Szkolenie z zakresu dietetyki sportowej
Szkolenie z zakresu dietetyki sportowej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Medycyna
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do:
- Trenerów personalnych, chcących poszerzyć wiedzę na temat diety swoich klientów.
- Dietetyków, którzy chcą rozwinąć kompetencje w zakresie dietetyki sportowej.
- Osób pracujących w branży fitness.
- Studentów kierunków związanych z dietetyką, żywieniem lub sportem.
- Pasjonatów zdrowego stylu życia i osób zajmujących się amatorsko doradztwem żywieniowym.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników40
- Data zakończenia rekrutacji04-04-2025
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem jest rozwinięcie wiedzy i umiejętności w zakresie dietetyki sportowej, w tym dostosowywania zasad żywieniowych do konkretnych problemów zdrowotnych i stylu życia klientów.• Uczestnicy nauczą się analizować potrzeby żywieniowe różnych grup klientów (osoby z Hashimoto, insulinoopornością, na diecie roślinnej itd.).
• Będą potrafili proponować zmiany żywieniowe, które wspierają zdrowie i poprawiają wyniki sportowe.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Opisuje elementy bilansowania diet roślinnych i roli suplementacji. | Kryteria weryfikacji Prawidłowo dobiera elementy bilansowania diety roślinnej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Opisuje zasady diety śródziemnomorskiej i jej zastosowania w praktyce. | Kryteria weryfikacji wymienia główne zasady diety śródziemnomorskiej i opisuje je | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się wskazują sytuacje wymagających diagnostyki lub konsultacji specjalistycznej. | Kryteria weryfikacji właściwie dobiera i opisuje sytuacje wymagających diagnostyki lub konsultacji specjalistycznej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
SZKOLENIE ODBYWA SIĘ W GODZINACH LEKCYJNYCH,
PRZERWY ELASTYCZNIE.
Walidacja wliczona w liczbę godzin szkolenia
Przerwy nie wliczają się w czas trwania szkolenia
Nasz program szkoleniowy z zakresu dietetyki sportowej został opracowany w oparciu o:
• Najlepsze praktyki naukowe – szkolenie bazuje na informacjach zgodnych z najnowszymi badaniami naukowymi oraz standardami żywieniowymi.
• Doświadczenie naszych ekspertów – prowadzący to specjaliści z różnych dziedzin, w tym praktycy i naukowcy z wieloletnim doświadczeniem.
• Systematyzacja wiedzy i praktyki – kurs został zaprojektowany w taki sposób, aby przekazać kompleksową wiedzę w przystępnej i logicznej strukturze, która odpowiada codziennej pracy trenerów personalnych, dietetyków i nie tylko.
PROGRAM SZKOLENIA :
1. Podstawy dietetyki i praca z klientem zdrowym
Bilans energetyczny i zapotrzebowanie kaloryczne.
Analiza makro- i mikroskładników odżywczych.
Praktyczne wskazówki do pracy z klientem
2. Żywienie osób aktywnych fizycznie
Jak wyliczać zapotrzebowanie i rozkładać makroskładniki?
Modele żywieniowe w sporcie (keto, intermittent fasting, carb cycling).
Nawodnienie i suplementacja przed, w trakcie i po treningu.
3. Praca z klientem wymagającym specyficznego podejścia
Dieta roślinna, śródziemnomorska i indywidualizacja planów żywieniowych.
Dietoterapia w przypadkach klinicznych: Hashimoto, insulinooporność, nadciśnienie.
Żywienie dzieci, seniorów i kobiet w ciąży.
4. Psychodietetyka i motywacja klienta
Jak radzić sobie z zajadaniem stresu i uzależnieniem od jedzenia?
Budowanie trwałych nawyków żywieniowych.
Efektywna komunikacja i ustalanie celów z klientem.
Test teoretyczny sprawdzający wiedzę.
5. Walidacja, Zakończenie
Usługa jest realizowana w formie godzin dydaktycznych / lekcyjnych (45min)
Łącznie 40 godzin lekcyjnych
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 40 wykład: Znaczenie aktywności fizycznej i zdrowej diety u człowieka – konsekwencje bezruchu i złego odżywiania – dostarczamy argumenty do tego, żeby zachęcać podopiecznego do zmiany stylu życia. | Prowadzący Paulina Nieczypor | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 40 Przerwa | Prowadzący Paulina Nieczypor | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 40 Wykład: Jak ustalić kaloryczność diety | Prowadzący Paulina Nieczypor | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 40 Wykład: Makroskładniki – dokładnie omówienie funkcji, źródeł, zapotrzebowania dla zdrowego człowieka | Prowadzący Paulina Nieczypor | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 40 Przerwa | Prowadzący Paulina Nieczypor | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 40 Wykład: Mikroskładniki – ważne i trudne do zbilansowania w diecie | Prowadzący Paulina Nieczypor | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 40 Wykład: Praktyka w gabinecie – jakie kwestie najczęściej wyjaśniamy | Prowadzący Paulina Nieczypor | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 40 Przerwa | Prowadzący Paulina Nieczypor | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 40 Wykład: Suplementacja | Prowadzący Paulina Nieczypor | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 40 Wykład: Analiza składu ciała - jak dobrze przeprowadzić i zinterpretować badanie? | Prowadzący Paulina Nieczypor | Data realizacji zajęć 05-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 40 Wykład: Korzyści płynące ze sportu – jak przekonać klienta do zmiany? | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:05 | Liczba godzin 00:05 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 40 Wykład: Jak wyliczyć zapotrzebowanie u osoby trenującej? | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:05 | Godzina zakończenia 12:20 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 40 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:20 | Godzina zakończenia 12:50 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 40 Wykład: Rozkład makroskładników w diecie osoby trenującej | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:50 | Godzina zakończenia 14:20 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 40 Wykład: Różne modele żywieniowe wykorzystywane w sporcie – dieta keto, IF, carb cycling | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:20 | Godzina zakończenia 15:05 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 40 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:05 | Godzina zakończenia 15:20 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 40 Wykład: Sportowiec a hipertrofia - jak zdrowo zbudować masę mięśniową? Jak wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jak śledzić progres, suplementacja sportowa | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:20 | Godzina zakończenia 15:50 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 40 Wykład: Sportowiec a redukcja - jak ustalić bilans kaloryczny, optymalne spożycie makroskładników | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:50 | Godzina zakończenia 16:20 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 40 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:20 | Godzina zakończenia 16:35 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 40 Wykład: Przegląd suplementów - zastosowanie, badania naukowe | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:35 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:25 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 40 Wykład: Żywienie i nawodnienie okołotreningowe / okołostartowe | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 40 Wykład: Żywienie w okresie kontuzji | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 06-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 40 Wykład: Jak wspólnie ustalić dobry cel z klientem. | Prowadzący Karolina Osińska | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 40 Wykład: Klient zdemotywowany - jak zachęcać do dalszej współpracy, utrzymywać klienta w procesie | Prowadzący Karolina Osińska | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 40 Przerwa | Prowadzący Karolina Osińska | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 40 Wykład: Zajadanie stresu - jak pomóc klientowi | Prowadzący Karolina Osińska | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 40 Wykład: Czy jedzenie uzależnia? Problem ze słodyczami i słonymi przekąskami. | Prowadzący Karolina Osińska | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 40 Przerwa | Prowadzący Karolina Osińska | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 40 Wykład: Dlaczego diety nie zawsze są najlepszym rozwiązaniem - kiedy proponować współpracę z psychologiem / psychodietetykiem? | Prowadzący Karolina Osińska | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 40 Przerwa | Prowadzący Karolina Osińska | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 40 Wykład: Dlaczego utrzymanie efektów redukcji jest takie trudne - czyli budowanie na stałe nawyków vs szybkie diety. | Prowadzący Karolina Osińska | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 40 Wykład: Podstawowe przypadki kliniczne, z którymi się spotka trener personalny | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 40 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 40 Wykład: Klient na diecie roślinnej - jak bilansować diety wege + suplementacja + podstawowe błędy żywieniowe | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 40 Wykład: Czy trener personalny / dietetyk powinien zlecać badania? Na co warto zwrócić uwagę, jakie badania polecać warto, jak pacjent powinien się do badania przygotować. | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 40 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 40 Wykład: Najzdrowsza dieta świata - co Polacy mogą wprowadzić do swojego życia z diety śródziemnomorskiej? | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 38 z 40 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 39 z 40 Walidacja efektów uczenia się - test teoretyczny | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 40 z 40 Podsumowanie szkolenia | Prowadzący Agnieszka Wianecka-Włodarczyk | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto120,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto120,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Wianecka-Włodarczyk
równocześnie o poprawę zdrowia i formę sportową.
Uczestniczy w licznych szkoleniach oraz konferencjach, dzięki którym stale podnosi swoje kwalifikację
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
Karolina Osińska
Specjalizuję się w :
• chorobach tarczycy (niedoczynność, nadczynność, Hashimoto)
• zaburzeniach gospodarki węglowodanowej: insulinooporność, cukrzycy typu 1 i 2 - PCOS
• problemach z przewodem pokarmowym: wzdęcia, zaparcia, IBS, SIBO, refluks
• alergiach i nietolerancjach pokarmowych
• dnie moczanowej
• przygotowaniu do ciąży, ciąży oraz karmieniu piersią
• poprawie profilu lipidowego
kompulsywnym objadaniem się (BED)
• jedzeniem pod wpływem emocji i stresu
• jedzeniem nocnym (NES)
• błędnym kołem odchudzania
• obsesyjnymi myśli dotyczącymi jedzenia i kontroli wagi
Paulina Nieczypor
• Certyfikat Poziom 2 z Pracy w Sektorze Zdrowia (The London College of Beauty Therapy Ltd, Wielka Brytania, 2014)
• Certyfikat Poziom 2 z Żywienia i Zdrowia (The London College of Beauty Therapy Ltd, Wielka Brytania, 2014)
• Nagroda Poziom 2 z Bezpieczeństwa Żywności (2010)
Osoba ta posiada bogate doświadczenie we współpracy z instytucjami edukacyjnymi, takimi jak Sunderland College i Preston College. Prowadziła kursy kwalifikacji zawodowych w tematach takich jak:
• Dieta, wartości odżywcze i zdrowie człowieka
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy kursant otrzymuje:
● certyfikat ukończenia/ zaświadczenie o ukończeniu szkolenia
Warunki uczestnictwa
-Uczestnicy muszą mieć ukończone 18 lat
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Wymagane:
- wymagania sieciowe, oprogramowanie - komputer ze stabilnym podłączeniem do Internetu (min 10Mbit/s download i 1Mbit/s upload);
- przeglądarka internetowa Chrome lub Firefox;
- wymagania w sprzęt - dobrej jakości mikrofon lub słuchawki;
- rodzaj komunikatora- Szkolenie odbędzie się na platformie ZOOM
Minimalne wymagania sprzętowe:
Procesor jednordzeniowy o taktowaniu co najmniej 1Ghz,
Pamięć RAM – zalecana 4Gb,
w laptopach posiadających jeden lub dwa rdzenie liczba klatek na sekundę jest ograniczona podczas udostępniania ekranu (około 5 klatek na sekundę). Aby uzyskać optymalne wyniki podczas udostępniania ekranu z laptopów, zalecamy wykorzystanie procesora posiadającego cztery procesory lub więcej,
System Linux wymaga procesora lub karty graficznej z obsługą sterownika OpenGL 2.0 lub nowszej wersji.
- Uczestnik otrzyma link do szkolenia przed rozpoczęciem usługi
- Link będzie ważny przez cały okres trwania usługi