Studia podyplomowe online ''Psychodietetyka" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Studia podyplomowe online ''Psychodietetyka" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia adresowanie są do wszystkich osób zainteresowanych psychodietetyką; dietetyków, technologów żywności, doradców żywienia, psychologów, psychoterapeutów, lekarzy, pielęgniarek, nauczycieli, pedagogów oraz trenerów personalnych i absolwentów AWF-u; osób zajmujących się wczesną profilaktyką zaburzeń w sferze karmienia i odżywiania, a co za tym idzie wspieraniem rozwoju dzieci młodzieży.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników100
- Forma prowadzenia usługizdalna
- Liczba godzin usługi446
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest zapoznanie słuchaczy z tematyką żywienia, odżywiania się, zachowań zdrowotnych, ich somatycznymi i psychologicznymi uwarunkowaniami oraz metodami wspomagania ich zmiany; zdobycie wiedzy na temat szeregu chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem, takich jak na przykład: otyłość, miażdżyca, cukrzyca, anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się i inne zaburzenia odżywiania.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Studia pozwolą zdobyć bogatą wiedzę z zakresu medycyny o chorobach dietozależnych i fizjologicznych aspektach zmiany zachowań zdrowotnych oraz wiedzę psychologiczną pozwalającą na rozumienie istoty problemów związanych z odżywianiem oraz na skuteczne motywowanie do zmiany. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje Psychologię odchudzania. Nadzoruje Fizjologię żywienia. Projektuje Dietoterapię w leczeniu nadwagi i otyłości. Uzasadnia Emocje, a jedzenie w kontekście mindfulness. Ocenia Przyczyny nadmiernego jedzenia. Charakteryzuje Czynniki sprzyjające i utrudniające zmianę zachowań zdrowotnych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Studia nauczą, jak oddziaływać na jednostki i grupy, aby wspomagać zmianę sposobu żywienia oraz jak motywować do leczenia dietetycznego oraz w jaki sposób przygotowywać programy edukacyjne dla różnych populacji, takich jak młodzież i dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży itp. | Kryteria weryfikacji Kontroluje Etykę pracy psychodietetyka. Nadzoruje Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Projektuje Programy profilaktyczne. Uzasadnia Praktyczne aspekty prowadzenia zajęć z zakresu aktywności fizycznej. Organizuje Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej w różnych grupach ludności. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnicy zdobędą ponadto najnowszą wiedzę na temat szeregu chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem, takich jak na przykład: otyłość, miażdżyca, cukrzyca, anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się i inne zaburzenia odżywiania. | Kryteria weryfikacji Nadzoruje Poradnictwo żywieniowo-dietetyczne. Kontroluje Warsztat jako forma pracy z pacjentem nad zmianą nawyków żywieniowych. Charakteryzuje Mody żywieniowe a medycyna oparta na faktach. Projektuje Techniki relaksacyjne. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Świadectwo wydawane jest po zaliczeniu testów cząstkowych, testu generalnego oraz obronie pracy dyplomowej.
Świadectwo wydawane jest po zaliczeniu testów cząstkowych, testu generalnego oraz obronie pracy dyplomowej.
Świadectwo wydawane jest po zaliczeniu testów cząstkowych, testu generalnego oraz obronie pracy dyplomowej. Praca dyplomowa oceniana jest przez dwie niezależne komisje.
Dodatkowe pliki
Program
Program
Tematyka zajęć prowadzonych na studiach podyplomowych "Psychodietetyka":
- Psychologia odchudzania. Dialog motywujący w psychodietetyce. Nadwaga i otyłość - interwencje psychologiczne. Psychologia motywacji.
- Fizjologia żywienia. Budowa i funkcje układów związanych z przyswajaniem pokarmów. Dietetyka – podstawowe zagadnienia. Zasady żywienia różnych grup osób ludności.
- Dietoterapia w leczeniu nadwagi i otyłości. Popularne choroby dietozależne i ich dietoterapia. Kliniczny zarys chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem. Skład posiłków i wpływ różnego typu diet na funkcjonowanie somatyczne i psychiczne.
- Emocje, a jedzenie w kontekście mindfulness. Psychologia odżywiania. Społeczny kontekst jedzenia. Zdrowie psychiczne a odżywianie. Emocjonalne funkcje jedzenia.
