ŚWIĄTECZNE WYPIEKI - SZKOLENIE CUKIERNICZE
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych tortów.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji03-06-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi23
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych tortów. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Tworzenie nowoczesnych wypieków świątecznych. Umiejętne łączenie smaków i tekstur, dobieranie aromatów wg poznanych metod oraz tworzenie dekoracji przy wykorzystaniu wiedzy z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego. | Kryteria weryfikacji Charakteryzacja nowoczesnych zagadnień cukierniczych | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnianie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różnych połączeń smakowych | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzacja technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Tworzenie nowych wyrobów cukierniczych - wypieki różnego rodzaju | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Łączenie smaków i tekstur wg poznanych metod | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Dobieranie w odpowiedni sposób aromatów | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje dekoracje na tortach z zachowaniem kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Stosowanie zasad komunikacji interpersonalnej - umiejętność przekazania wiedzy współpracownikom, podwładnym,posiadanie kompetencje społeczne, niezbędnych do wykonywania pracy w zespole, radzenie sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych tortów.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa
Przywitanie, poznanie uczestników
Część teoretyczna:
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze -torty
2) Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
3) Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
Część praktyczna:
1. Przygotowanie podstawy tortu Kawa/Orzech
2. Przygotowanie podstawy tortu Czekolada mleczna/banan
3. Przygotowanie podstawy tortu Wanilia/malina
4. Przygotowanie podstawy tortu Ciemna czekolada/śliwka
5. Przygotowanie podstawy tortu Mango/Morela/Pomarańcza
6. Przygotowanie podstawy tortu Tiramisu
7. Wykończenie tortów, różne metody dekoracji
Podsumowanie szkolenia, wypełnienie testu post, wręczenie certyfikatów.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych tortów. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Przywitanie, poznanie uczestników oraz wypełnienie testu ante | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 04-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne wypieki | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 04-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Przygotowanie podstaw wypieków | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 04-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Przygotowanie Babka maślana z białym makiem i pistacjami | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 04-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Przygotowanie Piernik z korzenną śliwką w polewie rocher | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 04-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Przygotowanie Rolada czekoladowa z kremem kawowym i morelą | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 04-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Przygotowanie Sernik waniliowy | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 04-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różnych połączeń smakowych | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 05-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Przygotowanie Monoporcja piernik pomarańcza | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 05-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Przygotowanie Ptyś mleczna czekolada gruszka | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 05-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 05-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Wykończenie tortów, różne metody dekoracji | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 05-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 Podsumowanie szkolenia, wypełnienie testu post, wręczenie certyfikatów | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 05-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto78,26 PLN
- Koszt osobogodziny netto78,26 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro. Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres - nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok 10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20 szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
skrypt z przepisami i recepturami i metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Przewy w zajęciach realizowane będą na zgłoszenie potrzeby uczestników.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi