Studia podyplomowe Psychodietetyka
Studia podyplomowe Psychodietetyka
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Psychologia i rozwój osobisty
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia adresowanie są do wszystkich osób posiadających wyższe wykształcenie w szczególności do:
- Dietetyków, technologów żywności i żywieniowców chcących poszerzyć swoje kompetencje z zakresu psychodietetyki
- Psychologów i psychoterapeutów
- Pielęgniarek
- Trenerów personalnych
- Absolwentów nauk przyrodniczych, zainteresowanych psychodietetyką takich specjalności jak: biochemia, biologia, ekologia, mikrobiologia lub ochrona środowiska
- Minimalna liczba uczestników18
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji23-10-2024
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi182
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Studia podyplomowe Psychodietetyka z egzaminem końcowym potwierdzają przygotowanie do diagnozowania zaburzeń odżywiania, zastosowania metod i narzędzi wspomagających zmianę nawyków żywieniowych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje prawidłowości funkcjonowania i metabolizmu organizmu. | Kryteria weryfikacji Omawia fizjologię układu pokarmowego, rozróżnia rodzaje głodu, wskazuje konieczność specjalistycznych konsultacji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Kryteria weryfikacji Przedstawia uwarunkowania dietozależnych chorób oraz odrębności żywieniowe i psychologiczne występujące na różnych etapach rozwoju osobniczego. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje i opisuje emocje oraz ich wpływ na zaburzenia odżywiania. | Kryteria weryfikacji Klasyfikuje emocje, opisuje wpływ emocji na funkcjonowanie człowieka, zależności pomiędzy emocjami a motywacją. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Definiuje metody rozwijania osobowości wykorzystywane wpraktyce psychologiczno-dietetycznej. | Kryteria weryfikacji Uzasadnia wpływ aktywności fizycznej na zdrowie człowieka, tworzy plany aktywności fizycznej wspomagane doborem właściwej diety. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Omawia i stosuje metody diagnozowania zaburzeń pacjentów chorujących somatycznie i psychosomatycznie. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Stosuje techniki aktywnego słuchania w kontakcie z klientem. | Kryteria weryfikacji Buduje zestawy pytań, które pomagają w diagnozie i ocenie stanu faktycznego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program studiów obejmuje nastepujace zagadnienia:
Podstawy żywienia - w oparciu o EBM
- Podstawowe zagadnienia związane z nauką o żywności i żywieniu wraz z analizą badań naukowych
- Skład organizmu człowieka, procesy przemiany materii, bilans energetyczny, procesy trawienia i wchłaniania składników pokarmowych
- Zapotrzebowanie energetyczne człowieka (podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii) oraz zapotrzebowanie na składniki odżywcze i regulujące w różnych okresach jego życia, stanu fizjologicznego i zdrowotnego oraz indywidualnych cech, jak: wiek, płeć, aktywność ruchowa
Fizjologia odżywiania się
- Głód i sytość
- Główne centrum dowodzenia − podwzgórze
- Regulacja pobierania pokarmu: kora mózgowa, ośrodek węchowy, smakowy i wzrokowy, ciało migdałowate.
Psychologia emocji i motywacji
- Ogólna charakterystyka emocji. Status problematyki emocji w psychologii. Sposoby definiowania emocji w psychologii. Różnica pomiędzy emocjami a nastrojem, afektem i procesami poznawczymi. Komponenty emocji.
- Funkcje emocji.
- Klasyfikacje emocji – podejście kategorialne i wymiarowe.
- Ekspresja emocjonalna
- Biologiczne podstawy emocji
Psychoterapia anoreksji i bulimii
- Definicja zaburzeń odżywiania
- Kryteria diagnostyczne zaburzeń odżywiania
Mindfulness
- Rodzaje treningów uważności
- Mindfulness – cele treningu uważności. Czym jest mindfulness?
- Medytacja a mindfullness.
- 5 podstawowych zasad uważności.
- Trening uważności w kontekście dzieci
Aktywność fizyczna jako element terapii
- Trening jako narzędzie budowania pewności siebie i dobrego samopoczucia
- Aktywność fizyczna w świetle aktualnych zaleceń
- Aktywność fizyczna a ryzyko chorób cywilizacyjnych
Etyka pracy dla osób pracujących w zawodach ochrony zdrowia. W ujęciu pracy z pacjentem i własnego rozwoju.
- Zagadnienia etyczne w pracy psychodietetyka
- Psychodietetyk wśród innych zawodów zaufania publicznego i ochrony zdrowia
- Badanie własnej motywacji wyboru zawodu związanego z pomocą innym
Dietoterapia w neofobii żywieniowej – praca z pacjentem
- Zaburzenia neurorozwojowe u dzieci – rodzaje i znaczenie dietoterapii.
- Kryteria diagnostyczne zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD).
- Powiązanie mikrobioty jelitowej oraz nietolerancji pokarmowych z ADHD w świetle badań naukowych.
Psychopatologia zaburzeń odżywiania i elementy diagnozy klinicznej
wg DSM V
- Zaburzenie odżywiania w ujęciu terapii systemowych
- Zaburzenia odżywiania w ujęciu poznawczo- behawioralnym
- Zaburzenia odżywiania w ujęciu terapii Gestalt
Techniki i narzędzia coachingowe
- Coach liderem dla samego siebie. Umiejętności komunikacyjne w coachingu
- Coaching w organizacji
- Nowoczesne formy kształcenia a coaching
Poradnictwo dietetyczne z elementami dialogu motywacyjnego
- Wstęp do psychodietetyki - czym jest psychodietetyka
- Zmiana nawyków żywieniowych w ujęciu psychologicznym - jak ocenić, na którym etapie procesu zmiany -poszczególne etapy
- Psychologiczne przyczyny otyłości
Perspektywa psychologiczna zaburzeń neurorozwojowych
- Definicja zaburzeń neurorozwojowych
- Szczegółowe omówienie zaburzeń ze spektrum autyzmu
- Specyfika pracy i trudności w pracy z Pacjentami z diagnozą ASD
Interwencje psychologiczne w pracy z Pacjentem chorującym somatycznie i psychosomatycznie
- Definicja Pacjenta chorującego somatycznie oraz Pacjenta cierpiącego psychosomatycznie
- Omówienie trudności emocjonalnych Pacjentów pojawiających się w gabinecie lekarza, psychologa, dietetyka, psychodietetyka
- Rozwijanie kompetencji miękkich poprzez ćwiczenia praktyczne (symulacja pracy z Pacjentem).
Organizacja i zarządzanie czasem
- Jak znaleźć czas na rozwój?
- Jak budować dobre nawyki w zarządzaniu czasem
- Cele - co chcemy osiągnąć i jak do tego dążyć
- Jak się zmotywować, by zrealizować swoje cele
- Zrobione jest lepsze od doskonałego. Jak sobie radzić z perfekcjonizmem
Podstawy planowania jadłospisu na co dzień i w sytuacjach niestandardowych
- Proces obsługi klienta od momentu jego przyjścia do pozostawienia pozytywnej opinii
- Materiały dodatkowe, praca na schematach tj. Dieta śródziemnomorska, DASHi inne.
- Dobry wywiad z klientem, który umożliwi ci ułożenie naprawdę dopasowanego jadłospisu
Stres – jego wpływ na ciało i psychikę. Techniki rozładowania napięcia i relaksacji.
- Stres i jego wpływ na zdrowie (ciała i psychiki). Teoria poliwagalna - założenia i praktyka w pracy z pacjentem
- dobowy rytm ultradiański – znaczenie profilaktyki i konsekwencje zaburzenia
Rozpoznawanie sygnałów – głód, ochota, zachcianka
- Nauka rozpoznawania sygnałów płynących z ciała- głód, sytość, zachcianka
- Czy istnieją predyspozycje do jedzenia pod wpływem emocji
- Jedzenie emocjonalne- jego rola w przebiegu emocjonalnego jedzenia
Psychodietetyka w praktyce
- Wprowadzenie do psychodietetyki
- Składowe, które mają wpływ na nasze zdrowie i dobrostan, tj. dobre zachowania żywieniowe, regularna aktywność fizyczna, regeneracja, podejście do zdrowia, umiejętne radzenie sobie ze stresem i napięciem emocjonalnym, relacje z samym sobą, relacje z bliskimi, umiejętność wdzięczności i afirmacji.
Studia trwają 2 semestry (182 godziny), umożliwiają uzyskanie 30 punktów ECTS. Zajęcia realizowane są w formie mieszanej, około 50% zajęć prowadzonych jest w formie zdalnej w czasie rzeczywistym. Zajęcia odbywają są średnio co 2 tygodnie w soboty i niedziele, średnio 6 - 8 godzin dziennie (godzina dydaktyczna - 45 minut).
Absolwent studiów podyplomowych uzyskuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto28,57 PLN
- Koszt osobogodziny netto28,57 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Urszula Binduga
Jakub Błażej
Od kilku lat pracuje w Psychiatrycznym Rehabilitacyjnym Oddziale Dziennym dla Dzieci i Młodzieży Mazowieckiego Centrum Neuropsychiatrii. Prowadzi konsultacje oraz psychoterapię indywidualną osób dorosłych w klinice Psychomedic w Warszawie. Współpracował z Warszawskim Uniwersytetem Medycznym, gdzie prowadził zajęcia w ramach kierunku: Psychodietetyka.
W mojej pracy łączy teorie psychoanalityczne z wiedzą z obszarów medycznych. Swój sposób myślenia oraz pracy przedstawia w licznych tekstach, które ukazywały się m.in. jako artykuły w kwartalniku Fides et Ratio, „Trening umiejętności społecznych”, rozdział w pracy zbiorowej pt. „Jak prowadzić TUS” pod red. Mirosława Szczeglika, a także w e-booku „Dzieci w sieci. Jak zrozumieć doświadczenie dzieci w cyberprzestrzeni”, którego jestem współautorem.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Zapewniamy uczestnikom studiów dostęp do materiałów przekazywanych przez wykładowców poszczególnych przedmiotów drogą elektroniczną oraz na platformie Moodle. Słuchacze otrzymują: prezentacje przygotowane przez wykładowców, skrypty, inne materiały opisowe przygotowane przez wykładowców, zestawy ćwiczeń.
Warunki uczestnictwa
Osoby z wykształceniem wyższym (I lub II stopnia). Rejestracja https://podyplomowe.wsiz.pl/rekrutacja/
Rejestracja na studia podyplomowe odbywa się w formie elektronicznej. Aby zarezerwować miejsce na studiach podyplomowych konieczne jest złożenie kompletu wymaganych dokumentów rekrutacyjnych. Zgłoszenie na studia tylko przez Bazę Usług Rozwojowych nie gwarantuje miejsca w grupie.
Informacje dodatkowe
Zajęcia odbywają się w soboty-niedziele co 2 tygodnie po około 6-8h lekcyjnych każdego dnia w formie stacjonarnej i zdalnej. Zajęcia zdalne realizowane są z wykorzystaniem platformy Cisco Webex. Zajęcia dydaktyczne prowadzą: Urszula Binduga, Jakub Błażej, Magdalena Czyżewska, Paulina Kawa-Zięba, Beata Machniak, Dominika Kaczor, Jakub Tobiasz, Katarzyna Szczepaniak.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Zajęcia zdalne prowadzone są z użyciem platformy Cisco Webex. Słuchacz loguje się do platformy Cisco Webex ze swojego konta w Wirtualnej Uczelni. Słuchacz, aby skorzystać z zajęć online musi posiadać stanowisko pracy spełniające poniższe minimalne wymagania:
Komputer/laptop/ z zainstalowanym systemem:
Windows
• Windows 10 lub nowszym
Mac OS
• 10.15 lub nowszym
Urządzenia mobilne:
iOS
• 16 i nowsze
iPadOS
• 16 i nowsze
Android
• 10 i nowsze
Minimalna przepustowość połączenia internetowego:
· Download 4 Mb/s
· Upload 4 MB/s
Niezbędne oprogramowanie umożliwiające uczestnikom dostęp do prezentowanych treści i materiałów
- Przeglądarka internetowa (według wyboru słuchacza)
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami