ŚNIADANIA BISTRO - SZKOLENIE KULINARNE
ŚNIADANIA BISTRO - SZKOLENIE KULINARNE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kucharze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z tradycyjnych kulinariów jak i kuchni orientalnej i wegetariańskiej.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji14-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnegotworzenia śniadań bistro w nowoczesnym wydaniu. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz układać dania na talerzu wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Tworzenie śniadań bistro w nowoczesnym wydaniu. Umiejętne łączenie smaków i tekstur, dobieranie aromatów wg poznanych metod oraz układanie dania na talerzu przy wykorzystaniu wiedzy z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje nowoczesne zagadnienia kulinarne - typy śniadań | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Tworzy nowoczesne dania - śniadania bistro | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Łączy smaki i tekstury wg poznanych metod | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Dobiera w odpowiedni sposób aromaty | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Układa wszystkie elementy dania na talerzu z zachowaniem kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym,posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku kulinarnym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do kucharzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności z tworzenia śniadań bistro
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa.
Przywitanie, poznanie uczestników oraz wypełnienie testu ante
Część teoretyczna:
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - śniadania na zimno i ciepło
2) Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
3) Omówienie technik układania dań na talerzu oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
Część praktyczna:
Na zimno
Bowl orientalny
Bowl polski
Smarowidła
Buła skandynawska
Na ciepło
Śląska Hołda
Szparagove
Gofry
Naleśniki Anny
Podsumowanie szkolenia, wypełnienie testu post, wręczenie certyfikatów.
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego
tworzenia śniadań na zimno i ciepło w nowoczesnym wydaniu. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz układać dania na talerzu wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin zegarowych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 11 Przywitanie i poznanie uczestników oraz wypełnienie testu ante | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 11 Śniadania na zimno i na ciepło - omówienie tematyki szkolenia | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 11 Przygotowanie Bowl orientalny | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 11 Przygotowanie Bowl polski | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 11 Przygotowanie : smarowidła, pasty, grzanki | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 11 Przygotowanie Bułek skandynawskich | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 11 Przygotowanie Śląska hołda - smażona bułka maślana, kaszanka, pikantne salami, piklowana cebula, parmezan, sałaty z sriracha, szczypiorek | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 11 Przygotowanie Szparagove – grillowane szparagi, truskawki, sałaty, majonez szczypiorkowy, parmezan, grzanki maślane | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 11 Przygotowanie Naleśniki Anny – naleśniki ze skórką z cytrusów, krem waniliowy, truskawki i jogurt | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 11 Przygotowanie Gofry – wytrawne gofry, smażony boczek, krewetki w maśle, świeże mango z chili, majonez i grillowana sałata rzymska | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 11 Podsumowanie, wypełnienie testu post, wręczenie certyfikatów oraz zakończenie szkolenia | Prowadzący Maciej Rosiński | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 100,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 100,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto91,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto91,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro. Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres - nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok 10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20 szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
skrypt z przepisami i recepturami i metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
- Przewy w zajęciach realizowane będą na zgłoszenie potrzeby uczestników.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Kierunek Kariera Zawodowa
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi