Komunikacja w zespole oraz komunikacja interpersonalna w branży hotelarsko - gastronomicznej
Komunikacja w zespole oraz komunikacja interpersonalna w branży hotelarsko - gastronomicznej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Organizacja
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie przeznaczone jest dla osób pracujących w branży hotelarsko-gastronomicznej, zmotywowanych do podnoszenia kompetencji z zakresu efektywnej komunikacji w zespole oraz komunikowania się z klientem.
- Minimalna liczba uczestników9
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji24-03-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotuje uczestników do efektywnej komunikacji interpersonalnej w zespole i z kilentami. Uczestnicy mają okazję poznać i udoskonalić specyfikę komunikacji w ich zespole pracowniczym, ale też wypracować skuteczne sposoby komunikowania się z klientami.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Jest świadomy/a własnych zasobów komunikacyjnych | Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje swoje mocne i słabe strony w kontekście procesu komunikacji interpersonalnej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik rozróżnia rodzaje komunikacji oraz wymienia ich funkcje | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Korzysta z wiedzy i umiejętności z zakresu technik aktywnego słuchania i asertywnej komunikacji | Kryteria weryfikacji Uczestnik wymienia, opisuje i stosuje techniki skutecznej komunikacji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik opisuje elementy aktywnego słuchania | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Uczestnik charakteryzuje techniki asertywnej komunikacji | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu przekazywania skutecznej informacji zwrotnej | Kryteria weryfikacji Uczestnik opisuje i stosuje model FUKO | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu komunikacji z klientem | Kryteria weryfikacji Uczestnik dobiera metody komunikacji do wybranych sytuacji oraz potrzeb klientów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie przeznaczone jest dla osób pracujących w branży hotelarsko-gastronomicznej, zmotywowanych do podnoszenia kompetencji z zakresu efektywnej komunikacji w zespole oraz komunikowania się z klientem.
RODZAJE I ZNACZENIE KOMUNIKACJI INTERPERSONALNEJ W PRACY W BRANŻY HOTELARSKO-GASTRONOMICZNEJ
- Wybrane rodzaje i funkcje komunikacji
- Komunikacja werbalna i niewerbalna
- Ocena skuteczności przekazu
- Składniki komunikacji niewerbalnej
- Sztuka rozpoznawania komunikatów niewerbalnych
- Komunikacja jednostronna vs dwustronna – wady i zalety
EFEKTYWNA KOMUNIKACJA W ZESPOLE PRACOWNICZYM
- Odpowiednia komunikacja a efektywne funkcjonowanie hotelu
- Rola empatii poznawczej i emocjonalnej w komunikacji
- Rola skutecznego przepływu informacji – komunikacja pośrednia vs bezpośrednia, metody przekazywania informacji oraz ich wady i zalety
ROLA KOMUNIKACJI WE WZAJEMNYM MOTYWOWANIU
- Różnica między krytyką konstruktywną i destruktywną
- Zasady konstruowania konstruktywnej krytyki
- Zasady konstruowania adekwatnej pochwały
- Rola komunikatu „ja” w przekazywaniu informacji
- Znaczenie informacji zwrotnej dla efektywności działania
KOMUNIKACJA W RELACJI Z KLIENTEM HOTELU
- Rola skutecznej komunikacji w budowaniu relacji z klientami
- Nawiązanie kontaktu w oparciu o właściwą komunikację i percepcję społeczną
- Identyfikacja specyfiki i oczekiwań klienta
- Główne techniki zadawania pytań
- Sposoby zamknięcia rozmowy z klientem
- Rola przekonań i nastawienia w komunikacji z klientem
- Rozpoznawanie barier komunikacyjnych i sposoby radzenia sobie z nimi
- Asertywność w kontakcie z klientem
- Metoda zdartej płyty
- Umiejętne przyjmowanie krytyki
- Główne style zachowań klientów i właściwe sposoby reagowania na nie
AKTYWNE SŁUCHANIE I JEGO ROLA W EFEKTYWNYM KOMUNIKOWANIU SIĘ Z KLIENTEM I WSPOŁPRACOWNIKIEM
- Poziomy aktywnego słuchania
- Narzędzia aktywnego słuchania
- Metoda parafrazy
- Pytania otwarte i zamknięte
- Odzwierciedlenie i jego znaczenie
- Bariery aktywnego słuchania
- Model 4 płaszczyzn komunikacji
Szkolenie trwa 16 godzin dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna = 45 minut) + przerwy (nie wliczające się w czas szkolenia).
Szkolenie nie wymaga szczególnych warunków organizacyjnych - na sali szkoleniowej dostępne będą drukowane materiały dla uczestników, tablica flipchart oraz rzutnik.
Metoda szkoleniowa: Program proponowanego szkolenia został oparty na zestawie praktycznych ćwiczeń i gier symulacyjnych z elementami autodiagnozy. W trakcie szkolenia kładzie się nacisk na aktywność uczestników w ramach zadań zespołowych (praca w mniejszych grupach) oraz podczas analizowanych case studies i materiałów wideo. Uczestnicy są motywowani do odwoływania się do własnych doświadczeń i sytuacji problematycznych.
Po zakończeniu szkolenia przeprowadzona zostanie weryfikacja postępów oraz ocena osiągnięcia efektów uczenia się w formie testu wiedzy po szkoleniu - czas walidacji nie wlicza się do czasu szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 11 Rodzaje i znaczenie komunikacji interpersonalnej w branży hotelarsko-gastronomicznej | Prowadzący Krzysztof Kraszkiewicz | Data realizacji zajęć 10-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 11 przerwa | Prowadzący Krzysztof Kraszkiewicz | Data realizacji zajęć 10-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 11 Efektywna komunikacja w zespole pracowniczym | Prowadzący Krzysztof Kraszkiewicz | Data realizacji zajęć 10-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 11 przerwa | Prowadzący Krzysztof Kraszkiewicz | Data realizacji zajęć 10-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 11 Efektywna komunikacja w zespole pracowniczym cz 2. | Prowadzący Krzysztof Kraszkiewicz | Data realizacji zajęć 10-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 11 Rola komunikacji we wzajemnym motywowaniu | Prowadzący Krzysztof Kraszkiewicz | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 11 przerwa | Prowadzący Krzysztof Kraszkiewicz | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 11 Komunikacja w relacji z klientem hotelu | Prowadzący Krzysztof Kraszkiewicz | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 11 przerwa | Prowadzący Krzysztof Kraszkiewicz | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 11 Aktywne słuchanie i jego rola | Prowadzący Krzysztof Kraszkiewicz | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 11 walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Krzysztof Kraszkiewicz
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników otrzyma drukowane materiały szkoleniowe oraz certyfikat uczestnictwa.
Informacje dodatkowe
Szkolenie trwa 16 godzin dydaktycznych, czyli 16x45minut.