Cukiernicza Akademia – Nowoczesne Techniki i Kreatywne wypieki
Cukiernicza Akademia – Nowoczesne Techniki i Kreatywne wypieki
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową szkolenia są osoby pracujące w cukierni i restauracji - przygotowywanie i dekorowanie słodkich wypieków. Wymagany minimalny staż pracy wynoszący 1 miesiąc na stanowiskach gastronomicznych.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników6
- Data zakończenia rekrutacji16-02-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi9
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie "Cukiernicza Akademia – Nowoczesne Techniki i Kreatywne wypieki " przygotowuje uczestników do profesjonalnej pracy w cukierni oraz w restauracyjnej pracowni cukierniczej. Program szkolenia kładzie nacisk na organizację pracy, techniki przygotowywania różnorodnych wypieków i deserów, a także na sztukę dekoracji oraz kreatywne tworzenie nowych wyrobów cukierniczych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik efektywnie organizuje pracę w cukierni oraz w restauracyjnej pracowni cukierniczej. | Kryteria weryfikacji Uczestnik planuje i opisuje, jak zarządzać pracą w cukierni, uwzględniając różnorodność zadań, harmonogramy przygotowywania wypieków oraz rozdzielanie obowiązków w zespole. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik rozróżnia najnowsze trendy w cukiernictwie i gastronomii. | Kryteria weryfikacji Uczestnik omawia najnowsze trendy w cukiernictwie i gastronomii, takie jak desery bezglutenowe, wegańskie, fit czy wykorzystanie nowoczesnych technik dekoracyjnych, oraz proponuje sposoby ich implementacji w ofercie cukierni. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik przygotowuje wyroby cukiernicze, wykorzystując różnorodne techniki cukiernicze, w zależności od charakteru wypieku. | Kryteria weryfikacji Uczestnik omawia, jak dobrać odpowiednią technikę przygotowywania wypieków i deserów, dostosowaną do rodzaju ciast, kremów, nadzień oraz ich końcowej formy. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik tworzy receptury cukiernicze, z uwzględnieniem równowagi smaku, estetyki i kosztów. | Kryteria weryfikacji Uczestnik opracowuje przykładowe receptury na wyroby cukiernicze, które spełniają wymagania smakowe, estetyczne oraz zapewniają odpowiedni poziom kosztów i marżę dla cukierni. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
kryteria weryfikacji
przeprowadzone z uwzględnieniem środków zapewniających niezależność tych etapów
Program
Program
Moduł 1: Organizacja pracy w cukierni i bezpieczeństwo pracy
- Wprowadzenie do zawodu cukiernika:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy:
- Wyposażenie cukierni i narzędzia cukiernicze:
Moduł 2: Składniki cukiernicze i techniki przygotowania wyrobów
- Składniki cukiernicze
- Masa cukiernicza
- Ciasta
- Przygotowanie nadzień i kremów
- Ciastka i wypieki małe
Moduł 3: Dekoracja i prezentacja wyrobów cukierniczych
- Sztuka dekoracji cukierniczej
- Modelowanie figur z masy cukrowej
- Prezentacja wyrobów cukierniczych
Moduł 4: Najnowsze trendy kulinarne w cukiernictwie
- Desery nowoczesne – struktury, tekstury i sposoby prezentacji (mousse cakes, mirror glaze).
- Desery wegańskie i bezglutenowe – zasady komponowania produktów bez tradycyjnych składników.
- Minimalizm w cukiernictwie – jak prosta forma podkreśla walory smakowe.
Moduł 5: Prezentacja wyrobów cukierniczych w restauracji i cukierni
- Metody dekorowania talerza
- Przygotowanie powtarzalnych receptur i porcji
---------------------
- Szkolenie ma charakter praktyczny i aktywizujący w celu wypracowania najkorzystniejszego podejścia praz rozwiązań dla organizacji.
- Warunki niezbędne do spełnienia, aby realizacja usługi pozwoliła na osiągnięcie głównego celu: Aby osiągnąć główny cel usługi, uczestnicy muszą wziąć udział w całym szkoleniu (100% frekwencji), aktywnie uczestniczyć w szkoleniu.
- Grupą docelową szkolenia są osoby pracujące w cukierni i restauracji - przygotowywanie i dekorowanie słodkich wypieków. Wymagany minimalny staż pracy wynoszący 1 miesiąc na stanowiskach gastronomicznych.
- Trener na bieżąco - w trakcie trwania usługi weryfikuje postępy i ocenia efekty uczenia. Po zakończonej usłudze zostaje przeprowadzona walidacja, oparta o założone kryteria weryfikacji efektów uczenia się, realizowana jest z zachowaniem rozdzielności funkcji.
- W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują materiały merytoryczne w formie prezentacji. Materiały wysyłane są na adresy mailowe uczestników szkolenia.
- Usługa realizowana jest w godzinach zegarowych (1 godzina zegarowa = 60 minut).
- Przerwy wliczone są w czas trwania szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 6 Moduł 1: Organizacja pracy w cukierni i bezpieczeństwo pracy | Prowadzący Piotr Grycuk | Data realizacji zajęć 17-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 6 Moduł 2: Składniki cukiernicze i techniki przygotowania wyrobów | Prowadzący Piotr Grycuk | Data realizacji zajęć 17-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 6 Przerwa | Prowadzący Piotr Grycuk | Data realizacji zajęć 17-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 6 Moduł 3: Dekoracja i prezentacja wyrobów cukierniczych | Prowadzący Piotr Grycuk | Data realizacji zajęć 17-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 6 Moduł 4: Najnowsze trendy kulinarne w cukiernictwie | Prowadzący Piotr Grycuk | Data realizacji zajęć 17-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 6 Moduł 5: Prezentacja wyrobów cukierniczych w restauracji i cukierni | Prowadzący Piotr Grycuk | Data realizacji zajęć 17-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto200,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Piotr Grycuk
Od 2016 roku prowadzi Studio Kulinarne „Zmokła Kura”, w ramach którego organizuje warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, współpracuje z szefami kuchni, instytucjami oświatowymi i firmami oraz organizuje wydarzenia gastronomiczne, takie jak pokazy i prezentacje. Jego działalność łączy edukację z praktyką, budując kreatywne i profesjonalne doświadczenia kulinarne.
Piotr Grycuk stale rozwija swoje kompetencje – posiada kwalifikacje zawodowe w zakresie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharza, a obecnie uczestniczy w kursie cukierniczym w ZSGS w Olsztynie. Jego wszechstronność obejmuje także prowadzenie kawiarni, zarządzanie zespołem, tworzenie menu oraz kontrolę budżetu, co pozwala mu skutecznie łączyć aspekty teoretyczne z praktycznymi w gastronomii.
Posiada także co najmniej pięcioletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń o podobnej tematyce dla osób dorosłych (minimum 250 godzin szkoleń).
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują materiały merytoryczne w formie prezentacji. Materiały wysyłane są na adresy mailowe uczestników szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Grupą docelową szkolenia są osoby pracujące w cukierni i restauracji - przygotowywanie i dekorowanie słodkich wypieków. Wymagany minimalny staż pracy wynoszący 1 miesiąc na stanowiskach gastronomicznych.
Informacje dodatkowe
Koszt szkolenia nie zawiera kosztów dojazdu, zakwaterowania oraz wyżywienia, a także kosztów środków trwałych.
Przerwy przewidziane w harmonogramie są wliczone w czas szkolenia.
Szkolenie zwolnione jest z VAT na podstawie: §3 ust.1 pkt 14 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (Dz.U. z 2015 r., poz.736).