- Problemy osób z nadwagą i otyłością. Przyczyny nadmiernego jedzenia. Genogram - rodzinne ujęcie trudności związanych z odżywianiem.
- Czynniki sprzyjające i utrudniające zmianę zachowań zdrowotnych. Proces zmiany - modele zmiany zachowań zdrowotnych. Wspomaganie zmiany zachowań zdrowotnych. Elementy psychoterapii.
- Etyka pracy psychodietetyka. Praca z pacjentami z różnymi zaburzeniami odżywiania. Zaburzenia odżywiania. Wyznaczanie celów.
- Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Wspomaganie procesu zmiany nawyków żywieniowych.
- Programy profilaktyczne. Polityka prozdrowotna i socjodemograficzne czynniki nadwagi i otyłości.
- Praktyczne aspekty prowadzenia zajęć z zakresu aktywności fizycznej. Fizjologia wysiłku fizycznego: wysiłek fizyczny a redukcja masy ciała.
- Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej w różnych grupach ludności. Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia.
- Poradnictwo żywieniowo-dietetyczne. Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia.
- Warsztat jako forma pracy z pacjentem nad zmianą nawyków żywieniowych. Warsztat kulinarny jako forma edukacji żywieniowej.
- Mody żywieniowe a medycyna oparta na faktach. Media, reklama, rynek i konsumpcja – rola wyglądu, szczupłej sylwetki. Komputerowy system wsparcia w dietetyce.
- Techniki relaksacyjne. Techniki radzenia sobie ze stresem. Kontakt z ciałem – podstawy medytacji.
- Motyw jedzenia w sztuce. Piękno ciała w filozofii i kulturze różnych społeczności.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian w harmonogramie studiów podyplomowych.
Czas trwania dwusementralnych studiów to 446 godzin.
Forma studiów podyplomowych: on line / z wykorzystaniem metod kształcenia on line.
Wybrane studia podyplomowe umożliwiają uzyskanie co najmniej 30 punktów ECTS.
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 299,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 299,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto7,40 PLN
- Koszt osobogodziny netto7,40 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dostępne w formie elektronicznej na indywidualnym koncie w panelu słuchacza, w tym:
- e-podręczniki,
- materiały wideo,
- materiały audio.
Warunki uczestnictwa
- Kandydat musi posiadać wykształcenie wyższe: licencjat, inżynier, magister
- Utworzenie indywidulanego konta słuchacza na stronie WSKZ www.studia-online.pl
Informacje dodatkowe
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego to Uczelnia wyższa, która wprowadziła studia podyplomowe w postaci e-learningu (studia online). Ta innowacyjna forma studiów podyplomowych pozwala słuchaczom odbywać studia podyplomowe w wybranym i dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę odbywają się online.
Każdy z absolwentów Wyższej Szkoły Kształcenia Zawodowego otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych potwierdzającą nabyte umiejętności i będącą legalnym dokumentem wydawanym na podstawie tych samych przepisów prawnych, co w przypadku studiów stacjonarnych.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego posiada Certyfikat Jakości ISO9001:2015.
Jeżeli są Państwo zainteresowani studiami podyplomowymi z tej karty lub innym z dofinansowaniem z PARP prosimy o kontakt mailowy na adres: dotacje@studia-online.pl lub telefoniczny pod numerem: (+48) 226 020 110
Dodatkowo zapraszamy do zapoznania się z ofertą na stronie: www.studia-online.pl
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Uczestnik realizuje studia podyplomowe na innowacyjnej platformie dydaktycznej:
https://studia-online.pl
Słuchacz dostaje indywidualny dostęp do materiałów dydaktycznych poprzez zalogowanie się na indywidualnym koncie
Słuchacz powinien posiadać komputer PC lub inne urządzenie, które odtwarza poprawnie dźwięk w formacie MP3 oraz posiada rozdzielczość ekranu w poziomie nie mniejszą niż 1100 pixeli.
Do prawidłowej funkcjonalności platformy wymagana jest jedna z najnowszych wersji przeglądarek: Internet Explorer, Mozilla Firefox lub Google Chrome. Ponadto przeglądarka powinna obsługiwać JavaScript oraz akceptować dane zapisywane w plikach Cookie.