Kurs barmański I stopnia
Możliwość dofinansowania
Kurs barmański I stopnia
Numer usługi 2025/04/15/11761/2692367
3 150,00 PLN
brutto
3 150,00 PLNnetto
90,00 PLNbrutto/h
90,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuMałopolski Pociąg do kariery
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie przeznaczone dla osób pełnoletnich zainteresowanych rozpoczęciem pracy w gastronomii, w szczególności w charakterze barmana, a także dla pracowników branży HoReCa chcący podnieść swoje kwalifikacje.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu "Małopolski pociąg do kariery - sezon 1" i/lub dla Uczestników Projektu "Nowy start w Małopolsce z EURESem".
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji18-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi35
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przekazanie teoretycznej wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu obsługi baru, przygotowywania mieszanych napojów, alkoholowych i bezalkoholowych, według gotowych receptur oraz na podstawie autorskich receptur oraz profesjonalnej obsługi klienta.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków. | Kryteria weryfikacji charakteryzuje i rozróżnia typy mocnych alkoholi (wódki czyste, wódki gatunkowe aromatyzowane, wódki gatunkowe naturalne), • charakteryzuje i rozróżnia typy win (gronowe, wermuty, wina południowe, musujące), • charakteryzuje i rozróżnia inne rodzaje alkoholi fermentowanych (piwo, cydry, kumys, miód pitny), • charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy), • omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych (składniki główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki dodatkowe, składniki przyprawowe, składniki szprycujące, dodatki dekoracyjne, dodatki komplementarne); | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole. | Kryteria weryfikacji wymienia i charakteryzuje techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych (np. shakerowania), • omawia i dobiera szkło do typu napoju, • omawia i dobiera sprzęt i narzędzia do przygotowania danego typu napoju podaje receptury mieszanych napojów alkoholowych według klasyfikacji IBA, • przygotowuje mieszany napój alkoholowy; | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe. | Kryteria weryfikacji omawia techniki przygotowania mieszanych napojów bezalkoholowych (np. blenderowanie), • omawia trendy w przygotowaniu mieszanych napojów bezalkoholowych (bezalkoholowe wersje klasycznych drinków, smoothie, fit drinks), podaje receptury wskazanych mieszanych napojów bezalkoholowych, • przygotowuje napój bezalkoholowy według podanych preferencji gościa (np. smoothie); | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady obsługi gości. | Kryteria weryfikacji omawia zasady etyki w pracy barmana, np. dyskrecja, cierpliwość, uczciwość, uprzejmość, • stosuje zasady komunikacji interpersonalnej. | Metoda walidacji Prezentacja |
Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Zaświadczenie potwierdzające uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Zaświadczenie potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji.
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Zaświadczenie potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji.
Program
Program
- Wprowadzenie do pracy barmana - (5 godz. zajęcia teoretyczne)
- Historia i etyka zawodu barmana
- Wyposażenie baru – sprzęt, szkło, narzędzia
- BHP i higiena pracy
- Organizacja stanowiska pracy – (2 godz. zajęcia praktyczne)
- Ustawienie baru i ergonomia
- Zasady gospodarki magazynowej i FIFO
- Inwentaryzacja i dokumentacja barmańska
- Techniki barmańskie – klasyczne (8 godz. zajęcia praktyczne)
- Mieszanie napojów: shaking, stirring, building, layering
- Podstawy miksologii
- Przygotowanie drinków klasycznych
- Alkohole i napoje bezalkoholowe (8 godz. zajęcia praktyczne)
- Rodzaje alkoholi (whisky, rum, gin, tequila, wódka, likiery)
- Techniki degustacji i łączenia smaków
- Baza soków, syropów i innych dodatków
- Ćwiczenia praktyczne: przygotowywanie koktajli (8 godz. zajęcia praktyczne)
- Serwis w warunkach symulacyjnych
- Obsługa klienta - (4 godz. zajęcia teoretyczne)
- Standardy obsługi gościa
- Komunikacja interpersonalna i savoir-vivre
- Rozwiązywanie sytuacji trudnych
Walidacja - egzamin
Szkolenie obejmuje 35 godz. edukacyjnych tj. 26 godz. zegarowych +15 min, przerwy nie są wliczane do godzin szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 150,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 150,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto90,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto90,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 0
Brak wyników.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
uczestnik otrzymuje zeszyt długopis
Warunki uczestnictwa
- ukończone 18 lat,
- brak przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku zgodnym z kierunkiem szkolenia,
- przystąpienie do procesu walidacji częściowej i całościowej.
Informacje dodatkowe
- Kurs obejmuje 35 godzin dydaktycznych co stanowi 21 godzin zegarowych + 15 min
- Niepubliczna Placówka Kształcenia Ustawicznego w Bochni ma podpisaną umowę z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Krakowie.
- Zastrzegamy prawo do zmiany harmonogramu, kadry wykładowców i walidatorów w przypadku zaistnienia nieprzewidzianych okoliczności.
- Warunkiem ukończenia kursu jest obecność na zajęciach (minimum 80% godzin kursu), przystąpienie do procesu walidacji.
- Po zakończonym kursie uczestnik otrzymuje odpowiednie zaświadczenie i certyfikat.
Adres
Adres
os. Albertyńskie 1-2/13
31-851 Kraków
woj. małopolskie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Lokal wyposażony w profesjonalny sprzęt baristyczny.
Kontakt
Kontakt
Danuta Sucharska
E-mail
nck.bochnia.kursy@op.pl
Telefon
(+48) 531 777 970