Zielona transformacja i nowoczesne technologie w przemyśle piekarniczym i cukierniczym - Szkolenie
Zielona transformacja i nowoczesne technologie w przemyśle piekarniczym i cukierniczym - Szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Ochrona środowiska
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby fizyczne, pracownicy zatrudnieni na wszystkich szczeblach, wykonujący zadania związane z przygotowaniem produkcji, produkcją, magazynowaniem, transportem i zarządzaniem pracownikami w piekarni lub cukierni.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji01-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa ma na celu przygotowanie uczestników do wdrażania i adaptacji urządzeń wykorzystujących odnawialne źródła energii w piekarniach i cukierniach. Dodatkowo, usługa przygotowuje uczestników do wdrażania zasad "zielonej transformacji" w zarządzaniu odpadami produkcyjnymi, które powstają w wyniku zmian technologicznych zachodzących w branży. Celem edukacyjnym jest wyposażenie uczestników w wiedzę i umiejętności związane ze stosowaniem nowoczesnych technologii w piekarnictwie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - Rozróżnia zasady uzyskiwania energii z odnawialnych źródeł; | Kryteria weryfikacji - Charakteryzuje rodzaje energii pozyskiwanej ze źródeł odnawialnych - - definiuje aspekt fizyczny, ekonomiczny,prawny i ekologiczny odnawialnych źródeł energii | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się - Rozróżnia zasady wykorzystania nowatorskich rozwiązań technologicznych w piekarni w zakresie energii odnawialnej i gospodarki odpadami. | Kryteria weryfikacji - Określa korzyści z wykorzystywania przemysłowego energii pozyskiwanej z odnawialnych źródeł energii- Definiuje nowoczesne technologie, ich rodzaje i zakres zmian technologicznych wykorzystywanych w piekarni i w cukierni | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się - Wdraża zasady gospodarki odpadami w miejscu pracy | Kryteria weryfikacji - Określa wpływ nowoczesnej gospodarki na środowisko naturalne.- Definiuje zasady gospodarki odpadami w piekarni i cukierni - Segreguje odpady i wykorzystuje zasady nowoczesnej gospodarki odpadami. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program Szkolenia:
Szkolenia odbywają się codziennie w godzinach 7:00-15:00. Przerwy są wliczone w czas odbywania się szkolenia.
Program szkolenia jest zaplanowany w taki sposób, aby zapewnić uczestnikom zarówno teoretyczną wiedzę, jak i praktyczne umiejętności potrzebne do skutecznego wdrażania odnawialnych źródeł energii i zasad zielonej transformacji w zarządzaniu odpadami w piekarniach i cukierniach.
Walidacja będzie prowadzona przez osobę inną niż prowadzący zajęcia.
Przerwy są wliczone w godziny szkolenia.
Dzień 1
- Wprowadzenie do Odnawialnych Źródeł Energii - podstawy odnawialnych źródeł energii
- Technologie OZE w piekarniach i cukierniach – analiza kosztów i korzyści
- Projektowanie i planowanie instalacji OZE, montaż i instalacja urządzeń
- Eksploatacja i konserwacja
Dzień 2
- Wprowadzenie do gospodarki odpadami. Zasady zielonej transformacji
- Technologie przetwarzania odpadów i strategie minimalizacji odpadów
- Planowanie strategii zarządzania odpadami
- Case study: Zielona transformacja w wybranej piekarni lub cukierni
Dzień 3
- Bezpieczna i higieniczna praca przy użyciu pieca konwekcyjnego
- Nowatorskie rozwiązania dla przygotowania, magazynowania półproduktów, obróbki termicznej, podgrzewania i diagnozy gotowych wyrobów
- Prezentacja wad i zalet nowej linii produkcyjnej w oparciu o piec konwekcyjny
- Produkty piekarnicze produkowane w oparciu o zastosowanie pieca konwekcyjnego; monitorowanie gramatury składu ilościowego poszczególnych produktów
Dzień 4
- Podstawowe zadania oraz specyfika pracy w piekarni z zastosowaniem rozwiązań proekologicznych
- Monitorowanie gramatury składu ilościowego poszczególnych produktów
- Tworzenie planów wdrożeniowych
- Analiza studiów przypadków wdrożeń OZE w przemyśle piekarniczym
Dzień 5
- Podstawowe zadania oraz specyfika pracy w piekarni w oparciu o linię produkcyjną z zastosowaniem rozwiązań proekologicznych
- Planowanie strategii zarządzania odpadami
- Audyt odpadów
- Praktyczne ćwiczenia z planowania i wdrażania strategii zarządzania odpadami
Dzień 6
- Tworzenie planów wdrożeniowych
- Produkty piekarnicze produkowane w oparciu o zastosowanie pieca konwekcyjnego
- Warsztaty praktyczne z instalacji i konserwacji urządzeń
- Walidacja: test wiedzy
- Podsumowanie i wręczenie certyfikatów uczestnictwa
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 37 Wprowadzenie do Odnawialnych Źródeł Energii - podstawy odnawialnych źródeł energii | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 02-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 37 Technologie OZE w piekarniach i cukierniach – analiza kosztów i korzyści | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 02-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 02-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:50 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 37 Projektowanie i planowanie instalacji OZE, montaż i instalacja urządzeń | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 02-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 02-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:50 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 37 Eksploatacja i konserwacja | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 02-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 37 Wprowadzenie do gospodarki odpadami. Zasady zielonej transformacji | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 03-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 37 Technologie przetwarzania odpadów i strategie minimalizacji odpadów | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 03-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 03-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:50 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 37 Planowanie strategii zarządzania odpadami | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 03-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 03-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:50 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 37 Case study: Zielona transformacja w wybranej piekarni lub cukierni | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 03-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 37 Bezpieczna i higieniczna praca przy użyciu pieca konwekcyjnego | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 04-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 37 Nowatorskie rozwiązania dla przygotowania, magazynowania półproduktów, obróbki termicznej, podgrzewania i diagnozy gotowych wyrobów | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 04-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 04-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:50 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 37 Prezentacja wad i zalet nowej linii produkcyjnej w oparciu o piec konwekcyjny | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 04-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 04-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:50 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 37 Produkty piekarnicze produkowane w oparciu o zastosowanie pieca konwekcyjnego; monitorowanie gramatury składu ilościowego poszczególnych produktów | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 04-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 37 Podstawowe zadania oraz specyfika pracy w piekarni z zastosowaniem rozwiązań proekologicznych | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 05-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 37 Monitorowanie gramatury składu ilościowego poszczególnych produktów | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 05-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 05-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:50 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 37 Tworzenie planów wdrożeniowych | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 05-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 05-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:50 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 37 Analiza studiów przypadków wdrożeń OZE w przemyśle piekarniczym | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 05-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 37 Podstawowe zadania oraz specyfika pracy w piekarni w oparciu o linię produkcyjną z zastosowaniem rozwiązań proekologicznych | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 06-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 37 Planowanie strategii zarządzania odpadami | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 06-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 06-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:50 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 37 Audyt odpadów | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 06-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 06-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:50 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 37 Praktyczne ćwiczenia z planowania i wdrażania strategii zarządzania odpadami | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 06-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 37 Tworzenie planów wdrożeniowych | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 07-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 37 Produkty piekarnicze produkowane w oparciu o zastosowanie pieca konwekcyjnego | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 07-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 07-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:50 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 37 Warsztaty praktyczne z instalacji i konserwacji urządzeń | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 07-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:50 | Liczba godzin 01:50 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 37 Przerwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 07-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:50 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 37 Walidacja: test wiedzowy | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 07-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 37 Podsumowanie i wręczenie certyfikatów uczestnictwa | Prowadzący KRZYSZTOF MROZ | Data realizacji zajęć 07-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto135,42 PLN
- Koszt osobogodziny netto135,42 PLN
Prowadzący
Prowadzący
KRZYSZTOF MROZ
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają matreiały na temat odnawialnych źródeł energii, zasad gospodarowania odpadami - skrypt w formie elektronicznej przekazany po zakończonym kursie.
Test końcowy prowadzony jest przez osobę inną niż prowadzący szkolenie.
Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikaty.
Informacje dodatkowe
Aby zaliczyć szkolenie niezbędne jest spełnienie wymagań:
-80% obecności na zajęciach realizowanych zgodnie z programem szkolenia,
- aktywny udział w zajęciach,
- pozytywna ocena nabytej wiedzy i umiejętności określona na podstawie testu końcowego.
- przerwy wliczone są w czas trwania usługi
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi