-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 27 Czerwone szczepy starego i nowego świata | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 27 Pairing wina i jedzenia | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 27 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 27 Najważniiejsze czerwone szczepy świata część 2 | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 27 Przerwa | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 27 Wina wzmacniane | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 27 Powtórka | Prowadzący Tomasz Fijał | Data realizacji zajęć 16-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 27 Egzamin | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 3 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 845,53 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 152,17 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 123,72 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Tomasz Fijał
Absolwent WSET 3 ukończonego. z wyróżnieniem, sędzia konkursów winiarskich, wine&whisky coach, sommelier z 15-letnim doświadczeniem w branży winiarskiej, wine buyer, absolwent studiów enologicznych, twórca projektu Class in Glass, założyciel Ferment - sklep z winem i whisky | wine&whisky bar
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Podręcznik WSET Level 2 Award in Wines
Próbki win
usługa skierowana jest do Uczestników Projektów MP i/lub NSE.
Adres
Adres
ul. Lubicz 40
31-512 Kraków
woj. małopolskie
sala szkoleniowa
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Szymon Milonas
E-mail
kursy@winedukacja.pl
Telefon
(+48) 574 428 227