Kurs Barman-barista
Możliwość dofinansowania
Kurs Barman-barista
Numer usługi 2025/03/26/28878/2650459
1 800,00 PLN
brutto
1 800,00 PLNnetto
60,00 PLNbrutto/h
60,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs skierowany jest do osób, które chcą zdobyć lub poszerzyć kompetencje w zakresie pracy na stanowisku barmana i baristy. Szkolenie jest odpowiednie zarówno dla osób rozpoczynających swoją karierę, jak i dla tych, którzy pragną podnieść swoje kwalifikacje.
Grupa docelowa obejmuje:
- Barmanów oraz pracowników obsługi baru, którzy chcą udoskonalić swoje umiejętności w zakresie przygotowywania napojów, obsługi gości oraz zarządzania barem.
- Kelnerów i pracowników obsługi sali, którzy chcą poszerzyć swoje kompetencje, by lepiej współpracować z barem i podnieść jakość serwisu.
- Personel zarządzający w gastronomii – menedżerów, szefów kuchni oraz innych kierowników, którzy pragną lepiej rozumieć procesy związane z funkcjonowaniem baru i sali, a także skuteczniej zarządzać zespołem.
- Pozostały personel związany z działalnością baru
- i sali, w tym osoby wspierające codzienną pracę lokalu gastronomicznego.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników4
- Data zakończenia rekrutacji03-04-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym kursu jest przekazanie wiedzy na temat klasycznych koktajli oraz właściwości różnych alkoholi, a także nauka technik ich przygotowywania.Kurs obejmuje wiedzę na temat napojów alkoholowych i bezalkoholowych, klasycznych i nowoczesnych koktajli oraz podstaw baristyki, w tym praktycznego przygotowywania kawy.
Na zakończenie kursu uczestnicy będą przygotowani do pracy jako barman i barista, posiadając umiejętności związane z przygotowywaniem napojów alkoholowych i kawy.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Organizuje stanowisko barmańskie zgodnie z zasadami ergonomii i higieny pracy. | Kryteria weryfikacji • Wskazuje i dobiera odpowiednie narzędzia i sprzęt barmański. • Rozmieszcza składniki i narzędzia zgodnie z zasadami ergonomii. • Stosuje zasady higieny i bezpieczeństwa pracy przy organizacji stanowiska. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje obowiązki i kompetencje barmana oraz buduje pozytywne relacje z klientami. | Kryteria weryfikacji • Wymienia kluczowe obowiązki barmana. • Opisuje wymagane kompetencje zawodowe. • Wykazuje umiejętność profesjonalnej obsługi klienta i budowania relacji. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Rozróżnia i charakteryzuje rodzaje alkoholi oraz potrafi doradzić klientowi w wyborze napoju. | Kryteria weryfikacji • Wskazuje główne rodzaje alkoholi. • Opisuje cechy charakterystyczne poszczególnych rodzajów alkoholi. • Dopasowuje napój do preferencji klienta. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Stosuje techniki mieszania alkoholi. | Kryteria weryfikacji • Demonstruje poprawne wykonanie techniki shakowania. • Prezentuje technikę muddlingu. • Dobiera odpowiednie techniki do rodzaju drinka. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Przygotowuje klasyczne i nowoczesne koktajle oraz dostosowuje komunikację do różnych typów klientów. | Kryteria weryfikacji • Przygotowuje koktajle według ustalonych receptur. • Stosuje odpowiednie proporcje składników. • Dekoruje napoje zgodnie z zasadami prezentacji. • Obsługuje klienta w sposób dostosowany do jego oczekiwań i potrzeb. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Obsługuje ekspres do kawy oraz stosuje techniki parzenia kawy. | Kryteria weryfikacji • Uruchamia i kalibruje ekspres do kawy. • Dobiera parametry parzenia do rodzaju kawy. • Przygotowuje kawę według standardów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje kawy i ich zastosowanie oraz potrafi doradzić klientowi w wyborze napoju. | Kryteria weryfikacji • Wskazuje podstawowe rodzaje ziaren kawy. • Opisuje charakterystykę smakową różnych gatunków. • Dopasowuje rodzaj kawy do preferencji klienta. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wykonuje dekoracje kawowe (latte art) i prezentuje napój w atrakcyjny sposób dla klienta. | Kryteria weryfikacji • Tworzy wzory na powierzchni kawy przy użyciu mleka. • Dobiera odpowiednią technikę dekoracji. • Prezentuje gotowy napój w sposób estetyczny i profesjonalny. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Stosuje zasady odpowiedzialnej sprzedaży i podawania alkoholu, wykazując się asertywnością w sytuacjach problemowych. | Kryteria weryfikacji • Wskazuje przepisy prawne dotyczące sprzedaży alkoholu. • Omawia zasady odpowiedzialnego podawania napojów alkoholowych. • Stosuje techniki asertywnej odmowy w przypadku nietrzeźwego klienta. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Ocenia jakość przygotowanych napojów oraz przyjmuje konstruktywną krytykę w celu poprawy swoich umiejętności. | Kryteria weryfikacji • Analizuje smak, zapach i wygląd gotowych napojów.• Identyfikuje ewentualne błędy w przygotowaniu i ich przyczyny. • Przyjmuje uwagi klientów oraz zespołu i stosuje je do doskonalenia pracy. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Zaświadczenie o udziale w usłudze rozwojowej zawiera szczegółowy opis efektów uczenia się potwierdzający uzyskanie kompetencji.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Zaświadczenie o udziale w usłudze rozwojowej potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się - kryteria ich weryfikacji.
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielnie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji.
Program
Program
Wstępny blok szkoleniowy
- Omówienie planu szkolenia i zapoznanie uczestników z celami oraz tematyką kursu.
- Przygotowanie stanowiska barmańskiego: organizacja sprzętu, narzędzi i składników potrzebnych do przygotowania napojów.
Praca barmana
- Charakterystyka pracy barmana: obowiązki, kompetencje, wymagania psychofizyczne.
- Wyposażenie baru, narzędzia i sprzęt używane przez barmana.
- Zasady przechowywania i konserwacji produktów alkoholowych i niealkoholowych.
- Rozróżnianie rodzajów alkoholi oraz ich cech charakterystycznych.
- Zasady odpowiedzialnej sprzedaży i podawania alkoholu, aspekty prawne.
- Techniki mieszania alkoholi, w tym shakowanie, muddling.
- Przygotowywanie klasycznych i nowoczesnych drinków oraz koktajli.
Praca baristy
- Charakterystyka pracy baristy: obowiązki i kompetencje.
- Obsługa ekspresów do kawy oraz techniki parzenia kawy.
- Rozróżnianie rodzajów kawy oraz przygotowywanie napojów kawowych: espresso, cappuccino, latte.
- Przygotowanie napojów kawowych z dekoracjami: latte art.
- Rodzaje ziaren kawy i ich zastosowanie w pracy baristy.
Końcowy blok szkoleniowy
- Identyfikacja i analiza niedoskonałości oraz przegląd wykonanych napojów.
- Sesja pytań i odpowiedzi – omówienie napotkanych trudności i wyjaśnienie wątpliwości.
- Walidacja efektów uczenia się, podsumowanie zdobytej wiedzy i umiejętności
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 6
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 6 Zajęcia teoretyczne i praktyczne | Prowadzący Mateusz Buczek | Data realizacji zajęć 04-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 6 Zajęcia teoretyczne i praktyczne | Prowadzący Mateusz Buczek | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 6 Zajęcia teoretyczne i praktyczne | Prowadzący Mateusz Buczek | Data realizacji zajęć 11-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 6 Zajęcia teoretyczne i praktyczne | Prowadzący Mateusz Buczek | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 6 Zajęcia teoretyczne i praktyczne | Prowadzący Mateusz Buczek | Data realizacji zajęć 25-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 6 Zajęcia teoretyczne i praktyczne | Prowadzący Mateusz Buczek | Data realizacji zajęć 26-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto60,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto60,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Mateusz Buczek
Kilkuletnie prowadzenie kursów o tematyce barman-barista
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają materiały piśmiennicze ( teczka, zeszyt, długopis) oraz autorskie materiały szkoleniowe zgodne z tematyką kursu.
Adres
Adres
ul. Grunwaldzka 17
33-300 Nowy Sącz
woj. małopolskie
Zajęcia teoretyczne i praktyczne odbędą się
Centrum Szkoleniowo-Doradcze AGRAMON
ul. Grunwaldzka 17
33-300 Nowy Sącz
Centrum Szkoleniowo-Doradcze AGRAMON
ul. Grunwaldzka 17
33-300 Nowy Sącz
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Parking
Kontakt
Kontakt
Monika Gryga-Skrobot
E-mail
biuro@agramon.pl
Telefon
(+48) 515 654 888