Technologia żywności i żywienia człowieka. Studia podyplomowe WSHIU Akademia Nauk Stosowanych.
Technologia żywności i żywienia człowieka. Studia podyplomowe WSHIU Akademia Nauk Stosowanych.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Identyfikator projektuAkademia HR
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- Specjaliści i menedżerowie w przemyśle spożywczym - osoby pracujące w zakładach produkcyjnych, laboratoriach jakości, i firmach zajmujących się przetwórstwem żywności.
- Dietetycy i specjaliści ds. żywienia - profesjonaliści zajmujący się doradztwem żywieniowym oraz opracowywaniem programów dietetycznych.
- Pracownicy działów badań i rozwoju w firmach spożywczych - osoby zajmujące się innowacjami i tworzeniem nowych produktów żywnościowych.
- Kontrolerzy jakości żywności - osoby odpowiedzialne za monitorowanie i zapewnianie zgodności z normami bezpieczeństwa żywności.
- Studenci i absolwenci kierunków związanych z technologią żywności, dietetyką i pokrewnych dziedzin - osoby planujące karierę w obszarze produkcji żywności i żywienia.
- Przedsiębiorcy w sektorze spożywczym - osoby prowadzące własne firmy związane z produkcją i dystrybucją żywności, które chcą rozwijać swoje umiejętności w zakresie technologii i zarządzania żywnością.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników50
- Data zakończenia rekrutacji03-03-2025
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi370
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest przygotowanie specjalistów zdolnych do projektowania, produkcji, kontrolowania jakości oraz zarządzania procesami technologicznymi związanymi z żywnością. Program ma na celu rozwój umiejętności w zakresie opracowywania zdrowych i bezpiecznych produktów żywnościowych, zarządzania technologią w przemyśle spożywczym oraz promowania właściwego żywienia, uwzględniając najnowsze badania i technologie w dziedzinie żywności i dietetyki.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Zrozumienie technologii produkcji żywności,Umiejętność zarządzania jakością żywności, Opracowywanie nowych produktów żywnościowych, Promowanie zdrowego stylu życia, Zarządzanie procesami technologicznymi, Bezpieczeństwo żywności, Analiza wartości odżywczej żywności, Wykorzystanie nowoczesnych technologii w przetwórstwie żywności, Edukacja i promocja zdrowego żywienia. | Kryteria weryfikacji Warunkiem ukończenia studiów podyplomowych jest zaliczenie poszczególnych przedmiotów oraz zdanie egzaminu dyplomowego. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Nazwa przedmiotu | Liczba godzin | Punkty ECTS |
Podstawy technologii i przechowalnictwo żywności – wykład | 20 | 6 |
Podstawy technologii i przechowalnictwo żywności – ćwiczenia | 10 | 3 |
Nowoczesne materiały i techniki opakowań – wykład | 20 | 6 |
Nowoczesne materiały i techniki opakowań – ćwiczenia | 10 | 3 |
Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych – ćwiczenia | 90 | 3 |
Praktyki zawodowe | 90 | 4 |
Analiza i ocena jakości żywności i żywienia – wykład | 20 | 6 |
Żywienie człowieka – ocena stanu odżywiania – wykład | 20 | 6 |
Żywienie człowieka – ocena stanu odżywiania – ćwiczenia | 15 | 3 |
Technika i technologie produkcji potraw – wykład | 20 | 5 |
Technika i technologie produkcji potraw – ćwiczenia | 15 | 3 |
Higiena i toksykologia żywności z elementami mikrobiologii – wykład | 20 | 6 |
Higiena i toksykologia żywności z elementami mikrobiologii – ćwiczenia | 15 | 3 |
Razem | 370 |
57 |
Program kierunku skupiony jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz umiejętności teoretycznych i metodycznych niezbędnych do prowadzenia zajęć edukacyjnych, pracy wychowawczej oraz realizacji treści programowych przedmiotów zawodowych z zakresu technologii żywności i żywienie człowieka.
Studia trwają 2 semestry - 370 godzin
Zjazdy odbywają się średnio co 2 tygodnie (sobota, niedziela).
Studia kończą się obroną pracy dyplomowej.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 Harmonogram wg wirtualnego dziekanatu | Data realizacji zajęć 03-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 10:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 750,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 750,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto10,14 PLN
- Koszt osobogodziny netto10,14 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Ewa Krąkowska
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Wszelkie materiały zapewnia Uczelnia.
Student będzie otrzymywać takie materiały jak:
- prezentacje multimedialne
- skrypty
- pliki dokumentów
- konspekty.
Warunki uczestnictwa
Wymagane: wykształcenie wyższe.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Dostęp do komputera i internetu: Studenci będą potrzebować dostępu do komputera z połączeniem internetowym. Komputer jest niezbędny do korzystania z platform e-learningowych, pobierania materiałów, przeglądania artykułów naukowych i komunikacji z prowadzącymi i innymi studentami.
Zajęcia będą się odbywać na platformie Zoom.
Należy posiadać pocztę e-mail.
Zoom – wymagania techniczne dotyczące sprzętu
Zoom – wymagania dotyczące procesora i pamięci RAM
- Minimalne: Procesor: Jednordzeniowy 1Ghz lub wyższy, Pamięć RAM: N/A
- Zalecane: Procesor: Dwurdzeniowy 2Ghz lub szybszy (Intel i3/i5/i7 lub odpowiednik AMD), RAM: 4 Gb
- Uwagi:
- Laptopy dwurdzeniowe i jednordzeniowe mają obniżoną częstotliwość odświeżania obrazu podczas udostępniania ekranu (około 5 klatek na sekundę). Aby uzyskać optymalną wydajność udostępniania ekranu na laptopach, zalecamy procesor czterordzeniowy lub szybszy.
- System Linux wymaga procesora lub karty graficznej obsługującej OpenGL 2.0 lub wyższą.
Zoom – wymagania techniczne dotyczące połączenia sieciowego
Zoom – zalecana szerokość pasma dla spotkań i panelistów webinarowych:
- Do rozmów wideo 1:1:
- Dla wysokiej jakości wideo: 600 kb/s (przesyłanie/pobieranie)
- 720p HD: 1,2 Mb/s (przesyłanie/pobieranie)
- 1080p HD: 3,8Mb/s/3,0Mb/s (przesyłanie/pobieranie)
Zoom – w przypadku grupowych połączeń wideo:
- Dla wideo wysokiej jakości: 1,0 Mb/s/600 kb/s (przesyłanie/pobieranie)
- 720p HD: 2,6Mb/s/1,8Mb/s (przesyłanie/pobieranie)
- 1080p HD: 3,8 Mb/s/3,0 Mb/s (przesyłanie/pobieranie)
- Odbiór galerii: 2.0Mbps, 4.0Mbps
- Tylko dla udostępniania ekranu (bez miniaturki wideo): 50-75kbps
- Udostępnianie ekranu z miniaturką wideo: 50-150kbps
- Dla VoiP audio: 60-80kbps
Link do zajęć będzie udostępniany studentom tydzień wcześniej. Każdy student otrzyma e-maila z linkiem do dołączenia. Link będzie ważny do końca dnia trwania zajęć.
W przypadku braku sprzętu jest możliwość wypożyczyć komputer na terenie uczelni na czas trwania zajęć.