System HACCP – zasady, wdrażanie, auditowanie
System HACCP – zasady, wdrażanie, auditowanie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie kierowane jest do:
- osób odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności w zakresie produkcji, przechowywania, transportu, dystrybucji,
- producentów dodatków do żywności, detergentów i opakowań oraz pozostałych osób mających kontakty z produktami spożywczymi (w tym m.in. w lokalach gastronomicznych, zakładach żywienia zbiorowego itp.),
- osób zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji do pełnienia funkcji auditora wewnętrznego systemu HACCP i zdobyciem wiedzy dotyczącej zasad i metod oceny systemu HACCP.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji21-02-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńkursy i szkolenia
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Pozyskanie wiedzy i umiejętności z zakresu aktualnych wymagań normy ISO 22000, Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz identyfikacji zagrożeń w przemyśle spożywczym, jak również prowadzenia auditu wewnętrznego w branży spożywczej zgodnie z wymaganiami normy ISO 19011.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik rozumie najistotniejsze kwestie dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz ich wpływu na jakość produktu. | Kryteria weryfikacji Uczestnik identyfikuje kluczowe aspekty związane z jakością produktu i bezpieczeństwem żywności, wyjaśnia rolę jakości w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, definiuje pojęcie łańcucha chłodniczego i omawia jego wpływ na zapewnienie bezpieczeństwa żywności. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik wykorzystuje Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, w tym system HACCP, w procesach produkcji żywności. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wyjaśnia zasady systemu HACCP, identyfikuje krytyczne punkty kontroli w procesie produkcji żywności. Opisuje rolę nadzoru w utrzymaniu bezpieczeństwa żywności oraz wskazuje instytucje odpowiedzialne za nadzór nad bezpieczeństwem żywności. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik identyfikuje zagrożenia związane z bezpieczeństwem żywności i proponuje metody zapobiegania tym zagrożeniom. | Kryteria weryfikacji Uczestnik klasyfikuje zagrożenia fizyczne, chemiczne i biologiczne żywności, ocenia potencjalne ryzyko dla konsumentów wynikające z tych zagrożeń oraz proponuje metody zapobiegania zagrożeniom w procesie produkcji żywności. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik stosuje zasady auditowania systemów zapewniania bezpieczeństwa żywności zgodnie z normą ISO 19011 oraz przygotowuje i przeprowadza audity wewnętrzne, mające na celu przygotowanie do certyfikacji oraz zapewnienie zgodności z wymaganiami systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wyjaśnia cel auditów oraz metody auditowania wg normy ISO 19011, opracowuje cele programów auditowych, zakresy i kryteria auditów. Sporządza plan auditu. Wybiera odpowiednie metody i techniki auditowe w zależności od celu auditu, gromadzi i analizuje dowody z auditu oraz przygotowuje raporty z auditu. Przygotowuje organizację do procesu certyfikacji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
RAMOWY PROGRAM:
ZAKRES MERYTORYCZNY
Bezpieczeństwo żywności a pojęcie jakości produktu
Wewnętrzne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności
System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli
Nadzór wewnętrzny i zewnętrzny nad bezpieczeństwem żywności
Funkcja łańcucha chłodniczego w procesie zapewnienia bezpieczeństwa żywności
Zagrożenia fizyczne, chemiczne i biologiczne żywności
Certyfikacja i zgodność systemów zapewniających bezpieczeństwo żywności
Zasady i metody auditowania wg normy ISO 19011: ustalenie celu programów, zakresów i kryteriów auditów
Plan auditu
Wdrażanie programów auditów
Przeprowadzanie auditów – wybór metod i technik w czasie gromadzenia informacji, raportowanie, prowadzenie zapisów
Egzamin
Szkolenie trwa 24 godzin dydaktycznych (1 godz. dydaktyczna = 45 min)
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto41,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto41,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Beata Szmidt
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały udostępniane w dniu szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Brak
Informacje dodatkowe
UZYSKIWANE DOKUMENTY:
1. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia
2. Certyfikat auditora wewnętrznego systemu HACCP