Szkolenie cukiernicze PODSTAWY CUKIERNICTWA - torty i desery na słodki stół
Szkolenie cukiernicze PODSTAWY CUKIERNICTWA - torty i desery na słodki stół
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, kucharze, a także wszyscy, którzy chcą nabyć umiejętność tworzenia nowoczesnych deserów w formie monoporcji na okolicznościowe słodkie stoły oraz prostych tortów jedno i dwupiętrowych.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji09-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi33
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem jest nabycie praktycznych umiejętności w zakresie tworzenia deserów w formie deserów na słodkie stoły: pieczenie spodów, różnych rodzajów ciast, robienie kremów, musów, ganaszy, polew typu glaze, zamsz oraz składanie deserów. Uczestnik nauczy się również korzystania z maszyn, urządzeń i sprzętu potrzebnych do tworzenia monoporcji.Dodatkowo uczestnik pozna nowoczesne sposoby dekoracji i aranżacji prostego słodkiego stołu.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje deserów- monoporcji & prostych tortów -odpowiednio dobiera do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów deserów- monoporcji i tortów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie różne rodzaje drobnych deserów tak zwanych monoporcji oraz prostych tortów wypieka je i odpowiednio dekoruje i aranżuje słodki stół. | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania odpowiednich deserów -monoporcji na słodki stół oraz prostych tortów okolicznosciowych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Trzydniowy kurs- szkolenie dla poczatkujących cukierników, podczas którego opanujesz i nauczysz się :
- produkcji prostego tortu jedno piętrowego z figurką cukrową
- produkcji i dekoracji prostych deserów na słodki stół
- produkcji stabilnego tortu dwu piętrowego
- Omówienie sprzętu i surowców potrzebnych do produkcji prostych deserów i tortów na słodki stół.
- Dobór składników, narzędzi i sprzętu.
- Zasady łączenia smaków i faktur.
- Przygotowanie różnego rodzaju ciast na spody, biszkoptów do tortów i inne.
- Wykonanie musów, żelek i stabilnych kremów do przekładania deserów, tortów itd
- Składanie monoporcji, deserów oraz stabilnych tortów.
- Nauka tynkowania tortu.
- Przygotowanie efektowych i prostych dekoracji z czekolady i masy cukrowej i innych dostępnych składników.
- Dekoracja i wykańczanie wszystkich deserów oraz tortów.
- Aranżacja w formie słodkiego stołu- zasady.
- Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych/ 45min.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych deserów i prostych tortów artystycznych, które wykorzystuje się w aranżacji tak zwanych słodkich stołów. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu szkolenia.
Na szkoleniu podczas tych 3 dni zostaną wykonane desery:
- prosty jedno piętrowy tort z figurką
- tort dwupiętrowy artystyczny
- cake pops i cakesicles malinowe
- mini bezy pavlova z kremem śmietankowym i owocami sezonowymi
- monoporcje biała czekolada / owoce lesne
- deserki słoiczkowe – truskawkowe
- donuty czekoladowe
- tartaletki mango / kokos
Część praktyczna szkolenia prowadzona jest w małych grupach.
Trener pokazuje pewne techniki a grupa powtarza pod okiem Trenera.
Cała grupa wspólnie wypieka, wykańcza i dekoruje przygotowane desery i torty.
Sala wyposażona jest w najnowocześniejszy sprzęt, urządzenia i narzędzia.
W trakcie szkolenie przewidziano krótkie przerwy w zależności od potrzeb uczestników oraz przerw w godzinach 12:00-12:15.
Szkolenie ma na celu przygotowanie do samodzielnego tworzenia nowoczesnych deserów na słodki stół oraz prostych tortów.
Warunkiem nabycia kompetencji jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (min. 80 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje i bierze czynny udział w produkcji deserów.
Usługa przeznaczona jest dla osób początkujących w cukiernictwie oraz dla trochę bardziej zaawansowanych, które chcą wprowadzić nowy produkt -tworzenie candy bar/ słodkich stołów oraz prostych tortów artystycznych do oferty swojej firmy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 28 Wprowadzenie do szkolenia TORT OD PODSTAW, zasady BHP, RODO itd. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 28 Omówienie receptur i planu szkolenia. Przedstawienie się uczestników. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 28 Przygotowanie i naważenie surowców zgodnie z recepturami. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 28 Wypiekanie biszkoptów oraz przygotowywanie nadzień, kremów, chrupek, żelek itd. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 28 Przerwa | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 28 Składanie tortu, stabilizacja | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 28 Tynkowanie tortów i przygotowanie dekoracji - figurka z masy cukrowej i innych drobnych dekoracji | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 28 Ekspozycja tortów, omówienie wad i przyczyn ich powstawania. Pytania | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 28 Podsumowanie, wręczenie certyfikatów z etapu I | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 28 Powitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO itd | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 28 Omówienie receptur i planu szkolenia DESERY NA SŁODKI STÓŁ , wywiad swobodny dotyczący uczestników i ich doświadczenia | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 28 Przygotowanie surowców, naważenie zgodnie z recepturami | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 28 Przygotowanie wszystkich ciasat na spody - wypiek | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 28 Przygotowanie kremów, żelek, musów i innych wypełnień | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 28 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 28 Przygotowanie dekoracji deserów | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 28 Składanie deserów i aranżacja słodkiego stołu | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 28 Zakończenie szkolenia, podsumowanie, pytania oraz wręczenie certyfikatów z etapu II | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 28 Wprowadzenie do szkolenia ARTYSTYCZNY TORT PIETROWY , zasady BHP, RODO itd. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 28 Omówienie receptur i planu szkolenia. Przedstawienie się uczestników. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 28 Przygotowanie i naważenie surowców zgodnie z recepturami. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 28 Wypiekanie biszkoptów oraz przygotowywanie nadzień, kremów, chrupek, żelek itd. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 28 Przerwa | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 28 Składanie tortu, stabilizacja | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 28 Tynkowanie tortów i przygotowanie dekoracji - kwiatów i innych drobnych dekoracji | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 28 Ekspozycja tortów, omówienie wad i przyczyn ich powstawania. Pytania | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 28 Podsumowanie, wręczenie certyfikatów. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 28 walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto136,36 PLN
- Koszt osobogodziny netto136,36 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Magdalena Belniak
Jej specjalizacja to torty artystyczne oraz nowoczesne desery. Dekoracje stanowią jej znak rozpoznawczy. Choć jest głównie samoukiem, zawsze chętnie poszerza swoją wiedzę na szkoleniach i profesjonalnych kursach oraz aktywnie interesując się branżą, nowinkami i modą w cukiernictwie.
Przez pewien czas pracowała na kuchni jednej z lubelskich restauracji, gdzie przygotowywała wykwintne dania.
Pomagała z radością również swojej mamie, która prowadziła własną gastronomię, dlatego praca w kuchni nie tylko nie jest dla niej obca, lecz wręcz przeciwnie: to jej prawdziwa pasja.
Poza cukiernictwem uwielbia taniec. To jej drugie źródło radości i wyrazu artystycznego. Choć zaczynała swoją profesjonalną karierę na uniwersytecie medycznym to jednak ostatecznie zdecydowała się na wstąpienie na ścieżkę kariery jako cukiernik.
To właśnie w słodkich smakach i pięknych dekoracjach odnalazła swoje powołanie i życiową drogę.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Informacje dodatkowe
UWAGI !
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT.
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
- Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
- Surowce Skrypt z recepturami
- Fartuch z logo szkoły na własność
- Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.
Nasze studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, cukierniczy oraz piekarniczy, tak aby zapewnić możliwość zorganizowania nawet najbardziej wymagającego szkolenia. Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy. Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów. Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi