Dekoracje kulinarne w kuchni 0-waste
Dekoracje kulinarne w kuchni 0-waste
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikatory projektówKierunek - Rozwój, Nowy start w Małopolsce z EURESEM, Małopolski Pociąg do kariery, Zachodniopomorskie Bony Szkoleniowe, Regionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową są osoby pełnoletnie, które posiadają wykształcenie minimum podstawowe, w tym pracownicy kuchni, restauracji, sanatorów, uzdrowisk itp., chcące nabyć wiedze i umiejętności z zakresu dekorowania potraw.
Grupą docelową są osoby pełnoletnie, które posiadają wykształcenie minimum podstawowe, w tym pracownicy kuchni, restauracji, sanatorów, uzdrowisk itp., chcące nabyć wiedze i praktyczne umiejętności z zakresu zapobiegania marnowaniu żywnosci i ilości powstałych odpadów spożywczych.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników35
- Data zakończenia rekrutacji28-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest omówienie i poznanie technik dekorowania potraw, szczególnie dekorowania na bazie warzyw oraz na bazie kasz, ryżów, tapioca, a także poznanie zagadnień z zakresu suszenia warzyw, pleitingu talerza i oliw smakowych oraz nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu wykorzystania każdego elementu produktu, aby zminimalizować wyrzucanie produktu, a także wzbudzenie i podniesienie świadomości u uczestnika szkolenia, że każdy produkt (element produktu) w kuchni można wykorzystać.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje metody dekoracji talerza. | Kryteria weryfikacji Zna metody podstawowe i zaawansowane dekoracji potraw. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Potrafi samodzielnie zaprojektować dekoracje talerza zgodnego z dobrymi praktykami. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się W sposób kreatywny i artystyczny dekoruje talerz. | Kryteria weryfikacji Samodzielnie układa kreatywne i artystyczne kompozycje na talerzu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Sprawnie dobiera elementy pod kątem kolorystyki i tekstur, które wpływają na wizualny i artystyczny wygląd potraw. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje narzędzia, akcesoria do dekoracji wizualnej dania. | Kryteria weryfikacji Sprawnie wybiera narzędzia i elementy dekoracyjne pod konkretną potrawę. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Analizuje, które narzędzia i akcesoria najlepiej wykorzystać w danej dekoracji talerza. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Rozróżnia i dobiera elementy dekoracji pod kątem produktów, kolorystyki, tekstur itp. | Kryteria weryfikacji Kontroluje, które produkty nadają się do danej potrawy pod kątem wizualnym i smakowym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Dobrze planuje dania z uwagi na aspekty artystyczne takie jak dobór kolorów i tekstur. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- omówienie technik dekorowania potraw - 3 h
- dekoracje na bazie warzyw - 2,5 h
- suszenie warzyw - 2h
- pleiting talerza - 2h
- dekoracje na bazie kasz, ryżów, tapioca - 3h
- oliwy smakowe - 3h
- praca na recepturach - 3h
- Walidacja - 0,5
RAZEM: 32 h
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 omówienie technik dekorowania potraw | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 610,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 610,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 81,56 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 81,56 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Paweł Pyra
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt, notes, długopis, teczka
Warunki uczestnictwa
- ukończone 18 lat,
- wykształcenie min. podstawowe.
Informacje dodatkowe
Usługa jest zwolniona z VAT.
Usługa z dofinansowaniem.
Na każde 2 godziny zajęć przypada jedna 10-minutowa przerwa, która wlicza się w program usługi.
Po ukończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświaczenie o ukończeeniu kursu wydawane przez ośrodek szkoleniowy zgodnie z rozporządzeniem MEN.