Kurs barmański - techniki, miksologia i kultura obsługi klienta
Kurs barmański - techniki, miksologia i kultura obsługi klienta
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą nabyć kwalifikacje do pracy w gastronomii na stanowisku barmana, jak również do osób już pracujących w branży gastronomicznej, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu technik barmańskich, miksologii oraz kultury obsługi klienta.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji14-02-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi36
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem usługi jest przygotowanie uczestników do profesjonalnej pracy barmana, obejmującej techniki miksologiczne, odpowiedzialność w pracy z alkoholem oraz kulturę obsługi klienta. Uczestnicy uczą się zarówno podstawowych, jak i zaawansowanych metod przygotowywania drinków, w tym fantazyjnych koktajli i dietetycznych wersji. Usługa przekazuje również wiedzę na temat historii napojów, aranżacji barów oraz technicznych aspektów pracy, umożliwiając efektywną organizację i obsługę baru.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Stosuje standardy obsługi gości | Kryteria weryfikacji Stosuje różne techniki witania i żegnania gości | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Prezentuje profesjonalny wizerunek barmana poprzez odpowiedni ubiór, postawę i zachowanie | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przestrzega zasad etyki i odpowiedzialności barmana | Kryteria weryfikacji Identyfikuje i opisuje zasady odpowiedzialnej obsługi alkoholu i etycznych obowiązków barmana w różnych sytuacjach (np. w kontekście prawa i interakcji z gośćmi) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wymienia etapy rozwoju i typy cocktail barów oraz opisuje elementy ich organizacji | Kryteria weryfikacji Wymienia i opisuje główne etapy rozwoju cocktail barów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wymienia i opisuje typy barów i elementy aranżacji przestrzeni barowej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych | Kryteria weryfikacji Klasyfikuje rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wskazuje główne cechy, metody produkcji i zastosowanie w miksologii napojów alkoholowych i bezalkoholowych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje napoje mieszane zgodnie z technikami miksologii | Kryteria weryfikacji Przygotowuje co najmniej 3 różne napoje przy użyciu technik: wstrząsanie, mieszanie, miksowanie i warstwowanie | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Zachowuje odpowiednie proporcje składników i poprawność wykonania | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje różne proporcje (np. 2:1:1 i 1:1:1) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Tworzy efektowne drinki (fancy drinks) | Kryteria weryfikacji Przygotowuje fancy drinki, które wyróżniają się efektywną prezentacją (szkło, dekoracje, kolory) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Stosuje odpowiednimi technikami podania fancy drinków | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje dietetyczne koktajle | Kryteria weryfikacji Przygotowuje co najmniej 2 wersje tego samego drinka – klasyczną i dietetyczną | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Stosuje alternatywne składniki niskokaloryczne lub bezalkoholowe | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Ocenia różnice w smaku oraz wartościach odżywczych dietetycznych koktajli | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęStowarzyszenie Polskich Barmanów (Polish Bartenders Association - SPB-PBA)
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoStowarzyszenie Polskich Barmanów (Polish Bartenders Association - SPB-PBA)
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą nabyć kwalifikacje do pracy w gastronomii na stanowisku barmana, jak również do osób już pracujących w branży gastronomicznej, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu technik barmańskich, miksologii oraz kultury obsługi klienta.
Zajęcia odbywają się w 6-osobowych grupach, co pozwala na indywidualne podejście do każdego uczestnika. Ponadto każdy uczestnik ma dostęp do samodzielnego stanowiska barmańskiego, wyposażonego w profesjonalne narzędzia oraz szeroki wybór alkoholi i napojów do ćwiczeń.
Dzień 1
Kultura pracy barmana
- Standardy obsługi – jak witać i żegnać gości
- Kluczowe elementy wizerunku barmana - ubiór, postawa i zachowanie
Barman – umiejętności i zasady pracy
- Fundamenty pracy barmana – kluczowe wskazówki
- Prawo i etyka w pracy barmana
- Barman jako gospodarz – historia, turystyka i psychologia gościa – przygotowanie do zawodu
- Alkohol – wpływ, odpowiedzialność i świadomość
Organizacja i działalność cocktail barów
- Historia i ewolucja cocktail barów
- Analiza i klasyfikacja napojów mieszanych
- Stowarzyszenie Polskich Barmanów – cel organizacji
Bar – aranżacja, wyposażenie, sprzęt
- Typy barów
- Techniczne aspekty budowy barów
- Aranżacja przestrzeni barowej
- Narzędzia i przybory barowe – szkło i akcesoria
Dzień 2
Klasyfikacja i rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych
- Napoje alkoholowe: wina, piwa, mocne alkohole, likiery
- Napoje bezalkoholowe: soki, napoje gazowane, napoje energetyczne
- Napoje funkcjonalne: izotoniczne, zdrowotne, bezcukrowe
Pochodzenie i historia napojów
- Historia napojów alkoholowych
- Historia napojów bezalkoholowych
- Tradycje związane z produkcją napojów w różnych kulturach
Proces produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych
- Produkcja napojów alkoholowych: fermentacja, destylacja, starzenie
- Produkcja napojów bezalkoholowych: pasteryzacja, filtracja, procesy smakowe
- Surowce używane w produkcji napojów: winogrona, zboża, owoce, cukry, zioła
Podział napojów alkoholowych: gatunki i typy
- Wina: czerwone, białe, musujące, deserowe
- Piwa: lager, ale, stout, IPA
- Mocne alkohole: whisky, rum, wódka, gin, tequila
- Nalewki i likiery: ziołowe, owocowe, kremowe
Podział i charakterystyka napojów egzotycznych
- Napoje egzotyczne z Azji: herbaty, soki kokosowe, napoje z aloesu
- Napoje egzotyczne z Ameryki Łacińskiej: mate, caipirinha, tequila
- Napoje egzotyczne z Afryki: hibiskus, napój z baobabu, palmowy alkohol
Podział i klasyfikacja napojów mieszanych
- Koktajle klasyczne: mojito, martini, caipirinha
- Koktajle nowoczesne: molekularne, na bazie piwa, low-alcohol
- Koktajle bezalkoholowe: mocktaile, napoje orzeźwiające, smoothie
- Koktajle egzotyczne: tiki drinks, tropical cocktails
Dzień 3
Techniki przygotowywania napojów mieszanych
- Omówienie podstawowych metod przygotowywania drinków:
-Build (budowanie w szkle)
-Stir (mieszanie w szklanicy barmańskiej)
-Shake (wstrząsanie w shakerze)
-Blend (miksowanie w blenderze)
-Layering (warstwowanie)
-Throwing (przelewanie z wysokości)
- Ćwiczenia praktyczne – uczestnicy przygotowują po jednym drinku każdą metodą
Techniki, proporcje i harmonizacja smaków
- Omówienie podstawowych metod mieszania drinków:
-Wstrząsanie
-Mieszanie
-Macerowanie
- Ćwiczenie praktyczne – uczestnicy przygotowują po jednym drinku każdą metodą
- Omówienie proporcji składników
- Ćwiczenie praktyczne – uczestnicy przygotowują koktajle w proporcjach 2:1:1 i 1:1:1, porównują smaki
- Harmonizacja smaków
- Ćwiczenie praktyczne – uczestnicy przygotowują koktajl, który łączy wszystkie smaki (słodki, kwaśny, gorzki, umami)
Rodzaje drinków – podział
- Drinki specjalne – unikalne, autorskie receptury
- Hot drinki – ciepłe koktajle
- Soft drinki – napoje bezalkoholowe w miksologii
- Ćwiczenia praktyczne – przygotowanie 3 różnych drinków z tej kategorii
Dzień 4
Fancy drinki – efektowność w miksologii
- Czym są fancy drinki?
- Efektowna prezentacja – szkło, dekoracje, kolory
- Przykłady fancy drinków
- Ćwiczenia praktyczne – przygotowanie fantazyjnych koktajli
Diet drinks – zdrowe i niskokaloryczne koktajle
- Czym są diet drinks?
- Zamienniki cukru i alkoholu w koktajlach
- Przykłady lekkich drinków
- Ćwiczenia praktyczne – przygotowanie 2 wersji tego samego drinka (klasycznej i dietetycznej)
Walidacja
Liczba godzin usługi jest liczona wg. godzin dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna = 45 minut zegarowych) - łącznie 36 godzin dydaktycznych, w tym zajęcia teoretyczne 20 godz., zajęcia praktyczne 16 godz.
Przerwy są wliczone w czas trwania usługi.
Walidacja składa się z dwóch części:
- Egzamin pisemny – test – część pierwsza egzaminu potwierdzającego uzyskanie kwalifikacji
- Egzamin praktyczny – przygotowanie wylosowanego drinka według zasad Stowarzyszenia Polskich Barmanów i International Bartenders Association – część druga egzaminu potwierdzającego uzyskanie kwalifikacji
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 23 Kultura pracy barmana | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 23 Barman – umiejętności i zasady pracy | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 23 Przerwa | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 23 Organizacja i działalność cocktail barów | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 23 Przerwa | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 23 Bar – aranżacja, wyposażenie, sprzęt | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 23 Klasyfikacja i rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 23 Pochodzenie i historia napojów | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 23 Przerwa | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 23 Proces produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 23 Podział napojów alkoholowych: gatunki i typy | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 23 Przerwa | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 23 Podział i charakterystyka napojów egzotycznych | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 23 Podział i klasyfikacja napojów mieszanych | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 23 Techniki przygotowywania napojów mieszanych | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 23 Przerwa | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 23 Techniki, proporcje i harmonizacja smaków | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 23 Przerwa | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 23 Rodzaje drinków – podział | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 23 Fancy drinki – efektowność w miksologii | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 18-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 23 Diet drinks – zdrowe i niskokaloryczne koktajle | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 18-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 23 Przerwa | Prowadzący Bartłomiej Gawlak -Kubik | Data realizacji zajęć 18-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 23 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto144,44 PLN
- Koszt osobogodziny netto144,44 PLN
- W tym koszt walidacji brutto276,75 PLN
- W tym koszt walidacji netto276,75 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto276,75 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto276,75 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Bartłomiej Gawlak -Kubik
Ma 40 lat doświadczenia zawodowego, w tym 16 lat pracy w hotelu Orbis Kasprowy-Giewont w Zakopanem na stanowisku barmana-kelnera. Od 1995 roku prowadzi własną działalność gospodarczą, obejmującą zarządzanie dyskoteką Finlandia Arctic Club, a także prowadzenie restauracji, piwiarni i drink barów.
Od 1997 roku pełni funkcję wykładowcy kursów zawodowych dla barmanów i kelnerów. Od 30 lat działa jako egzaminator, trener i wykładowca w Akademii Miksologii Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz prowadzi własny Ośrodek Szkoleniowy Barmanów i Kelnerów pod nazwą GEMINI.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Podczas szkolenia uczestnik otrzymuje dostęp do materiałów szkoleniowych w formie skryptu, które wspierają naukę teoretyczną. Wszystkie narzędzia i produkty niezbędne do realizacji zajęć praktycznych zapewnia organizator.
Warunki uczestnictwa
W przypadku szkoleń dofinansowanych warunkiem uczestnictwa w szkoleniach jest założenie przez Uczestnika konta w Bazie Usług Rozwojowych oraz spełnienie warunków, które są przedstawione przez danego Operatora, do którego składane są dokumenty o dofinansowanie do usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
Podstawa zwolnienia z VAT:
Zwolnienie z VAT art.43 ust.1 pkt29 lit.a i c. Ust. o podatku od towarów i usług
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi