Zastosowanie MS Excel w branży hotelarsko-gastronomicznej – poziom podstawowy
Zastosowanie MS Excel w branży hotelarsko-gastronomicznej – poziom podstawowy
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInformatyka i telekomunikacja / Aplikacje biznesowe
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników branży hotelarsko-gastronomicznej, którzy nie mają doświadczenia z korzystaniu z programu MS Excel, chcących rozwinąć swoją wiedzę i umiejętności na temat bardziej zaawansowanych funkcjonalności MS Excel, które mogą być wykorzystywane w codziennej pracy.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji31-01-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje uczestników do skutecznego i sprawnego wykorzystywania podstawowych funkcjonalności poziomu MS Excel w pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wykorzystuje program MS Excel w pracy w branży hotelowo-gastronomicznej. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje, w jakich obszarach może wykorzystać program MS Excel w codziennej pracy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Opisuje i stosuje działania w arkuszach i skoroszytach w MS Excel. | Kryteria weryfikacji Uczestnik rozróżnia arkusz i skoroszyt w programie MS Excel. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik wykonuje podstawowe operacje na arkuszach i skoroszytach. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Wprowadza i edytuje dane z MS Excel. | Kryteria weryfikacji Uczestnik identyfikuje różne typy danych gromadzonych w MS Excel | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik edytuje dane w komórkach poprzez zmiany, kopiowanie, wycinanie, tworzenie komentarzy. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Formatuje arkusze w MS Excel. | Kryteria weryfikacji Uczestnik formatuje czcionkę, komórki, wiersze i kolumny. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kryteria weryfikacji Uczestnik korzysta z malarza formatów. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Korzysta z formuł i funkcji. | Kryteria weryfikacji Uczestnik nazywa i dopasowuje podstawowe funkcje w MS Excel | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników administracyjnych, którzy nie posiadają wiedzy na temat podstawowych funkcjonalności programu MS Excel, które mogą być wykorzystywane w codziennej pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej.
1. Pakiet MS Excel – wprowadzenie
- Podstawowe informacje o funkcjonalnościach programu
- Zapoznanie z interfejsem
- Wykorzystanie MS Excel w branży hotelarsko-gastronomicznej
2. Działania na arkuszach i skoroszytach
- Budowa arkusza kalkulacyjnego
- Operacje na arkuszach (kopiowanie, wstawianie, usuwanie wierszy oraz kolumn, blokowanie komórek)
- Operacje na skoroszytach (tworzenie nowych, zapisywanie, otwieranie istniejących)
- Poruszanie się po arkuszach i skoroszytach
- Drukowanie arkuszy (omówienie właściwości okna drukuj)
3. Wprowadzanie i edycja danych
- Wprowadzanie różnego typu danych (tekst, liczby, daty)
- Edycja danych w komórkach
- Sposoby kopiowania i zapisywania danych
- Zaznaczanie wybranych obszarów
- Wycinanie i wklejanie danych
- Tworzenie komentarzy
- Ukrywanie danych
4. Formatowanie
- Formatowanie czcionki
- Formatowanie komórek
- Formatowanie wierszy i kolumn
- Kopiowanie formatowania, malarz formatów
- Zawijanie tekstu
- Scalanie komórek
- Zastosowanie stylów
- Dostosowanie wyglądu programu
5. Formuły i funkcje w programie Excel
- Podstawowe wiadomości na temat formuł
- Tworzenie i modyfikacja prostych formuł
- Kopiowanie formuł
- Rodzaje odwołań
- Podstawowe funkcje (MIN, MAX, SUMA, ŚREDNIA)
- Biblioteki funkcji
- Opcje przeliczania (ręcznie, automatycznie)
- Możliwe błędy formuł i funkcji
6. Grafika w MS Excel
- Wstawianie obrazów
- Grafiki SmartArt
- Wykonywanie zrzutów ekranu
7. Wykresy
- Rodzaje wykresów
- Przygotowanie danych do tworzenia wykresu
- Podstawowe funkcje modyfikacji wykresów
- Drukowanie wykresów
8. Bezpieczeństwo danych
- Podstawowe możliwości ochrony arkusza
9. Podsumowanie treści omówionych i przećwiczonych na szkoleniu.
Czas trwania: Szkolenie zostało zaplanowane na 20 godziny dydaktyczne (20x45minut) + przerwy (nie wliczające się w czas szkolenia).
Metoda szkoleniowa: Ćwiczenia indywidualne i grupowe, praca w parach.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Pakiet MS Excel – wprowadzenie, praca na arkuszach i skoroszytach | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 18-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 przerwa | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 18-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Wprowadzanie i edycja danych | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 18-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Formatowanie danych | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 20-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 przerwa | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 20-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Formuły i funkcje w programie MS Excel | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 20-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Formuły i funkcje w programie MS Excel cd. | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 25-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 przerwa | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 25-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Grafika w MS Excel | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 25-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Wykresy w MS Excel | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 04-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 przerwa | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 04-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Bezpieczeństwo danych i podsumowanie treści | Prowadzący Agnieszka Bartoszak | Data realizacji zajęć 04-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto110,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto110,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Bartoszak
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników otrzyma drukowane materiały szkoleniowe oraz certyfikat uczestnictwa.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe