Kurs - Przygotowanie i serwowanie sushi i sashimi wraz z egzaminem.
Kurs - Przygotowanie i serwowanie sushi i sashimi wraz z egzaminem.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią:
- absolwenci szkóło profilu gastronomicznym, hotelarskim, turystycznym,
- osoby posiadające kompetencje w zakresie przygotowania i serwowania sushi, ale nieposiadające potwierdzonej kwalifikacji,
- pracownicy kuchni, pomoce kuchenne, kucharze, szefowie zmianowi, szefowie kuchni.Osoby zgłaszające się do udziału w kursie wykonują pre test pozwalający na ocenę wiedzy, dzięki czemu poziom kursu jest dostosowywany do poziomu wiedzy Uczestników/czek.
Od Uczestników/czek wymagana jest:
- podstawowa wiedza z zakresu przygotowania sushi i sashimi badana na podstawie pre testu,
- podstawowe umiejętności w zakresie przygotowania sushi i sashimi,
- nie wymagane jest wylegitymowanie się doświadczeniem w pracy w zawodzie. - Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji17-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kursu jest przygotowanie Uczestników/czek do samodzielnej pracy. Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie i serwowanie sushi i sashimi” jest gotowa do organizacji stanowiska pracy, przygotowuje ręcznie i wydaje różne rodzaje sushi i sashimi, m.in. maki, uramaki i temaki. Posługuje się pałeczkami i demonstruje gościom, jak ich używać. Osoba ta posługuje się wiedzą z zakresu technik oraz nazewnictwa związanego z kulturą sushi. W pracy stosuje procedury BHP, HACCP i ochrony przeciwpoż.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą organizacji stanowiska pracy. | Kryteria weryfikacji a) omawia przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) i ochrony przeciwpożarowej na stanowisku pracyb) omawia założenia HACCP c) omawia przepisy ochrony środowiska, w tym gospodarkę odpadami opakowaniowymi oraz pozostałą żywnością d) omawia noże, przyrządy oraz inne pomocne narzędzia i naczynia potrzebne do przygotowania sushi i sashimi e) omawia strój niezbędny na stanowisku sushiman | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą metod oceny surowców oraz zasady ich magazynowania. | Kryteria weryfikacji a) omawia:- surowce stosowane przy produkcji sushi i sashimi, w tym występowanie alergenów - zasady oceny organoleptycznej surowców - zasady rozmieszczania surowców i półproduktów oraz warunki ich magazynowania b) nazywa surowce stosując nazewnictwo oryginalne oraz odpowiedniki w języku ojczystym c) odróżnia surowce oryginalne d) określa wart. odżywczą surowców, półproduktów i produktów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą przyrządzania sushi i sashimi. | Kryteria weryfikacji a) określa rodzaje sushi oraz sposoby ich sporządzaniab) stosuje oryginalne receptury (także dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami) c) przygotowuje dodatki, np. sosy, topinigi d) wymienia rodzaje ryb e) wyjaśnia, jak rozpoznać elementy tuszy tuńczyka i dlaczego to ważne f) uzasadnia, jaką rybę wybrać do sushi i sashimi g) ocenia świeżość i filetuje rybę h) przygotowuje ryż | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą metod serwisu sushi i sashimi. | Kryteria weryfikacji a) przeprowadza ocenę organoleptyczną w poszczególnych - fazach produkcjib) sporządza różne rodzaje sushi c) nazywa poszczególne elementy sushi, używając prawidłowej terminologii branżowej d) stosuje wybraną technikę krojenia sushi i sashimi e) prezentuje metody zwijania klasycznych form sushi f) demonstruje układanie pałeczek na stole gościa g) nazywa i odróżnia gotowe zestawy sushi | Metoda walidacji Prezentacja |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą wizerunku sushimana w restauracji. | Kryteria weryfikacji a) charakteryzuje zadania, za które odpowiada sushimanb) omawia elementy profesjonalnego wizerunku sushimana c) omawia zasady komunikacji sushimana z gośćmi (savoir-vivre) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą rozwoju zawodowego. | Kryteria weryfikacji a) podaje przykładowe możliwości rozwoju zawodowegob) wymienia techniki radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie i serwowanie sushi i sashimi
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Kurs obejmuje następujący zakres tematyczny:
1. Organizacja stanowiska pracy.
2. Przyrządzanie i serwowanie sushi i sashimi.
3. Doskonalenie umiejętności zawodowych.
Kurs prowadzony będzie w formie warsztatowej, zakładającej aktywny udział Uczestników/czek i przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych.
Warunki niezbędne do spełnienia przez Uczestników/czki:
- podstawowa wiedza z zakresu przygotowania sushi i sashimi badana na podstawie pre testu,
- podstawowe umiejętności w zakresie przygotowania sushi i sashimi,
- nie wymagane jest wylegitymowanie się doświadczeniem w pracy w zawodzie.
Warunki organizacyjne dla przeprowadzenia Kursu:
a) maksymalna liczba Uczestników/czek kursu: 15
b) liczba stanowisk warsztatowych: każdy z Uczestników/czek posiada własne stanowisko warsztatowe
Jedna godzina oznacza jedną godzinę lekcyjną (45 min.).
Po zakończeniu kursu zostanie przeprowadzony zewnętrzny egzamin potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 33 Organizacja stanowiska pracy. Zasady BHP, ochrony przeciwpożarowej, HACCP. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 33 Organizacja stanowiska pracy. Przepisy ochrony środowiska, gospodarka odpadami opakowaniowymi, pozostałą żywnością. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 33 Organizacja stanowiska pracy. Noże, przyrządy, narzędzia i naczynia potrzebne do przygotowania sushi i sashimi. Strój sushimana. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 33 Surowce spożywcze stosowane przy produkcji sushi i sashimi. Magazynowanie. Alergeny. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 33 Rodzaje sushi, sposoby ich sporządzania. Receptury dla osób z nietolerancją pokarmową. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 33 Rodzaje ryb, owoców morza. Oczyszczanie, przygotowanie, ocena świeżości. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 20:00 | Godzina zakończenia 20:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 33 Zasady przyrządzania sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 18-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 20:15 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 33 Przyrządzanie sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 33 Przyrządzanie sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 33 Obróbka ryżu. Dodatki - sosy, topingi, tamago. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 33 Serwowanie sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 33 Przyrządzanie sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 33 Przyrządzanie sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 33 Przyrządzanie sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 33 Przyrządzanie sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 33 Przyrządzanie sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 33 Serwowanie sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 33 Serwowanie sushi i sashimi. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 33 Wizerunek sushimana w restauracji. Rozwój zawodowy. | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 33 Przerwa | Prowadzący Mateusz Płodzień | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 33 Egzamin zewnętrzny | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 02:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto250,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto250,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Mateusz Płodzień
zawodzie. Przygodę z gastronomią realizuje jako szef kuchni i kucharz cukiernik w najwyższej klasy
restauracjach i hotelach w Polsce. Pracował m.in. jako szef kuchni w hotelu Pod Herbami, sous szef
w hotelu Sokół, kucharz w hotelu Live Heron. Posiada wykształcenie pedagogiczne, bogate
doświadczenie w prowadzeniu szkoleń. Pasjonat - profesjonalista. Specjalizuje się w kuchni
azjatyckiej, śródziemnomorskiej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy/czki kursu otrzymają materiały szkoleniowe, tj.:
- notes, teczka, długopis, fartuszek.
Warunki uczestnictwa
W przypadku kursów dofinansowanych warunkiem uczestnictwa w kursie jest spełnienie warunków przedstawionych przez danego Operatora, do którego składane będą dokumenty o dofinansowanie usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
W efekcie ukończenia kursu Uczestnicy/czki uzyskają certyfikat ukończenia kursu, potwierdzający nabycie kwalifikacji 13829 - SushiMan
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Uczestnicy będą mieli zapewnione profesjonalne, w pełni wyposażone stanowisko pracy.