CUKIERNICTWO OD PODSTAW CZĘŚĆ II - SZKOLENIE CUKIERNICZE
CUKIERNICTWO OD PODSTAW CZĘŚĆ II - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu cukiernictwa.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa. - Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji23-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do samodzielnego tworzenia złożonych wypieków cukierniczych i nowoczesnych deserów musowych.Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wypiekać ciasta i tworzyć zaawansowane dekoracje wg najnowszych trendów w cukiernictwie.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik samodzielnie tworzy i stosuje receptury oraz dobiera odpowiednie produkty i półprodukty w procesie produkcji wyrobów cukierniczych | Kryteria weryfikacji - Opisuje zaawansowane zagadnienia cukiernicze,- Rozróżnia specjalistyczne połączenia aromatów, tekstur oraz skomplikowane połączenia smakowe, - Charakteryzuje złożone techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego, | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji - Tworzy nowoczesne ciasta - eklery, tarty, serniki, ciasta parzone Paris Brest, torty, ciasta drożdżowe, desery w szkle- Wypieka wyroby z dodatkiem musów owocowych, kremów czekoladowych, kunfi tur owocowych. - Tworzy zaawansowane dekoracje czekoladowe, | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji - Wykańcza wypieki nowoczesną formą tzw. mirror glaze, glacage,- Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym, kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, reaguje w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętnści z zakresu cukiernictwa.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa.
Przywitanie, poznanie uczestników.
Część teoretyczna:
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze
2) Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połaczenia smakowe
3) Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
Część praktyczna:
1) Przygotowanie: Ekler orzechowy z konfiturą wiśniową
2) Przygotowanie: Ciastko czekoladowo – wiśniowe Dark Forest
3) Przygotowanie: Sernik w kruchym cieście z galaretką mango
4) Przygotowanie: Tarta czekoladowa z figą
5) Przygotowanie: Ciastko parzone Paris Brest z krem kawowym u cytryną
6) Przygotowanie: Tort mleczna czekolada – marakuja
7) Przygotowanie: Deser w szklance Wanilia, truskawka, mięta
8) Przygotowanie: Ciasto drożdżowe z czekoladą konfiturą z owoców leśnych
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenia szkolenia.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Usługa przygotowuje do samodzielnego tworzenia złożonych wypieków cukierniczych i nowoczesnych deserów musowych.
Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wypiekać ciasta i tworzyć zaawansowane dekoracje wg najnowszych trendów w cukiernictwie.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Przywitanie i poznanie uczestników. | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Ciasta bazowe: Ciasta parzone, ciasta drożdżowe, ciasta ucierane (teoria) | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Przygotowanie Ekler orzechowy z konfiturą wiśniową | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Przygotowanie Ciastko czekoladowo - wiśniowe Dark Forrest | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Przygotowanie Tarta czekoladowa z figą | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Przygotowanie Sernik w kruchym cieście z galaretką mango (teoria i praktyka) | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Przygotowanie Tort mleczna czekolada - marakuja | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 31-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Przygotowanie Deser w szklance Wanilia, truskawka, mięta | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 31-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Przygotowanie Ciasto drożdżowe z czekoladą i konfiturą z owoców leśnych | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 31-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Przygotowanie Ciastko parzone Paris Brest z kremem kawowym i cytryną | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 31-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Wykończenie wypieków (różne techniki) - praktyka | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 31-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Podsumowanie, wręczenie certyfikatów oraz zakończenie szkolenia | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 31-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto66,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto66,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej
Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro.
Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w
Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są
kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres -
nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok
10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20
szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Wykształcenie - wyższe pedagogiczne
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Przewy w zajęciach realizowane będą na zgłoszenie potrzeby uczestników.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi