Design Thinking dla branży gastronomicznej, czyli projektowanie ścieżki dotarcia do klienta - usługa szkoleniowa
Design Thinking dla branży gastronomicznej, czyli projektowanie ścieżki dotarcia do klienta - usługa szkoleniowa
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Sprzedaż
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową usługi są
- pracownicy branży gastronomicznej, którzy są angażowani we współtworzenie usług i produktów dla odbiorców
- właściciele lokali gastronomicznych, produktów, usług i marek spożywczych
- kelnerzy, mający bezpośredni kontakt z klientem i procesem dostawy produktu
- kucharze, mający pełną wiedzę o produkcie i procesie wytwarzania
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji17-03-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Uczestnik będzie samodzielnie identyfikował kluczowe potrzeby klientów i bariery w ich ścieżce zakupowej. Będzie wypracowywał innowacyjne rozwiązania poprawiające doświadczenie klientów zarówno offline, jak i online. Będzie współtworzył gotowe prototypy do wdrożenia w codziennej działalności marki. Będzie rekomendować optymalną i innowacyjną ścieżkę dotarcia do klientów dla marki gastronomicznej, łącząc doświadczenia offline (restauracja) z online (e-sklep).Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Projektuje usługę/produkt z wykorzystaniem metodologii design thinking | Kryteria weryfikacji rozumie zasady i etapy procesu Design Thinking | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji stosuje metody analizy potrzeb klientów oraz identyfikacji barier na ścieżce zakupowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji rozumie zastosowanie metody projektowej w branży gastronomicznej | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji wymienia podstawowe techniki prototypowania i testowania rozwiązań zorientowanych na klienta | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Wyznacza drogę dotarcia marki do klienta | Kryteria weryfikacji określa kluczowe punkty styku klienta z marką | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji opracowuje mapę empatii oraz customer journey map, identyfikując mocne i słabe punkty doświadczenia klienta | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji projektuje ścieżkę klienta, która zwiększa jego satysfakcję i lojalność wobec marki | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Definiuje idealnego, potencjalnego klienta | Kryteria weryfikacji tworzy persony klientów na podstawie ich potrzeb, oczekiwań i wyzwań | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Kreatywnie uczestniczy w projektowaniu usług i produktów | Kryteria weryfikacji generuje innowacyjne pomysły na produkty i usługi, dostosowane do specyfiki działalności gastronomicznej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji tworzy prototypy nowych rozwiązań i skutecznie je testować | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Tworzy atmosferę intedyscyplinarnej współpracy w zespole | Kryteria weryfikacji świadomie podejmuje współpracę zespołową w procesie tworzenia innowacji i usprawnień | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji wykazuje proaktywne podejście do rozwiązywania problemów klientów oraz budowania pozytywnego doświadczenia marki | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji korzysta z informacji zwrotnych, aby ulepszać zaprojektowane rozwiązania | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji jest otwarty na wykorzystanie kreatywnych metod pracy w celu podniesienia jakości obsługi klienta i osiągnięcia celów biznesowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
PODSTAWY METODOLOGII DESIGN THINKING - TEORIA
MODUŁ I
Empatyzacja
Kim jest Twój klient?
Tworzenie person klientów: lokalni klienci restauracji, goście odwiedzający restaurację, użytkownicy e-sklepu.
Mapa empatii – potrzeby, oczekiwania i wyzwania klientów w kontakcie z marką gastronomiczną
Badanie obecnej ścieżki klienta
Analiza punktów styku klienta z marką: wizyta w restauracji, zakup w sklepie stacjonarnym, zakupy online.
Customer journey map– identyfikacja mocnych i słabych punktów obecnej ścieżki klienta.
MODUŁ II
Definiowanie problemu
Co ogranicza klienta w pełnym korzystaniu z Twoich usług?
Formułowanie wyzwań projektowych: Jak przyciągnąć więcej klientów online?, Jak zwiększyć lojalność klientów odwiedzających lokal?
Jak możemy poprawić doświadczenie klienta?
Pomysły na nowe usługi, produkty i udogodnienia dla klientów.
Techniki selekcji pomysłów: Matryca wartości i wykonalności.
Ćwiczenie : Opracowywanie koncepcji nowych usług i udogodnień:
- Spersonalizowane rekomendacje w e-sklepie
- Organizacja warsztatów kulinarnych
- Program lojalnościowy
- Inne rozwiązania wypracowane przez uczestników szkolenia
PREZENTACJE KONCEPCJI
MODUŁ III
Prototypowanie
Tworzenie szybkich modeli wybranych rozwiązań:
Ćwiczenie: Opisy produktów i komunikaty marketingowe.
Testowanie prototypów z udziałem grupy szkoleniowej:
- Prezentacja prototypów (np. customer journey, pomysły na produkty/usługi).
- Feedback od uczestników na temat funkcjonalności i atrakcyjności rozwiązań.
Dopracowywanie pomysłów
- Wprowadzenie poprawek do prototypów na podstawie zebranych opinii.
- Opracowanie planu wdrożenia wybranych rozwiązań.
Walidacja usługi - wywiad swobodny i obserwacja w warunkach symulowanych
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 Walidacja usługi - wywiad swobodny i obserwacja w warunkach symulowanych | Prowadzący Natalia Smolarek | Data realizacji zajęć 30-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 564,50 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 150,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto189,11 PLN
- Koszt osobogodziny netto153,75 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Magdalena Bartczak
Większość projektów realizuje metodami design thinking i service design.
Nieustannie się uczy i rozwija, a zdobytą wiedzą chętnie się dzieli, ponieważ równolegle z pracą zawodową prowadzi szereg wykładów, szkoleń, ćwiczeń i warsztatów oraz publikuje artykuły z własnym spojrzeniem na współczesną rzeczywistość biznesową. Posiada doświadczenie zawodowe zbieżne z tematem usługi zdobyte w ostatnich 5 latach jako czynny trener, wykładowca i manager projektów.
Natalia Smolarek
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają wypracowane podczas warsztatów materiały szkoleniowe oraz prezentację w formacie pdf
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa w usłudze z dofinansowaniem jest posiadanie aktywnego ID wsparcia, umożliwiające zapis na usługę
Informacje dodatkowe
Usługa zaplanowana jest na 40 godzin warsztatowych, co sumuje się na 30 godzin zegarowych wynikających z harmonogramu. W każdym dniu usługi przysługuje uczestnikom min. 1 przerwa, ustalana zgodnie z potrzebami uczestników i dostosowywana do intensywności ćwiczeń. Przerwa odbywa się na terenie szkolenia i umożliwia skorzystanie z zaplecza sanitarno-gastronomicznego.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Warunki techniczne
lp. | Wymagany parametr | Opis parametru |
1 | Platforma /rodzaj komunikatora, za pośrednictwem którego prowadzona będzie usługa - w przypadku usług doradczych dopuszcza się możliwość korzystania z komunikatorów dostępnych rynkowo, umożliwiających kontakt face to face, przy zapewnieniu rozwiązań umożliwiających monitoring realizowanej usługi | Platforma wspierająca spotkanie/szkolenie będzie dobrana w zależności od typu/rodzaju spotkania/szkolenia: Microsoft Teams |
2 | Minimalne wymagania sprzętowe, jakie musi spełniać komputer Uczestnika lub inne urządzenie do zdalnej komunikacji |
|
3 | Minimalne wymagania dotyczące parametrów łącza sieciowego, jakim musi dysponować Uczestnik |
|
4 | Niezbędne oprogramowanie umożliwiające Uczestnikom dostęp do prezentowanych treści i materiałów |
|
5 | Okres ważności linku umożliwiającego uczestnictwo w spotkaniu on-line | Link umożliwiający udział w spotkaniu/szkoleniu będzie dostępny dla zgłoszonych uczestników w okresie zaplanowanym na spotkanie/szkolenie. |
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi