Szkolenie Sommelier
Szkolenie Sommelier
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- dla osób pragnących rozpocząć pracę na stanowisku sommeliera;
- dla obecnych restauratorów;
- dla osób planujących otworzyć własny lokal gastronomiczny.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników16
- Data zakończenia rekrutacji22-01-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Wiedza - znajomość historii wina, produkcja wina, znajomość rejonów winiarskich i odmian winorośli, wiedza jak przechowywać wina w poszczególnych warunkach, inwestowanie w wino, znajomość importerówUmiejętności – umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuka profesjonalnego serwisu, dotleniania, dekantacji , budowa karty win, dobieranie win do potraw, obsługa coravin, umiejętność przechowywania win
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA | Kryteria weryfikacji - zna proces produkcji wina, a także jego historię- zna odmiany winorośli i rejony winiarskie - wie jak przechowywać wino w restauracji, piwniczce i domowej spiżarni - zna importerów sprowadzających wino do Polski | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się UMIEJĘTNOŚCI | Kryteria weryfikacji - potrafi profesjonalnie zaserwować wino, - potrafi zbudować kartę win - potrafi dobierać poszczególne wina do potraw, - potrafi obsługiwać coravin, - potrafi wykonać proces dekantacji i dotlenić wino, | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Cel biznesowy
Samodzielne obejmowanie pracy na stanowisku sommeliera oraz profesjonalny serwis win.Umiejętność budowy karty win.
Umiejętne doradzanie gościom wyboru odpowiedniego gatunku alkoholu,
z uwzględnieniem zamówionej potrawy, okoliczności oraz gustu klienta
Efekt usługi
Wiedza - znajomość historii wina, produkcja wina, znajomość rejonów winiarskich i odmian winorośli, wiedza jak przechowywać wina w poszczególnych warunkach, inwestowanie w wino, znajomość importerów
Umiejętności – umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuka profesjonalnego serwisu, dotleniania, dekantacji , budowa karty win, dobieranie win do potraw, obsługa coravin, umiejętność przechowywania win
Weryfikacja w warunkach symulowanych:
- profesjonalne serwowanie wina,
- przeprowadzenie procesu dekantacji i dotlenienia wina,
- stworzenie karty win z uwzględnieniem potraw w menu restauracji,
- umiejętność przechowywania wina
Metoda potwierdzenia osiągnięcia efektu usługi
Protokół ze szkolenia.
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
W cenie szkolenia:
- przekąski skomponowane pod degustację wina,
- 14 win degustacyjnych.
Na kursie degustujemy 14 win z różnych części świata:
- 2 wina musujące produkowane w dwóch różnych stylach (Martinotti-Charmat i Classico (szampańska));
- 3 wina z tego samego szczepu, ale produkowane w różnych krajach oraz różnych stylach (wino naturalne, wino neutralne, wino beczkowe);
- 8 win w klasycznym stylu z najważniejszych regionów winiarskich np. Napa Valley, Bordeaux, Rioja, Bourgogne, Barossa, Marlborough, Toskania;
- wino pomarańczowe.
Zajęcia praktyczne na szkoleniu uczą:
- Rzeczywistego odróżniania win i oceny ich jakości poprzez:
- specjalistyczne degustacje oraz analizę win z różnych części świata.
- ćwiczenie powonienia za pośrednictwem Le Nez Du Vin, czyli najwyższej jakości próbek zapachowych oddających najczęściej spotykane w winach aromaty.
- Doboru win do potraw (tzw. wine pairing).
- Umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuka profesjonalnego serwisu, dotleniania, dekantacji itd.
- Obsługi "Coravin" - systemu służącego do nalewania i przechowywania najbardziej wyselekcjonowanych etykiet. Czy warto go używać? Jeśli tak to kiedy i do jakich win?
Zajęcia teoretyczne obejmują takie zagadnienia, jak:
- Historia wina
- Produkcja wina:
- odmiany winorośli,
- terroir,
- zasady uprawy,
- choroby winorośli i szkodniki,
- proces winifikacji,
- style wina,
- znaczenie rodzaju beczek.
- Przechowywanie wina:
- w restauracji, w domowej spiżarni albo piwniczce.
- Inwestowanie w wino (samodzielnie, wyspecjalizowane firmy).
- Rejony winiarskie (klasyfikacje, przepisy prawne, etykiety):
- Francja,
- Włochy,
- Hiszpania,
- Niemcy,
- Portugalia,
- USA,
- Argentyna,
- Chile,
- RPA,
- Australia i Nowa Zelandia,
- Pozostałe kraje.
- Serwis:
- temperatura,
- odpowiednie kieliszki,
- prezentacja i podawanie wina.
- Dobór wina do potraw.
- Opracowywanie karty win:
- przedstawiamy gotowe rozwiązania, uczymy też samodzielnego przygotowania karty.
- Importerzy:
- firmy sprowadzające wina do Polski i ich portfolio.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Historia wina | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Przechowywanie wina w restauracji, w domowej spiżarni albo piwniczce | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Produkcja wina i zasady uprawy | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Odmiany winorośli, znaczenie rodzaju beczek | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Obsługa coravin | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Degustacja win z przekąskami | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Serwis | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Wine paring - dobieranie win do potraw | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Rejony winiarskie - klasyfikacje, przepisy prawne, etykiety | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Opracowywanie karty win | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Importerzy i ich portfolio | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Degustacja win z przekąskami | Prowadzący Arkadiusz Kurowski | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto890,00 PLN
- Koszt usługi netto890,00 PLN
- Koszt godziny brutto55,63 PLN
- Koszt godziny netto55,63 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Arkadiusz Kurowski
Doświadczenie zdobywał w najlepszych Angielskich restauracjach takich jak: 67 Pall Mall, Hide czy Dinner by Heston Blumenthal. Wiedzę szlifował podczas podróży po Francji, Hiszpanii, Austrii, Węgrzech i wielu innych krajach winiarskich, gdzie odwiedzał czołowe winnice najsłynniejszych producentów tego trunku.
Arek jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz posiada dyplomy najbardziej prestiżowych uczelni, tj. Wine & Spirit Education Trust, Court of Master Sommelier, ASI Diploma. W 2021 roku został wicemistrzem polski Sommelierów a w 2022 został okrzyknięty Sommelierem roku przez Międzynarodową akademie Gastronomiczną w Polsce.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Certyfikat: Sommelier w języku polskim i angielskim. Na wniosek uczestnika szkolenia, wystawiamy certyfikat również w innych językach obcych.
Warunki uczestnictwa
Ukończone 18 lat.